Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 9.47

8 let

Obe članici Pussy Riot na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obe članici punk skupine Pussy Riot, Maria Aljohina in Nadeždo Tolokonikovo, so izpustili iz zapora, potem ko sta bili pomiloščeni v okviru množične amnestije.

25-letna Aljohina in 24-letna Tolokonikova sta bili zaradi do ruskega predsednika Vladimirja Putina sovražnega performansa februarja lani v cerkvi v Moskvi zaradi huliganstva obsojeni na dve leti zapora. Njuna kazen naj bi se iztekla marca prihodnje leto.

Gre za žalitev Obe sta bili deležni amnestije, ki jo je v sredo sprejela duma na predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Aljohina je bila zaprta v kazenskem taborišču Nižni Novgorod na Volgi, Tolokonikova pa v kazenskem taborišču Krasnojarsk kakšnih štiri tisoč kilometrov vzhodno od Moskve v Sibiriji. A Aljohina je v prvi izjavi za javnost množično pomilostitev označila za PR-potezo, s katero si Putin zgolj kupuje priljubljenost. Kot je dejala, bi zato raje ostala v zaporu.

"Mislim, da ne gre za amnestijo, gre za žalitev," je dejala za rusko televizijo Dožd. Poudarila je, da je bil pomilostitve deležen le manjši del zapornikov. "Ne gre za človekoljubno dejanje, ampak PR-potezo," je dejala. "Če bi imela možnost to zavrniti, bi to storila," je dodala.

Na prostost tudi člani Greenpeaca Poudarila je še, da se njena stališča do Putina niso spremenila, od zdaj pa se bo borila predvsem za usodo sojetnic v Nižnem Novgorodu, je še dejala. "Boj za človekove pravice bo tisto, s čimer se nameravam ukvarjati," je napovedala.

Tolokonikova je po izpustitvi iz zapora novinarjem dejala, da je celotna Rusija zgrajena po modelu kazenske kolonije in da je zato tako pomembno, da se spremenijo kazenske kolonije, saj bi s tem od znotraj spremenili tudi Rusijo. Tako kot Aljohina je tudi ona napovedala, da se bo odslej osredotočila na boj za pravice zapornikov

Med okoli 20 tisoč pomiloščenimi naj bi bili sicer tudi člani okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Putin je nato pomilostil še najbolj znanega ruskega zapornika in ostrega kritika Kremlja Mihaila Hodorkovskega, ki so ga v petek po več kot desetih letih za zapahi izpustili na prostost.

Ne spreglejte