Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2015,
9.46

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Kremelj

Torek, 18. 8. 2015, 9.46

1 leto, 5 mesecev

Panika na Putinovem dvoru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik je napovedal zmanjšanje zaposlenih v Kremlju in odstavil šefa ruskih železnic.

V skladu z recesijo, ki je zajela Rusijo, je ruski predsednik Vladimir Putin odločil, da bo za deset odstotkov zmanjšal svojo režijo. Kar je med zaposlenimi v Kremlju povzročilo pravo paniko.

V 15 letih, odkar vlada Putin, se je število ruskih birokratov skoraj podvojilo in jih je zdaj 1,4 milijona. K temu je treba dodati 2,2 milijona regionalnih uradnikov. Nekateri trdijo, da je to potrebno, saj je Rusija velika država in za uspešno vodenje države potrebujejo veliko uradnikov.

Samo predsedniška administracija ima trenutno 1715 zaposlenih, ki na leto zaslužijo okoli 41 tisoč evrov, kar je sedemkrat več, kot je nacionalno statistično povprečje. Ljudje vedo, da uradniki ruskega predsednika živijo zelo dobro, saj imajo poleg plač še sistem bonusov in nagrad, vključno s stanovanji.

Razkošno življenje uradnikov Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov je denimo lani prijavil 124 tisoč evrov prihodkov, kar je celo več kot njegov šef. A kljub temu mu je pol milijonov evrov vredno uro, ki je pretekle tedne razburjala na njegovih poročnih fotografijah, kupila žena. Komaj se je polegel prah z uro, že je prišel v javnost podatek, da Peskov medene tedne preživlja na 88 metrov dolgi jadrnici Malteški sokol, katere najem stane 400 tisoč evrov na teden in s katero križari po Italiji.

Javnost je precej razburilo tudi bogastvo namestnika vodje predsednikovega kabineta Vjačeslava Volodina, ki naj bi imel veliko nepremičnin.

Tudi on je javnosti ponudil razlago: da je zgradil svojo hišo, je menda potreboval deset let.

Ni sicer še znano, koliko kremeljskih služb bodo ukinili in kako bodo varčevali. Morebiti bodo le zmanjšali bonuse in plače.

Odstavljeni bližnji zaupnik Toda poleg administracije v Kremlju je po poročanju Radia svobodna Evropa zaznati nelagodje tudi v Putinovi eliti. Kar nekaj znakov naj bi bilo, da se člani Putinovega notranjega kroga ne počutijo več popolnoma dobro.

Pred dnevi so tako oznanili, da bo dolgoletni železniški car Vladimir Jakunin, bližnji Putinov zaupnik, odstopil z mesta direktorja ruskih železnic. Kandidiral naj bi za senatorja v zgornjem domu ruskega parlamenta, kamor ga je nominiral guverner Kremlja. Taka zamenjava se ne bi mogla zgoditi brez Putinovega soglasja. Jakunina, ki je tudi na listi sankcioniranih poslovnežev, so sicer želeli zamenjati že lani, a so očitno čakali bolj primeren čas, ko se ne bi zdelo, da popuščajo zahtevam Zahoda.

A če je Putin pristal na zamenjavo tako pomembnega člana svojega notranjega kroga, je to za elito znamenje, da nihče ni nedotakljiv. Hkrati pa elita ve, da ne morejo živeti ne s Putinom, ki je državo pahnil v recesijo in zaradi česar so izgubili milijone, niti brez Putina, čigar režim, temelječ na eliti, jim je omogočil bogatenje.

Ne spreglejte