Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
15.32

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Kremelj Rusija Strasbourg Bruselj Evropska unija afera podkupovanje Evropski parlament

Petek, 29. 3. 2024, 15.32

4 tedne

Po odmevnih razkritjih pozivi k preiskavi ruskih vplivov v Bruslju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Evropski parlament, atrij | Češki preiskovalci so ugotovili, da za portalom, ki je v središču nove korupcijske afere Evropskega parlamenta, stoji oligarh Viktor Medvedčuk, nekdanji ukrajinski poslanec, ki je bil v Ukrajini obtožen veleizdaje, leta 2022 pa je bil v okviru izmenjave zapornikov izročen Rusiji. | Foto Stela Mihajlović

Češki preiskovalci so ugotovili, da za portalom, ki je v središču nove korupcijske afere Evropskega parlamenta, stoji oligarh Viktor Medvedčuk, nekdanji ukrajinski poslanec, ki je bil v Ukrajini obtožen veleizdaje, leta 2022 pa je bil v okviru izmenjave zapornikov izročen Rusiji.

Foto: Stela Mihajlović

Po razkritjih o domnevni ruski operaciji vplivanja, ki naj bi vključevala plačila poslancem, so iz parlamentarnih skupin Renew in Zeleni predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola pozvali k sprožitvi preiskave. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova pa je dejala, da so te ugotovitve potrdile njihove sume o vpletanju Kremlja. Pozivom se je pridružila tudi nevladna organizacija Transparency International EU. Predsednik Nick Aiossa je ocenil, da bi lahko šlo za še resnejše obtožbe, kot so bile tiste v aferi Katargate.

Češka vlada je v sredo uvedla sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe zaradi širjenja ruske propagande v Evropski uniji. Češki premier Peter Fiala je poudaril, da je Rusija s propagando želela pridobiti vpliv v EU in Evropskem parlamentu.

Po navedbah češkega zunanjega ministrstva je spletni portal Voice of Europe s sedežem v Pragi del ruske operacije vplivanja, katere cilj je postaviti pod vprašaj ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine.

Rusija podkupovala politike

Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z Voice of Europe, so za to prejeli plačilo iz Rusije, je zatrdil belgijski premier Alexander De Croo, ki je potrdil, da so njihovi obveščevalci tesno sodelovali s češkimi kolegi pri razkritju proruskih omrežij. V operaciji so sodelovali tudi strokovnjaki iz Poljske, ki so v okviru preiskav izvedli več racij.

Vodja politične skupine Renew v Evropskem parlamentu Valerie Hayer je danes v javnem pismu pozvala k takojšnji in transparentni preiskavi z namenom razkritja obsega ruskega vpliva.

Podobno je menila sovodja skupine Zelenih Terry Reintke, ki je ob tem pozvala k političnemu in sodnemu kaznovanju tistih, ki so prejeli sredstva iz omenjenih virov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Guardian je poročal, da obstajajo sumi, da so bili nekateri politiki za intervjuje z Voice of Europe plačani, pri čemer se je pod plazom kritik znašel predvsem poslanec skrajno desne Alternative za Nemčijo Maximilian Krah, ki naj bi za portal v zadnjih dveh letih dal več kot 200 intervjujev. Krah je prek omrežja X zanikal, da bi bil za te intervjuje plačan.

Če pogledamo na domačo politično sceno, ugotovimo, da so vsebine Voice of Europe pri nas širili predvsem portali pod okriljem stranke SDS, recimo Nova24. Intervju za ta portal je sicer konec oktobra lani dal tudi predsednik SDS Janez Janša.

Kot je razvidno s spletne strani SDS, sta intervjuje za omenjeni portal v preteklosti poleg Janše dala tudi nekdanji vodja njegovega kabineta Peter Šuhel in evropski poslanec Milan Zver. Pogovor s slednjim je bil na strani, ki ni več dostopna, objavljen konec januarja.

"Kot ste lahko tudi sami zasledili, je predsednik SDS v intervjuju, ki ga omenjate, med drugim govoril tudi o tem, da je zahodna podpora ključnega pomena za Ukrajino, in opozoril, da bi pomoč Ukrajini morala biti bolj obsežna, da bi Ukrajina lahko uspešno zaščitila svoje ozemlje. Prav tako je kritično spregovoril tudi o državah, ki kljub sankcijam trgujejo z Rusijo," so ob prošnji STA za komentar sporočili iz službe za odnose z javnostmi SDS.

Kot so zapisali, sta podobno odgovarjala tudi Šuhel in Zver. "Za intervjuje predstavniki naše stranke seveda niso prejeli plačila," so še pojasnili.

Kot je razvidno z video posnetkov v produkciji Voice of Europe, ki so še vedno dostopni na platformi Youtube, je portal redno gostil evroposlance, pogosto s skrajno desnega pola, piše bruseljski Politico.

Dezinformacije za razdelitev Evrope

Češki preiskovalci so ugotovili, da za portalom, ki je v središču nove korupcijske afere Evropskega parlamenta, stoji oligarh Viktor Medvedčuk, nekdanji ukrajinski poslanec, ki je bil v Ukrajini obtožen veleizdaje, leta 2022 pa je bil v okviru izmenjave zapornikov izročen Rusiji.

Podpredsednica komisije Jourova je za bruseljski portal Politico dejala, da nove ugotovitve razkrivajo tisto, kar so sumili, in sicer da si Kremelj z denarjem kupuje vpliv.

Kot je dejala, si EU ne more privoščiti, da bi zaostajali za ruskim predsednikom Putinom in "njegovo propagandno vojsko". "Neprestano se moramo zavedati, da bo dezinformacije in tuje vmešavanje uporabil kot orožje za razdelitev Evrope," je še dodala Jourova.

Nova afera pretresa Bruselj dobra dva meseca pred evropskimi volitvami in več kot leto po izbruhu afere Katargate, ki je razkrila poskuse vplivanja Katarja in Maroka na odločitve evropskih poslancev ter omajala ugled institucije.

Spletna stran portala Voice of Europe je trenutno nedostopna, od 27. marca pa tudi ni novih objav na profilu tega medija na družbenem omrežju X.

Moskva, Rusija, Kremlin, Lomonosov
Novice So našli kanal, prek katerega se v Rusijo steka ogromno denarja?
Poljska zastava
Novice Poljska varnostna služba izvedla več racij proti ruski vohunski mreži
si trust portal
Novice Ruski hekerji stopnjujejo napade: na udaru ena najpomembnejših spletnih strani
Propaganda, heker
Novice Češka razkrila rusko propagandno omrežje
Ne spreglejte