Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branko Soban

Četrtek,
10. 8. 2023,
12.17

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

Natisni članek

Vladimir Putin Karin Kneissl politika osebnost Rusija Avstrija

Četrtek, 10. 8. 2023, 12.17

8 mesecev, 3 tedne

Politična begunka, ki je plesala s Putinom

Branko Soban

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58
Karin Kneissl | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Karin Kneissl, nekdanja avstrijska zunanja ministrica in članica skrajno desne Svobodnjaške stranke, je zdaj politična begunka v Rusiji. Živi v majhni vasi Petrušovo, v Kasimovskem rajonu Rjazanske oblasti, kakšnih dvesto kilometrov jugovzhodno od Moskve. Hišo v Petrušovu, ki ima sicer le nekaj deset prebivalcev, so ji pomagali najeti prijatelji. Družbo v hiši ji delata dva psa. Najemnino je zdaj plačala še za mesec dni vnaprej, potem pa bo, kot pravi, videla, kaj ji je storiti.

Novico o tem, da je Karin Kneissl, 58-letna Dunajčanka, postala sovaščanka, je agenciji Ria Novosti sporočila novinarka in scenaristka Dilbar Klado, ki prav tako živi v tej vasi. Z Avstrijko sta zdaj sosedi že dober mesec. "Podarila mi je otroško knjigo, ki jo je napisala že pred časom, v Moskvi pa so jo zdaj prevedli v ruščino in jo objavili. Tu po cele dneve samo piše," je dodala Dilbar Klado, po rodu iz Uzbekistana. "Všeč ji je ruska banja in naš vaški klub, kjer prirejamo različne dogodke. Tudi za otroke. Dejala je, da je pripravljena tudi kdaj predavati o kakšni temi," pravi njena soseda.

Na čelu inštituta G.O.R.K.I.

Karin Kneissl v svojem novem ruskem domovanju veliko piše, predava in se intenzivno uči ruščine. Ponudili so ji namreč službo na peterburški državni univerzi (SPbGU), kjer zdaj vodi inštitut G.O.R.K.I. Gre za nekakšen geopolitični observatorij, ki analizira ključna vprašanja, s katerimi se zdaj spopada Rusija. V njem dela več kot dvajset specialistov, strokovnjakov za geopolitiko, mednarodne odnose in ekonomijo. Njen namestnik je Viktor Titov, sicer tudi namestnik dekana ekonomske fakultete na peterburški univerzi, ki bo čez slabega pol leta praznovala 300-letnico ustanovitve.

Karin Kneissl je bila zunanja ministrica v vladi wunderkinda Sebastiana Kurza, ki pa se je zaradi korupcijskih obtožb moral posloviti od položaja. Ministrica je bila vsega poldrugo leto, od decembra 2017 do junija 2019. V vlado je prišla kot članica skrajno desne Svobodnjaške stranke (FPÖ), ki je s Putinovo Enotno Rusijo sklenila sporazum o dolgoročnem sodelovanju.

Karin Kneissl je v odličnih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je prišel tudi na njeno poroko leta 2018. | Foto: Reuters Karin Kneissl je v odličnih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je prišel tudi na njeno poroko leta 2018. Foto: Reuters Uspeh stranke na volitvah je bil zato po svoje tudi nekakšna velika Putinova zmaga na avstrijskem političnem odru. Vladimir Putin namreč že vrsto let moralno in finančno podpira malone vse skrajno desne, evroskeptične in neonacistične stranke v Evropi. Avstrijska FPÖ je le ena izmed njih.  

Takratni vodja stranke Heinz-Christian Strache, ki se je kasneje grdo kompromitiral z afero Ibiza, jo je leta 2016 nameraval nominirati celo za predsedniško kandidatko, a se je potem raje odločil za Norberta Hoferja. Toda ko je na volitvah zmagal Alexander van der Bellen, ga je Karin Kneissl ostro napadla. Javno je podvomila o njegovi inteligentnosti in karakterju. "Ne izziva le Donald Trump, ampak to počnejo tudi drugi," je kritizirala van der Bellna, ki je begunska taborišča v Evropi takrat, podobno kot papež Frančišek, primerjal z nekdanjimi koncentracijskimi taborišči …

Velika poroka pri Šentilju

Leta 2018 se je v Gamlitzu – Gomilici po slovensko, le kakšnih deset kilometrov od Šentilja na avstrijski strani – poročila s poslovnežem Wolfgangom Meilingerjem. O tej poroki je takrat pisal ves svet, saj je nanjo povabila ruskega predsednika Vladimirja Putina in z njim tudi plesala.

Karin Kneissl je bila avstrijska zunanja ministrica od 2017 do 2019. | Foto: Guliverimage Karin Kneissl je bila avstrijska zunanja ministrica od 2017 do 2019. Foto: Guliverimage Gospodar Kremlja, s katerim se seveda dobro pozna, ji je podaril nekaj slik z vaškimi motivi, staro stiskalnico olja in samovar iz Tule, s seboj pa je pripeljal tudi kozaški zbor iz Kubana, pokrajine na jugu države ob reki Kuban. Zdravico ji je izrekel v nemščini, ki se jo je naučil kot agent KGB v Dresdnu, potem pa je z njo še malce sramežljivo zaplesal.

Zaradi dobrih odnosov s Kremljem, tudi po partijski liniji, saj stranki že leta dobro sodelujeta, so ji leta 2020 ponudili sedež v svetu direktorjev Rosnefta, največje državne naftne družbe, ki jo vodi Putinov prijatelj iz KGB Igor Sečin. Karin Kneissl se je v Moskvi odlično počutila. Denarja je bilo namreč ogromno, v prostem času pa je pisala tudi blog za glavni kremeljski propagandni stroj Russia Today (RT), kar seveda zna početi, saj je bila v svoji bogati karieri tudi novinarka.

Po ruskem napadu na Ukrajino je maja 2022 užaljeno odstopila s položaja v Rosneftu. Vrnila se je v Avstrijo, a ne za dolgo. Zaradi groženj s smrtjo, kot je izjavila za Washington Post, je odšla iz države. Najprej v Libanon, kjer je napol doma, saj je kot hči pilota jordanskega kralja Huseina v otroštvu odraščala v Amanu. Zato seveda izvrstno pozna tudi Bližnji vzhod.

A ker je tudi Libanon seveda v strahotni krizi, se je odločila, da se bo kot politična begunka, kot si pravi, raje preselila v Rusijo. Zdaj bo vse začela znova, kar pri skoraj šestdesetih letih ni ravno preprosto, je izjavila. In ko bo prebrala Vojno in mir Leva Tolstoja, bo morda zaprosila celo za rusko državljanstvo. Kot zvesta Putinova zaveznica ga bo seveda zlahka dobila.

Vladimir Putin, Avstrija, poroka
Novice Kako so se naši očarljivi sosedje tesno zbližali s Putinom
Ne spreglejte