Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 6. 2012, 13.43

8 let

Prečkanje meje s Sirijo, Jaser in kalašnikovke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matej Leskovšek je v Siriji, kjer od blizu spremlja boj tamkajšnjih prebivalcev za svobodo proti diktatorju Bašarju al Asadu.

Dan se je začel z Jaserjevim klicem glede podrobnosti o prečkanju meje v Sirijo. "Bodita pripravljena, kmalu vas bo poklical moj kontakt in vaju odpeljal čez," je dejal. Dobili smo se na dogovorjenem mestu. Prišla sta dva Sirijca, sedla sva v avto in odpeljali smo se. Na poti smo pobrali še nekaj sirskih beguncev, ki so se vračali nazaj v domovino k družinam. Vožnja se je kmalu končala, vseh osem nas je izstopilo iz avta, pot smo nadaljevali peš. Sledilo je prečkanje meje, dejansko najbolj napet trenutek današnjega dne. Presenetljivo hitro smo opravili, vzdolž bodeče žice, ograje in dvignjenega dela meje je bila bodeča žica prerezana, ograja podrta … Prečkali smo mejo in pristali v Siriji … Tam nas je že čakala naslednja skupina upornikov, s katero smo nadaljevali pot do najinih kontaktov med njimi. Šofer je v avtomobilu poleg naju peljal še mladega moža z njegovo ženo ter starejšega gospoda z njegovim sinom. Midva sva pot nadaljevala naprej proti notranjosti Sirije v mesto Mara'a, ki leži v bližini Alepa, preostale sopotnike pa smo odložili že prej na poti.

Šofer se je ustavil ob cesti v mestecu Mara'a in pozdravil gospoda srednjih let. Bil je Jaser, najin kontakt. Sedel je na motor in se odpeljal pred nami ter nas vodil do dogovorjenega mesta, ki bo naše "oporišče" za naslednjih nekaj dni. A dolgo ni bilo mirno. "Poglejta, helikopter …" In res, nad mestom je v daljavi letel helikopter sirske vojske. "Ponavadi začnejo napade s helikopterjem." Že nekaj časa se namreč špekulira, kdaj bodo napadli mesto Mara'a. Helikopter je nekajkrat zakrožil nad mestom in izginil z obzorja. K sreči niso napadli. "Preden napadejo, izklopijo elektriko in mobilno omrežje," še doda Jaser. Elektrika je bila še vedno tu, telefoni so delali.

Po krajši debati, poročilu o aktualnih dogodkih, Jaser dobi klic: "Pojdimo. Gremo do skupine upornikov, ki se je nastanila v lokalni šoli." Po mestu se premikamo z motorji kitajske izdelave znamke Bart. V šoli je bilo približno dvajset borcev FSA (Free Syrian Army) – mladi fantje, stari med trideset in petintrideset let, očitno navdušeni nad mojim fotoaparatom in že se je začelo razkazovanje kalašnikovk in ostalega orožja. Pozneje Jaser spet dobi klic: "Želita srečati vodjo FSA tega območja? Pojdimo." In res, skočimo na motor, se pripeljemo do hiše, polne pripadnikov FSA. Lepo smo sprejeti, seveda sledi obvezen čaj, razlaganje, kje je Slovenija. Abed Alqder, vodja FSA na tem območju, ni od nekdaj v vojski, za vodjo so ga izbrali na glasovanju v mestnem svetu. Končamo intervju, za nami pa v hišo prideta še novinar in fotograf časopisa The New York Times. Prijazen pozdrav in vsak odide svojo pot …

Do naslednjega zapisa …

Ne spreglejte