Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2024,
12.32

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

Natisni članek

volitve državni udar Zoran Milanović predsednik Hrvaška

Nedelja, 31. 3. 2024, 12.32

4 tedne, 1 dan

Predsednik Milanović svari pred razveljavitvijo volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67
Hrvaški predsednik Zoran Milanović | Da predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je sredi marca opozorilo hrvaško ustavno sodišče. | Foto Guliverimage

Da predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je sredi marca opozorilo hrvaško ustavno sodišče.

Foto: Guliverimage

Če ustavno sodišče razveljavi volitve, bo to državni udar, je danes sporočil hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki ne skriva namere, da bo v primeru zmage opozicije zasedel premierski stolček. Kot je prepričan, je opozorilo sodnikov, da se kot aktualni predsednik ne sme potegovati za mesto predsednika vlade, protiustavno.

Da predsednik republike Hrvaške ne sme sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade, je sredi marca opozorilo hrvaško ustavno sodišče. S tem se je odzvalo na napoved Zorana Milanovića, da bo kandidiral na aprilskih parlamentarnih volitvah, ne da bi pred tem odstopil.

Kritiziral ustavno sodišče in premierja Plenkovića

Milanović je danes na obeležitvi t. i. krvave velike noči, policijske operacije proti srbskim separatistom, ki je potekala na Plitvicah za veliko noč 31. marca 1991, znova neposredno kritiziral ustavno sodišče in trenutnega premierja iz vrst HDZ Andreja Plenkovića. Milanović je prepričan, da je opozorilo sodnikov protiustavno, saj da ne gre za odločitev ustavnega sodišča, ki bi ga zavezovalo.

Ob izdaji omenjenega opozorila je ustavno sodišče izrazilo pričakovanje, da bo Milanović spoštoval njihovo opozorilo. Če ga ne bo, bodo sledile sankcije, je takrat opozoril predsednik sodišča Miroslav Šeparović. O tem, kakšne bodo sankcije, ni želel govoriti, je pa dejal, da lahko tudi razveljavijo volitve.

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, se bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi odvile v sredo, 17. aprila.

Plenković: Milanović je nepomemben, ne želim ga komentirati

Premier Plenković se je danes udeležil velikonočne maše, ki jo je vodil zagrebški nadškof msgr. Dražen Kutleša. V izjavi za medije je najprej čestital vsem, ki praznujejo veliko noč. Dejal je, da jo bo dva praznična dneva preživel z družino. Čeprav o volilni kampanji ni želel govoriti, je kljub temu komentiral Milanovićevo izjavo s Plitvic.

"Ne bomo govorili o kampanji, v teh dveh prazničnih dneh se moramo spočiti. Rečem lahko le, da je treba ponovno pridobiti zaupanje državljanov, kot smo ga pridobivali zadnjih osem let. Kar zadeva ustavno sodišče, naj se ljudje spočijejo. Vsi morajo slediti navodilom državne volilne komisije in ustavnega sodišča," je poudaril Plenković.

Obregnil se je tudi ob Milanovića. "To je človek, ki ga ne želim komentirati, danes so trije podpredsedniki vlade na Plitvicah, jaz sem bil tam pred nekaj leti. Je nepomemben. Lahko bi odstopil in bi bilo vse drugače," je dejal Plenković.

Morebitne razveljavitve volitev ni želel pojasnjevati. "Vesele velikonočne praznike vsem," je dejal.

Psi iz Splita
Novice Grozljivo razkritje iz Splita: psihiater mučil in zadrževal 67 psov in dva volka #video
Prostitucija
Novice Aretirali prostitutko, ki je v Zagrebu napadla policistko
Kamp Straško v Novalji na Pagu
Novice Hrvaški kampi kljub višjim cenam v pričakovanju podobne sezone kot lani
Ne spreglejte