Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
7.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Donald Trump zid izredne razmere ZDA

Sreda, 27. 2. 2019, 7.10

5 let, 2 meseca

Predstavniški dom zavrnil Trumpove izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Donald Trump | Predlog zakona proti Trumpovim izrednim razmeram je v predstavniškem domu podprlo tudi 13 republikancev. | Foto Reuters

Predlog zakona proti Trumpovim izrednim razmeram je v predstavniškem domu podprlo tudi 13 republikancev.

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek v skladu s pričakovanji potrdil predlog zakona proti izrednim razmeram, ki jih je razglasil predsednik Donald Trump. Za predlog zakona je glasovalo 245 poslancev, med njimi tudi 13 republikancev, proti jih je bilo 182.

Predlog zakona je sicer dobil prešibko podporo, da bi odvrnil možnost veta, ki ga ima ameriški predsednik Donald Trump. O predlogu bo moral glasovati tudi senat, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih. Kljub republikanski večini naj bi tudi senat predlog zakona potrdil, vendar prav tako s premajhno večino.

Donald Trump
Novice Bodo republikanci Trumpu tokrat obrnili hrbet?

Trump potrebuje denar za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Trump je izredne razmere razglasil, da bi mimo kongresa prišel do denarja, ki ga potrebuje za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ustava daje pooblastila za odločanje o porabi proračunskih sredstev kongresu, predsedniki pa lahko od konca 70. let prejšnjega stoletja v skladu z zakonom razglasijo izredne razmere, da pridejo do denarja, če se mudi, ker so postopki v kongresu zamudni. A do zdaj še noben predsednik tega ni storil ob nasprotovanju kongresa.

Trump je imel dve leti časa, da razglasi izredne razmere, ko so imeli njegovi republikanci večino v senatu in v predstavniškem domu, komentira STA. Potem ko so demokrati zmagali na vmesnih volitvah v predstavniški dom, Trump od njih ni dobil denarja in je zaprl lastno vlado, po mesecu dni je popustil, nato pa skušal poraz spremeniti v zmago pred svojimi podporniki z izrednimi razmerami, dogajanje čez lužo komentira STA.

Donald Trump in Kim Džong Un
Novice Trump: Z denuklearizacijo bo Severna Koreja postala gospodarska sila

Te so zdaj pod političnim udarom v kongresu in pravnim udarom na sodiščih, kjer so vložene tožbe. Trump računa, da bo uvodoma na sodiščih izgubljal, nato pa zmagal na vrhovnem sodišču, kamor je imenoval dva svoja kandidata, ki sta utrdila konservativno večino.

Ne spreglejte