Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
24. 10. 2014,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA Savdska Arabija nafta Rusija Vladimir Putin

Petek, 24. 10. 2014, 15.40

8 let

Putin v naftnem primežu Američanov in Arabcev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene nafte so tako nizke, kot še nikoli v zadnjih letih. Gre v ozadju za zaroto ZDA in Savdske Arabije, da bi na kolena spravili Rusijo, saj je ta odvisna od izvoza črnega zlata?

Nizke cene nafte so za Rusijo, ki je velika izvoznica nafte, grožnja. Če se cene nafte ne bodo dvignile, bo to začelo škoditi ruskemu gospodarstvu. Izvoz nafte namreč predstavlja kar 40-odstotni delež ruskih prihodkov. Šefi ruskih koncernov so že zaskrbljeni, piše nemški časnik Focus.

Nafta iz skrilavca in manjša gospodarska rast Še junija je sodček surove severnomorske nafte stal 116 ameriških dolarjev (91,6 evra), zdaj pa le dobrih 84 dolarjev (66,4 evra). Cena pada iz več razlogov. Eden od teh je ameriško pridobivanje nafte in zemeljskega plina iz skrilavca z novo metodo hidravličnega lomljenja (t. i. fracking), zaradi česar so na trgu presežki nafte.

Drugi razlog je slabotna gospodarska rast, kar pomeni manj potreb po črnem zlatu. Tretji razlog je zadržanost največjih proizvajalk in izvoznic nafte. V preteklosti je namreč Savdska Arabija, če je cena nafte padla, upočasnila črpanje in tako spet dvignila ceno nafte.

Zakaj Savdijci križem rok opazujejo padanje cen nafte? Toda tokrat Riad, ki je že desetletja politični zaveznik Washingtona, ne stori ničesar. Savdska vlada je pred dnevi celo sporočila, da je zanjo sprejemljiva celo cena 80 dolarjev (63,2 evra) za sodček nafte (sodček ali sod nafte vsebuje 159 litrov, op. p.).

V Rusiji so prepričani, da gre za zaroto. Ruski inštitut za strateške študije (RISS), ki je blizu Kremlja, je tako objavil mnenje, da so se Savdijci in Američani povezali, da bi škodili Rusiji.

Nafta kot orožje za hladno vojno Analitiki omenjenega inštituta so celo povlekli povezave s hladno vojno v 80. letih prejšnjega stoletja, ko naj bi Savdska Arabija in ZDA prav tako skupaj zadrževali ceno nafte na nizki ravni.

Na zunaj pa ruski energetski koncerni ohranjajo mirno kri. "Ni razloga za skrb," so sporočili iz Rosnefta. Njihovi projekti naj bi bili ekonomsko vzdržni tudi pri nižjih cenah nafte. Putin na zunaj ohranja mirno kri Tudi v Gazprom Neftu, naftnem oddelku plinskega koncerna Gazprom, mirijo rusko javnost, češ da se bo cena nafte kmalu dvignila na 95 dolarjev (75 evrov) ali celo 110 dolarjev (87 evrov) za sodček.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v javnih nastopih skorajda brezbrižen. "Padajoče cene nafte niso nobena tragedija," je na kratko dejal in dodal, da bo mogoče treba pri proračunu malce zategniti pas, kar pa ne bo šlo na račun socialnih izdatkov.

Padanje cen nafte lahko vrže Putina iz Kremlja Neki ruski ekonomist, ki ni hotel izdati svojega imena in priimka, pa je manj optimističen, saj je napovedal: "Če bo cena nafte padla na 75 dolarjev in tam ostala nekaj let, se bo v Rusiji zamenjala oblast.".

Ne spreglejte