Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
12.07

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

nasprotovanje zakon Milorad Dodik Republika Srbska

Petek, 19. 4. 2024, 12.07

1 teden, 5 dni

Republika Srbska kljub nasprotovanju EU sprejela svoj volilni zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Milorad Dodik | Opozicijske stranke zakona niso podprle, ker naj bi bila izvedba volitev po takšnem sistemu pod popolnim nadzorom vladajoče koalicije, ki jo vodi predsednik Milorad Dodik. | Foto Reuters

Opozicijske stranke zakona niso podprle, ker naj bi bila izvedba volitev po takšnem sistemu pod popolnim nadzorom vladajoče koalicije, ki jo vodi predsednik Milorad Dodik.

Foto: Reuters

Parlament Republike Srbske je ponoči sprejel volilni zakon, ki si prisvaja državne pristojnosti na področju volitev v tej entiteti, poroča tiskovna agencije entitete Federacije BiH Fena. Zakon sta kot kršitev daytonskega mirovnega sporazuma in ustave BiH že obsodili EU in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Volilni zakon Republike Srbske določa, da volilna komisija te entitete prevzame zakonsko vlogo državne volilne komisije BiH za volitve za predsednika, podpredsednika in parlament entitete ter lokalne volitve.

Volitve članov predsedstva BiH in poslancev spodnjega doma parlamenta BiH še naprej ostajajo v pristojnosti državne volilne komisije.

Opozicija zakona ni podprla zaradi kršitve daytonskega mirovnega sporazuma

Opozicijske stranke Republike Srbske zakona niso podprle, ker da bi bila izvedba volitev po entitetnem volilnem zakonu kršitev daytonskega mirovnega sporazuma in pod popolnim nadzorom vladajoče koalicije na čelu z Zvezo neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki jo vodi predsednik entitete Milorad Dodik.

Postopek za sprejetje volilnega zakona so oblasti Republike Srbske začele, potem ko je visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt v marcu uvedel tehnične spremembe volilnega zakona BiH. Entiteti BiH od konca vojne leta 1995 nikoli nista imeli pristojnosti nad izvedbo volitev v državi, navaja mreža Radio Slobodna Evropa.

Zakon je parlament Republike Srbske sprejel pol leta pred lokalnimi volitvami v BiH, ki bodo predvidoma potekale 6. oktobra. Potrditi ga mora še svet narodov entitete. Iz urada visokega zunanje političnega predstavnika EU so v četrtek opozorili oblasti v Republiki Srbski, da bodo s sprejetjem volilnega zakona pa tudi zakonov o referendumu, imuniteti in tujih agentih kršile ustavo BiH in ogrozile nadaljnji proces evropskih integracij.

Kritični so bili tudi v Ovseju, ki nadzira izvedbo volitev v BiH. Predsedujoči Ian Borg in glavna sekretarka te organizacije Helga Maria Schmidt sta v današnji skupni izjavi izpostavila, da zakon krši ustavno ureditev BiH pa tudi daytonski mirovni sporazum. Parlament Republike Srbske sta še pozvala, naj umakne sprejeti zakon, politične voditelje v BiH pa, naj se osredotočijo na izvajanje nujnih reform.

Milorad Dodik
Novice V Republiki Srbski omogočili izplačilo plač v gotovini
Milorad Dodik
Novice Politiki iz Republike Srbske ostali brez bančnih računov
Milorad Dodik
Novice ZDA uvedle sankcije še proti trem Dodikovim sodelavcem
Ne spreglejte