Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
14.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

23

Natisni članek

redovnica posilstvo Marko Rupnik

Sreda, 12. 4. 2023, 14.37

1 leto

Rupnik bo moral zapustiti Rim in se preseliti v dom za starejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

23

Marko Rupnik | Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. | Foto Vid Ponikvar

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih.

Foto: Vid Ponikvar

Jezuitski duhovnik in umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, naj bi moral po informacijah predstojnika jezuitov v Sloveniji Mirana Žvanuta zapustiti Rim. Po poročanju tednika Reporter se bo moral preseliti v dom za starejše duhovnike v Milanu.

Jezuitska skupnost v Centru Aletti, ki ga je do pred kratkim vodil Rupnik, bo po Žvanutovih navedbah razpuščena, kako bo s prihodnostjo samega centra, pa ne ve, je pojasnil.

Po informacijah tednika Reporter, ki je sicer prvi poročal o informacijah o premestitvi Rupnika, naj bi se Rupnikova sodelavca, pater Ivan Bresciani in pater Andrej Brozovič, vrnila v Slovenijo, kar pa Žvanut zanika. Kot pravi, se to po njegovih informacijah ne bo zgodilo.

Za potrditev vseh omenjenih informacij so povprašali tudi vrhovno predstojništvo jezuitov v Rimu, vendar odgovor še čakajo.

Pred tremi desetletji je zagrešil več spolnih zlorab redovnic 

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer končal. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Rimska škofija pa je po nedavnem poročanju italijanskih medijev začela preiskavo obtožb zoper Rupnika. V preiskave naj bi bila vključena tudi mozaična delavnica rimskega Centra Aletti. Preiskavo je odredil papežev namestnik za rimsko škofijo, kardinal Angelo De Donatis.

Asta Vrečko
Novice Asta Vrečko: Pater Rupnik naj vrne Prešernovo nagrado #video
Ne spreglejte