Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2023,
7.34

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

125

Natisni članek

Ukrajina Rusija jedrska elektrarna Zaporožje Kijev

Ponedeljek, 13. 2. 2023, 7.34

1 leto, 3 mesece

355. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajini v boju pomagajo tudi prebegli ruski vojaki, združeni v Svobodni ruski legiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

125

Ruska vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Proukrajinske ruske vojake, združene v Svobodni ruski legiji, je rusko tožilstvo razglasilo za teroristično organizacijo. Nemška vojska je začela urjenje ukrajinskih vojakov na naprednih bojnih tankih leopard 2. Medtem je ameriško veleposlaništvo v Moskvi za svoje državljane, ki prebivajo v Rusiji ali potujejo tja, izdalo opozorilo, naj takoj zapustijo državo.

Ključni poudarki včerajšnjega dne:
20.13
 Norveška: Rusija je glavna varnostna grožnja vsej Evropi
17.45 Proukrajinski ruski vojaki: Stvari smo morali vzeti v svoje roke
15.44 Francija: Ne hodite v Belorusijo zaradi nove ruske ofenzive
15.35 Nemci začeli uriti Ukrajince na leopardu 2
13.28 Berlusconi dviga prah s kritiko Zelenskega
11.33 Je Rusija utrpela izgubo elitne brigade?
8.33 ZDA svojim državljanom v Rusiji: Nemudoma zapustite državo
7.35 Ukrajina: Odbili smo nove ruske napade

7.02 Ruske sile izsušujejo jezero, ki hladi jedrsko elektrarno

20.25 Rusi vzpostavili nov sistem za pregledovanje interneta

Ruski režimski mediji poročajo, da je Rusija uvedla nov sistem, ki bo pregledoval internet za prepovedano vsebino. Sistem se imenuje Oculus, oblastem pa naj bi olajšal odkrivanje prepovedanih protestov, nasprotnikov vojne v Ukrajini in "LGBT-propagande", je sporočila ruska agencija Interfax.

Oculus "samodejno zazna kršitve, kot so ekstremistične vsebine, vabila na nezakonita množična srečanja, vsebine, ki promovirajo droge, LGBT-propagando in tako naprej," je prek Interfaxa sporočila ruska regulatorna agencija Roskomnadzor. 

"Od začetka posebne vojaške operacije v Ukrajini se lažne novice širijo s hitrostjo brez primere z namenom zamenjave resničnih dejstev s posebej skonstruirano resničnostjo," so še zapisali.

20.13 Norveška: Rusija je glavna varnostna grožnja vsej Evropi 

Rusija je glavna varnostna grožnja vsej Evropi, so sporočili norveški obveščevalci. "Rusija danes pomeni največjo grožnjo ne le norveški, temveč tudi evropski varnosti. Konflikt z Zahodom bo dolgotrajen," je danes dejal norveški obrambni minister Bjorn Arid Gram.

Lars Nordrum, namestnik vodje norveške obveščevalne službe, je dejal, da bi bile norveške naftne in plinske naprave lahko tarča ruskih saboterjev. Sofie Nystrom, direktorica norveške agencije za nacionalno varnost, opozarja, da bo "vsa Evropa trpela", če bodo ti objekti napadeni.

"Norveška je trenutno glavni dobavitelj energije v Evropi, ker je Rusija prekinila izvoz energentov na Zahod," je dejal Nordrum. Toda norveška varnostna služba meni, da je "malo verjetno", da bo Rusija letos lahko izvedla kakršnokoli sabotažo na norveških tleh, poroča Sky News.

17.45 Proukrajinski ruski vojaki: Stvari smo morali vzeti v svoje roke


New York Times (NYT) je objavil članek, v katerem predstavlja izjave prebeglih ruskih vojakov, ki se borijo na strani Ukrajine. Največje število pripadnikov tako imenovane Svobodne ruske legije ima trenutno sedež v Bahmutu, mestu v vzhodni Ukrajini, ki si ga ruske sile že več mesecev obupano prizadevajo zavzeti. Po poročanju NYT se ruski vojaki bojujejo pod nadzorom ukrajinskih častnikov.

Nekateri med njimi so ob ruskem napadu 24. februarja lani živeli v Ukrajini, drugi pa so v Ukrajino vstopili iz Rusije, ko se je vojna že začela. Eden izmed vojakov, mlajši od 20 let, je o svoji odločitvi, da se bo boril na strani Ukrajine, za NYT povedal: "Nismo prišli sem, da bi komu karkoli dokazovali. Prišli smo, da pomagamo Ukrajini doseči njen cilj, popoln umik ruskih sil z ukrajinskega ozemlja in prihodnjo deputinizacijo Rusije," je dejal ruski vojak in dodal, da se je prijavil za obrambo Ukrajine po začetku ruske invazije.

"Glede na to, da sem tako mlad, je malo prezgodaj govoriti o svetovnem nazoru in političnih pogledih, ti se šele oblikujejo. Ko pa ti zloben človek zavzame državo, moraš vzeti stvari v svoje roke," je dodal. Enota ruskih vojakov se sprva zaradi veljavnega zakona ni smela pridružiti ukrajinskim branilcem, a po spremembi avgusta lani se ruski vojaki lahko zakonito pridružijo obrambi Ukrajine.

V začetku tega meseca je rusko tožilstvo Svobodno rusko legijo razglasilo za teroristično organizacijo.

15.44 Francija: Ne hodite v Belorusijo zaradi nove ruske ofenzive

Francosko zunanje ministrstvo je objavilo sporočilo, v katerem svojim državljanom močno odsvetuje potovanje v Belorusijo zaradi "nove ofenzive Rusije v Ukrajini", poroča Reuters. Spomnil je, da je ameriško zunanje ministrstvo danes svojim državljanom sporočilo, naj "nemudoma" zapustijo Rusijo zaradi vojne v Ukrajini, torej zaradi nevarnosti morebitnih aretacij ali nadlegovanja s strani ruskih organov pregona.

15.35 Nemci začeli uriti Ukrajince na leopardu 2

Nemška vojska je začela uriti ukrajinske vojake na naprednih bojnih tankih leopard 2, ki jih Kijev ocenjuje kot ključne za vrnitev ozemelj, ki jih je okupirala Rusija, danes poroča dpa. Usposabljanje bo večinoma potekalo na vadišču nemških oboroženih sil v Munstru, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo. Trajalo naj bi več tednov. Nemčija je Ukrajini obljubila 14 tankov leopard 2.

Avstrija je po drugi strani, kot tradicionalno nevtralna država, sporočila, da ne bo usposabljala ukrajinskih vojakov za uporabo naprednih tankov leopard 2. To je v radijskem intervjuju povedala avstrijska obrambna ministrica Klaudia Tanner in dodala, da je "suverena odločitev vsake države, da podpre Ukrajino znotraj svojih pravnih okvirov."

13.28 Berlusconi dviga prah s kritiko Zelenskega

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v nedeljo izjavil, da ima zelo slabo mnenje o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem, ki mu je tudi pripisal krivdo za vojno, češ da bi zgolj moral "nehati napadati dve avtonomni republiki v Donbasu". V Kijevu so se odzvali kritično, podporo ukrajinski vladi so izrazili tudi v Rimu.

Berlusconi je dal izjavo novinarjem, potem ko je oddal svoj glas na deželnih volitvah v Lombardiji. Kot je dejal, se sam ne bi nikoli srečal z Zelenskim, kot se je italijanska premierka Giorgia Meloni ob robu vrha EU pretekli četrtek v Bruslju, češ da ima "zelo, zelo slabo" mnenje o njegovem ravnanju.

"Ne bi se pogovarjal z Zelenskim, če bi bil premier, saj smo priča uničevanju njegove države ter pokolu njegovih vojakov in civilistov," je dejal Berlusconi. "Dovolj bi bilo, da bi nehal napadati dve avtonomni republiki v Donbasu, in se to ne bi zgodilo," je menil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

86-letni politik je skoraj desetletje zasedal premierski stolček, trenutno pa je senator in vodi konservativno stranko Naprej, Italija, ki je članica koalicijske vlade pod vodstvom Melonijeve. V preteklosti je ruskega predsednika Vladimirja Putina že opisoval kot enega svojih najtesnejših prijateljev.

Že v intervjuju za italijansko javno radiotelevizijo Rai je septembra lani dejal, da je bil načrt za ruskim napadom na Ukrajino "v tednu dni zamenjati vlado Zelenskega z vlado spodobnih ljudi".

Po njegovi zadnji izjavi so se v Italiji zvrstili pozivi Melonijevi, ki vseskozi izraža trdno podporo Ukrajini, naj se distancira od stališča svojega političnega zaveznika. Italijanska vlada je sicer v odzivu že v nedeljo znova izrazila "trdno in odločno" podporo Ukrajini, še piše Ansa.

Oglasil se je tudi italijanski zunanji minister in član stranke Naprej, Italija Antonio Tajani, ki je v nedeljo na Twitterju zapisal, da je njegova stranka "vedno zagovarjala neodvisnost Ukrajine, na strani Evrope, Nata in Zahoda".

Tudi v Kijevu so Berlusconijeve izjave naletele na kritiko. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je za italijanski časnik Repubblica danes dejal, da je nekdanji italijanski premier Putinu naklonjen agitator, ki deluje v interesih ruske propagande in škoduje ugledu Italije. "Moral bi odvreči masko in javno povedati, da podpira genocid ukrajinskega naroda," je še menil.

11.33 Je Rusija utrpela izgubo elitne brigade?

Ukrajinske oborožene sile so morda uničile "skoraj celotno brigado" ruske elitne 155. mornariške pehote v bitkah za Vuhledar v regiji Doneck, je poročal Politico, ki se sklicuje na ukrajinskega vojaškega uradnika Oleksija Dmitraškivskega.

Brigada je štela okoli pet tisoč vojakov, katerih člani so bili ubiti, ranjeni ali ujeti, je povedal Dmitraškivski, vodja združenega tiskovnega središča tavriškega okrožja ukrajinskih obrambnih sil.

Ruske čete so na tem območju izgubljale od 150 do 300 marincev na dan, je povedal za Politico. "Poleg tega je sovražnik v zadnjem tednu izgubil približno 130 enot opreme, vključno s 36 tanki."

Nedavni neuspeh Rusije v mestu Vuhledar, ki leži približno 150 kilometrov jugozahodno od Bahmuta, kaže na slabo usposobljenost na novo mobiliziranih ruskih vojakov, je že pred dnevi zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

8.33 ZDA svojim državljanom v Rusiji: Nemudoma zapustite državo

ZDA so svojim državljanom sporočile, naj nemudoma zapustijo Rusijo zaradi nevarnosti aretacij ali nadlegovanj ruskih varnostnih služb.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi je državljanom ZDA, ki prebivajo v Rusiji ali potujejo tja, izdalo opozorilo, naj takoj zapustijo državo. Še posebej naj bodo previdni zaradi nevarnosti aretacij. Ne potujte v Rusijo, so sporočili z veleposlaništva.

ZDA so svoje državljane že večkrat opozorile, naj zapustijo Rusijo. Zadnje takšno javno opozorilo je bilo septembra, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo.

"Ruske varnostne službe so aretirale ameriške državljane na podlagi lažnih obtožb, izbrale ameriške državljane v Rusiji za pridržanje in nadlegovanje, jim odrekle pošteno in pregledno obravnavo ter jih obsodile na tajnih sojenjih ali brez verodostojnih dokazov," je sporočilo veleposlaništvo.

7.35 Ukrajina: Odbili smo nove ruske napade

Ukrajinske oborožene sile trdijo, da so odbile ruske napade na mesto Zaporožje. V zadnjem poročilu, ki ga je generalštab oboroženih sil Ukrajine objavil ob 6. uri zjutraj, piše, da so "odbili napade okupatorjev tudi v regijah Harkov, Lugansk in Doneck".

7.02 Ruske sile izsušujejo jezero, ki hladi jedrsko elektrarno

Rusija namerno izsušuje veliko akumulacijsko jezero Kahovka na reki Dneper, ki je pomembno za hlajenje jedrske elektrarne v Zaporožju, je po poročanju ukrajinskega časnika Kyiv Independent dejala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"To je ekocid," je dejala Vereščukova, ki je tudi ministrica za reintegracijo zasedenih ozemelj. "Okupatorji izsušujejo akumulacijsko jezero Kahovka. To je grožnja okolju, oskrbi z vodo ter kmetijstvu zaporoške in hersonske oblasti," je opozorila.

"Čeprav znižana gladina vode ne predstavlja neposredne grožnje jedrski varnosti, lahko postane vir skrbi, če dovolimo, da se bo to nadaljevalo," je za Kyiv Independent dejal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Jezero je nastalo leta 1956 za potrebe tamkajšnje hidroelektrarne, nato so ga začeli uporabljati tudi kot hladilni sistem za jedrsko elektrarno. Satelitski posnetki razkrivajo, da je gladina vode jezera na najnižji točki v zadnjih treh desetletjih. Ločene fotografije, ki sta jih zagotovili komercialni podjetji Planet in Maxar, prikazujejo prelivanje vode skozi zapornico in čez obrežje vzdolž ogromnega jezera, ki se pojavlja zaradi hitrega padanja gladine vode.

Ukrajinski vojak
Novice Je Rusija v tem tednu izgubila največ vojakov od začetka invazije?
Ne spreglejte