Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
16.32

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Olaf Scholz meja Nemčija Avstrija

Petek, 18. 8. 2023, 16.32

8 mesecev, 2 tedna

Scholz: Nemški nadzor na avstrijski meji je nujen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Olaf Scholz | "Trenutno je glede na številke, ki jih poznamo, to nujno potrebno," je dejal Scholz.  | Foto Reuters

"Trenutno je glede na številke, ki jih poznamo, to nujno potrebno," je dejal Scholz.

Foto: Reuters

Nemški nadzor na notranji schengenski meji z Avstrijo je nujen, je danes v Salzburgu na svojem prvem uradnem obisku v Avstriji poudaril nemški kancler Olaf Scholz. Izpostavil je podporo Nemčije širitvi schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo, čemur pa avstrijski kancler Karl Nehammer kljub pogovorom z nemškim kolegom še vedno nasprotuje.

"Trenutno je glede na številke, ki jih poznamo, to nujno potrebno," je dejal Scholz glede prihoda migrantov in s tem zagovarjal odločitev Nemčije, ki je maja ponovno podaljšala nadzor na meji s svojo južno sosedo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dunaj sicer odločitvi Berlina nasprotuje že od same vzpostavitve nemškega nadzora na meji leta 2015. Nehammer je pri tem poudaril, da se je število prošenj za azil v Avstriji letos zmanjšalo, v Nemčiji pa povečalo.

Avstrija redno podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko 

Kljub kritikam nemškega nadzora na meji pa Avstrija hkrati tudi sama redno podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko ter ukrep zagovarja z velikim številom nezakonitih prehodov meje. Sodišče EU je sicer leta 2021 odločilo, da podaljševanje tega nadzora zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija zato pričakuje, da ga bo Avstrija ukinila.

Kanclerja sta se razhajala tudi glede širitve schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo. "Nemčija se zavzema za nadaljnji razvoj Evropske unije, kar seveda vključuje tudi to, da se lahko države članice pridružijo schengenskemu območju," je poudaril Scholz po pogovoru z avstrijskim kolegom.

Nehammer je medtem pozdravil razprave znotraj EU o izzivih Bolgarije na področju migracij in velikega števila nezakonitih prehodov migrantov prek njene meje s Turčijo. Kljub temu pa Avstrija ne namerava umakniti svoje blokade širitve schengenskega območja na Bolgarijo in Romunijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Voditelja pa sta se strinjala glede potrebe po učinkoviti zaščiti zunanjih meja EU, pri čemer je Scholz izpostavil, da so nova reforma azilne politike EU ter sporazumi z državami izvora in tranzita ključni pri boju proti nezakonitim migracijam.

Olaf Scholz
Trendi Toliko je samo letos za urejanje pričeske in ličenje porabil Scholz
Olaf Scholz
Novice Neki moški je prišel nevarno blizu nemškemu kanclerju
Olaf Scholz
Novice Scholz: Evropska unija se mora spremeniti
Ne spreglejte