Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
16.48

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

kmetje protest Olaf Scholz vlada Nemčija

Sobota, 13. 1. 2024, 16.48

3 mesece, 2 tedna

Scholz ob protestih kmetov opozoril na dejanja skrajnežev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Nemški kancler Olaf Scholz | "Pozivi k nasilju in grožnje nimajo mesta v demokraciji," je v odzivu na dogajanje na protestih dejal Scholz. "Še posebej v tako napornem in nemirnem času, kot je današnji, je pomembno ohraniti občutek za sorazmernost in ravnovesje – to bi moralo skrbeti vse demokrate," je dodal. | Foto Reuters

"Pozivi k nasilju in grožnje nimajo mesta v demokraciji," je v odzivu na dogajanje na protestih dejal Scholz. "Še posebej v tako napornem in nemirnem času, kot je današnji, je pomembno ohraniti občutek za sorazmernost in ravnovesje – to bi moralo skrbeti vse demokrate," je dodal.

Foto: Reuters

Protesti nemških kmetov proti znižanju subvencij se nadaljujejo, podpirajo jih tudi desničarske skupine. Nemški kancler Olaf Scholz je protestnike danes pozval, naj se izogibajo ekstremističnim akcijam. "Če se sicer legitimni protesti spremenijo v besnenje in kršenje demokratičnih procesov, pravil institucij, izgubimo vsi," je opozoril.

Nemški kmetje protestirajo že teden dni. S traktorji blokirajo uvoze in izvoze na avtoceste, s svojimi vozili povzročajo prometne zastoje tudi v Berlinu ter drugih mestih po državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Osrednja protestna akcija kmetov je za ponedeljek napovedana v Berlinu, udeležilo naj bi se je na tisoče kmetov.

V Nemčiji vlada vse večja zaskrbljenost, da proteste kmetov izkorišča tudi skrajna desnica. | Foto: Reuters V Nemčiji vlada vse večja zaskrbljenost, da proteste kmetov izkorišča tudi skrajna desnica. Foto: Reuters

Sporna odprava davčnih olajšav za kmetijsko dizelsko gorivo

Razburil jih je predvsem načrt zvezne vlade, da odpravi davčne olajšave za kmetijsko dizelsko gorivo, ki veljajo že več kot 70 let. Oblasti so sprva nameravale subvencije ukiniti naenkrat, zaradi pritiskov pa so se odločile, da jih odpravijo postopoma. Kmetov tudi ta načrt ni pomiril.

V Nemčiji medtem vlada vse večja zaskrbljenost, da proteste kmetov izkorišča tudi skrajna desnica, piše francoska tiskovna agencija AFP. Skrajneži iz skupine Svobodna Saška, ki med drugim združuje monarhiste in teoretike zarote, so med protestom v Dresdnu vihteli rojalistične zastave in predelane fotografije nemških politikov, oblečenih v ujetnike. Ob tem so na spletu objavili več sporočil v podporo kmetom.

Druge skupine, kot sta neonacistična skupina Tretji glas in nacionalistično gibanje En odstotek (Ein Prozent), so po navedbah nemškega notranjega ministrstva pozvale k stavkam in izgredom. Oblasti trdijo, da skrajneži stojijo za akcijami, kot je postavitev vislic ob avtocestah in oviranje gospodarskega ministra Roberta Habecka pri izkrcanju s trajekta.

"Pozivi k nasilju in grožnje nimajo mesta v demokraciji," je v odzivu na dogajanje na protestih dejal Scholz. "Še posebej v tako napornem in nemirnem času, kot je današnji, je pomembno ohraniti občutek za sorazmernost in ravnovesje – to bi moralo skrbeti vse demokrate," je dodal. S kršenjem demokratičnih procesov in pravil institucij bodo po njegovem mnenju pridobili le tisti, ki zavračajo demokracijo.

Frankfurt
Novice Ifo: V Nemčiji zavladal pesimizem glede stanovanjske gradnje
zapor
Novice Dvojna državljanka Nemčije in Irana pogojno izpuščena v Teheranu
kmetje, protest, Nemčija, blokada, traktor
Novice Zgodovinska blokada nemških kmetov #video #foto
Ne spreglejte