Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

brezdomci

Petek, 18. 7. 2014, 11.12

8 let

Sem brezdomec in ti si seksi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Brezdomci v San Franciscu prosjačijo s humornimi napisi.

Na ulicah San Francisca je na tisoče brezdomcev. Ocenjujejo, da vsako noč na prostem spi okoli šest tisoč odraslih in okoli tisoč mladoletnih. Ne glede na to, da mesto vsako leto porabi več kot sto milijonov dolarjev za socialno pomoč, ne zmore rešiti težave brezdomcev.

Ti so prepuščeni ulici. In konkurenca na ulici je očitno huda. Da bi zaslužili za hrano, mnogi prosjačijo za drobiž.

Pri tem večina z napisi na kartonu mimoidoče opozarja, da so lačni, brez strehe nad glavo, da imajo doma nepreskrbljene otroke in podobno.

Namesto Lačen sem humor Toda Anthony Bustos se je odločil, da jim bo pomagal drugače: z lekcijo iz oglaševanja. Ponuditi jim je želel napise, zaradi katerih se bodo mimoidoči res ozirali. S kreativnimi napisi pa bi lahko nabrali tudi več drobiža.

To sicer ni prvič, da se je pojavila taka iniciativa.

V Massachusettsu so lokalni umetniki sodelovali v akciji ustvarjanja kreativnih napisov za brezdomce v želji, da bi pritegnili pozornost mimoidočih.

V San Franciscu pa niso stavili na umetnost, temveč na humor. "Nekega dne sem videl brezdomca, ki je imel napis Lačen sem. Pomislil sem, kako bi bilo super, če bi imel napisanega kaj zabavnega. In naredil sem mu nov napis: Pravna fakulteta ni poceni," je za portal France 24 zapisal Bustos. Brezdomec je bil navdušen, tudi mimoidoči in v klobuk je padlo več kovancev.

Lahko naredim dež Bustos je, opogumljen s prvim napisom, krožil po mestu in brezdomcem pisal nove napise. Med njegovimi najljubšimi so Lahko naredim dež, Potrebujem časovni stroj in Potrebujem denar za tečaj za Jedija. Med mimoidočimi pa je najbolj priljubljen napis Danes je pa nekdo seksi. "Moj cilj ni spremeniti brezdomce, temveč spremeniti mimoidoče. Spoznati morajo, da brezdomci niso le ovira na pločniku, temveč so posamezniki, ki imajo svoje želje in potrebe tako kot vsi drugi ljudje," meni Bustos.

Brezdomci so njegovo pomoč sprejeli z mešanimi občutki. Vsaj tretjina jih ni sprejela novih napisov. "Če so alkoholizirani, jim ne dam napisov, saj želim, da vedo, kakšno vrsto pomoči jim ponujam," je napisal. Večina pa nove napise sprejme z navdušenjem in ponosom, še posebej, ker so sodelovali pri ustvarjanju novega slogana.

Bustosa so tudi kritizirali, češ da se posmehuje težavi brezdomstva. Toda kot je zatrdil, je bila njegova namera le, da javnost opozori na to težavo: "Pravijo, da je to, kar počnem, tako kot bi našminkal pujsa. Razumem, od kod prihaja ta kritika, saj je brezdomstvo res velika težava San Francisca. Toda moj namen je pomagati posameznikom, ne pa reševati težave mesta. In konec koncev – vsi potrebujemo dnevni ščepec humorja."

Ne spreglejte