Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2023,
12.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

Eduard Heger premier Slovaška

Nedelja, 7. 5. 2023, 12.55

1 leto

Slovaški premier Heger odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Eduard Heger | Predsednica je začasnemu predsedniku vlade sicer naložila, naj čim prej omogoči nove volitve, a je Heger, ki mu na volitvah grozi poraz, te odložil do konca septembra. | Foto Reuters

Predsednica je začasnemu predsedniku vlade sicer naložila, naj čim prej omogoči nove volitve, a je Heger, ki mu na volitvah grozi poraz, te odložil do konca septembra.

Foto: Reuters

Slovaški premier Eduard Heger, ki je od decembra vodil začasno vlado, je danes predsednici države Zuzani Čaputovi podal odstopno izjavo. Na Slovaškem so sicer za 30. september napovedane predčasne parlamentarne volitve, predsednica pa je popoldne sporočila, da bo tehnično vlado do njih vodil viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor.

Predsednica je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr še sporočila, da bo tehnično vlado imenovala po 15. maju. Njena sestava že določena, imena ministrov pa bo razkrila, potem ko bo z njimi seznanila politične stranke, je napovedala.

Čaputova je še dejala, da verjame, da bo tehnična vlada v šestih mesecih do volitev uspela stabilizirati politične razmere v državi.

Žito
Novice Po Poljski in Slovaški uvoz ukrajinskega žita prepovedala tudi Madžarska

Heger meni, da bodo volitve na oblast znova pripeljale socialdemokrate

Heger svari, da bodo volitve na oblast znova pripeljale socialdemokrate, ki jih obtožuje korupcije, poleg tega so zadržani do podpore Ukrajini.

Hegerjev položaj sta v zadnjih dveh še dodatno omajala dva odstopa ministrov njegove vlade.

Odstopila sta kmetijski minister Samuel Vlčan ter zunanji minister Rastislav Kačer. Zadnji je veljal za tesnega Hegerjevega zaupnika in glavnega zagovornika slovaške podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji.

Avstrija meja
Novice Avstrija bo z jutrišnjim dnem ukinila nadzor na meji s Slovaško

Desnosredinska vladna koalicija je na splošnih volitvah leta 2020 zmagala na podlagi protikorupcijskega programa. Heger je aprila 2021 po sporu znotraj vladajočega zavezništva štirih strank na položaju predsednika vlade zamenjal vodjo stranke Olano Igorja Matoviča.

Po nezaupnici vladi, ki jo je slovaški parlament izglasoval decembra lani in politični krizi, ki je sledila, je Hegerjeva priljubljenost močno upadla. Marca je zapustil desnosredinsko stranko Olano, ki jo je vodil, ter napovedal obiskovanje nove stranke, katere cilj bo združiti desno sredino.

Slovaška
Novice Na Slovaškem poteka referendum o spremembi ustave
Eduard Heger
Novice Referendum o spremembi ustave na Slovaškem ni uspel
Petr Pavel
Novice Novi češki predsednik svari pred Rusi
Ne spreglejte