Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2010,
19.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 9. 2010, 19.53

8 let, 1 mesec

Slovenci menijo, da je razvojna pomoč pomembna, a so le malo aktivni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenci se glede na izsledke posebne javnomnenjske raziskave Eurobarometer o razvojni pomoči, ki jo je objavila Evropska komisija, strinjajo, da je razvojna pomoč državam v razvoju pomembna.

Vendar pa jih preko prostovoljstva le malo sodeluje v posebnih organizacijah, prav tako jih tovrstnim organizacijam malo prispeva denar.

Evropejci se zavedajo pomena razvojne pomoči Da je razvojna pomoč državam v razvoju zelo pomembna, je menilo 45 odstotkov vprašanih Evropejcev, 44 odstotkov pa je prepričanih, da je razvojna pomoč precej pomembna. Le sedem odstotkov vprašanih je prepričanih, da razvojna pomoč ni zelo pomembna. Večji del Slovencev se strinja, da je razvojna pomoč pomembna - 32 odstotkov jih je odgovorilo, da je pomoč zelo pomembna, da je precej pomembna, pa se jih strinja 48 odstotkov vprašanih. Petnajst odstotkov Slovencev je medtem menilo, da tovrstna pomoč ni zelo pomembna, trije odstotki pa, da sploh ni pomembna.

Četrtina Evropejcev daruje denar organizacijam Na vprašanje, kako posamezniki pomagajo državam v razvoju, je 42 odstotkov vprašanih Evropejcev odgovorilo, da pomoč podpirajo, vendar ne pomagajo kot prostovoljci niti ne darujejo denarja. Nekaj več kot četrtina, 26 odstotkov vprašanih, daruje denar organizacijam, ki pomagajo državam v razvoju, vendar niso aktivni prostovoljci, le štirje odstotki vprašanih pa delujejo kot prostovoljci v posebni organizaciji.

Približno tretjina Slovencev oziroma 32 odstotkov vprašanih razvojno pomoč podpira, vendar ne pomagajo kot prostovoljci, prav tako ne darujejo denarja. Devetnajst odstotkov vprašanih prispeva denar organizacijam, vendar ne delujejo kot aktivni prostovoljci, le dva odstotka vprašanih pa jih prostovoljno deluje v posebni organizaciji. Kar 39 odstotkov vprašanih Slovencev pa je odgovorilo, da sploh niso vključeni v pomoč državam v razvoju.

Slovenci na prvo mesto postavljajo gospodarsko krizo Največ Evropejcev sicer meni, da sta največji izziv za države v razvoju revščina (42 odstotkov) in gospodarska kriza (36 odstotkov), precej pomemben izziv pa se jim zdijo tudi preskrba s hrano (20 odstotkov), vprašanja, povezana z zdravjem (19 odstotkov), ter vprašanje vode (18 odstotkov) in slabo vodenje politik (18 odstotkov). Največ Slovencev, kar 50 odstotkov vprašanih, meni, da je največji izziv za države v razvoju gospodarska kriza, 44 odstotkov vprašanih pa je prepričanih, da predstavlja pomemben izziv tudi revščina.

Evropejci najbolj zaupajo Združenim narodom Na vprašanje, kateri od mednarodnih akterjev je najbolj primeren za zagotavljanje razvojne pomoči, je največ Evropejcev oziroma 27 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so to Združeni narodi. EU so postavili na tretje mesto (17 odstotkov vprašanih) za Svetovno banko (19 odstotkov), medtem ko so med državami izpostavili ZDA (15 odstotkov vprašanih). Da so ZN najbolj primerna organizacija za razvojno pomoč, meni tudi 24 odstotkov Slovencev, ki EU postavljajo šele na četrto mesto (16 odstotkov) za Svetovno banko (22 odstotkov) in ZDA (18 odstotkov).

Evropska komisija je raziskavo izvedla junija letos, v njej pa je sodelovalo 26.500 ljudi iz vseh 27 držav članic sedemindvajseterice.

Ne spreglejte