Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2019,
10.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

policija nasilje protesti Hongkong

Četrtek, 3. 10. 2019, 10.56

4 leta, 7 mesecev

Spopadi med policijo in protestniki v Hongkongu trajali vso noč #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Spopadi med policijo in protestniki v Hongkongu so se po sredi nadaljevali vso noč do danes zjutraj. Aktivisti so na spontanem protestu, ki ga je zaznamovalo nasilje, izražali nasprotovanje prekomernemu policijskemu nasilju, potem ko je bil v streljanju s pravim strelivom ranjen 18-letni protestnik.

Protestniki so na policiste metali molotovke, po mestu pa netili požare, blokirali ulice ter uničevali trgovine in postaje podzemne železnice. Policija jih je zgodaj davi razgnala s solzivcem, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Policistu, ki je ustrelil študenta, grozi 10 let zapora

V sredo se je na ulice Hongkonga spontano podalo več tisoč ljudi, potem ko je policija prvič v štirih mesecih, odkar so v tem finančnem središču izbruhnili protivladni protesti, v torek na izgrednike streljala s pravim strelivom. Pri tem je bil ranjen 18-letni dijak, ko ga je policist od blizu ustrelil v prsi, potem ko ga je ta napadal s kovinsko palico.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policija trdi, da je šlo za samoobrambo, dijaka pa so ovadili zaradi napada na policista in udeležbe v izgredih. Grozi mu najmanj deset let zapora. Incident se je zgodil ob 70. obletnici razglasitve Ljudske republike Kitajske, ki so jo v Pekingu proslavili z veliko vojaško parado.

Torkovi protesti so bili še posebej nasilni, ko so varnostne sile na napade s kamenjem, molotovkami in palicami odgovorile s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom. Prijeli so 269 ljudi. Policija je potrdila, da so izstrelili 900 gumijastih nabojev, 230 penastih in 1.400 pločevink s solzivcem, pa tudi šest nabojev pravega streliva. Namestnik načelnika policije v mestu Rang Ping-keung je ob tem zatrdil, da je bila uporaba teh sredstev "nedvomno v skladu z zakonom".

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policija je zaradi stopnjevanja nasilja na protestih v sredo že pozvala mestne oblasti k uvedbi policijske ure, da bi lahko ohranjali red. Odvetnik ranjenega dijaka naj bi danes prvič stopil pred sodnike, saj je dijak še vedno v bolnišnici. Pred sodiščem se je že zbralo več kot 200 protestnikovih podpornikov.

Lokalni mediji danes še poročajo, da bi mestne oblasti lahko v petek prepovedale uporabo obraznih mask na zborovanjih, saj v nasilju pogosto sodelujejo prav zamaskirani protestniki.

Ne spreglejte