Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
19.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

IMF pismo

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 19.04

8 let, 1 mesec

Strauss-Kahn obtožbe zanikal tudi v pismu uslužbencem IMF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je obtožbe o spolnem napadu zanikal tudi v pismu.

Strauss-Kahn je v pismu ponovil, da najodločneje zanika vse obtožbe.

Ni želel da na IMF delijo njegovo zasebno nočno moro Strauss-Kahn je tako kot v odstopni izjavi sredi preteklega tedna v pismu tudi izrazil prepričanje, da bo na koncu opran vse krivde. Kot je navedel, je odstopil zato, ker ni želel, da kolegi na IMF delijo njegovo zasebno nočno moro. Izrazil je globoko obžalovanje, da odhaja v takšnih okoliščinah, nekdanje podrejene pa pohvalil, da so v zadnjih treh letih in pol delali odlično.

Strauss-Kahnovo ime se bo sicer poslej v povezavi z IMF omenjalo samo še posredno, saj je tekma za izbiro njegovega naslednika v polnem teku. Evropske države se zgrinjajo okoli francoske finančne ministrice Christine Lagarde, za še nekaj konkurence pa je poskrbela Mehika, ki je predlagala svojega človeka, nekdanjega šefa centralne banke Augustina Carstensa.

Položaj generalnega direktorja IMF je bil vse od ustanovitve organizacije po drugi svetovni vojni v rokah Evrope, ki želi ta monopol tudi ohraniti. Hitro razvijajoče se države pa ga želijo razbiti, podobno kot monopol ZDA na položaj predsednika Svetovne banke. Na položaju generalnega direktorja IMF so bili doslej štirje Francozi, Lagardova pa bi bila prva ženska.

Bivališče postalo nova turistična točka Strauss-Kahn medtem čaka na nadaljevanje sodnih postopkov v hišnem priporu v začasnem bivališču na jugu Manhattna. Zgradba ob aveniji Broadway je postala poleg Svetovnega trgovinskega centra, Wall Streeta, Mestne hiše in drugih tamkajšnjih znamenitosti nova priljubljena turistična točka. Pred njo tudi stalno tabori množica novinarjev.

Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada in s tem povezanih kaznivih dejanj v sedmih točkah, pri čemer mu grozi do 25 let zapora, ker je 14. maja v hotelu Sofitel sredi Manhattna domnevno napadel sobarico in jo skušal posiliti. Sodnik ga je konec prejšnjega tedna izpustil po plačilu skupaj šest milijonov dolarjev visoke varščine, od katerih jih je bilo milijon plačanih v gotovini. Sprejeti je moral tudi druge pogoje, kot je nošenje elektronske naprave za spremljanje gibanja in oborožene varnostnike, ki jih mora plačati sam.

Konec prejšnjega tedna je prišlo na dan še nekaj podrobnosti iz policijske preiskave domnevnega poskusa posilstva. Dve uslužbenki hotela, ki delata na recepciji, sta policiji povedali, da ju je Strauss-Kahn skušal dan pred domnevnim spolnim napadom zvabiti v svojo sobo na kozarček. Najprej je to poskušal pri receptorki, ki ga je odpeljala do sobe. Ko ga je ta zavrnila, je poklical po telefonu še drugo uslužbenko, vendar tudi v drugo ni šlo.

Ne spreglejte