Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
9.22

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Natisni članek

cepljenje cepivo Hrvaška Koronavirus

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 9.22

2 leti, 6 mesecev

Stroka opozarja: Čaka nas kolaps. Epidemija na Hrvaškem je ušla izpod nadzora.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Visoko število na novo obolelih in hospitaliziranih skrbi hrvaške strokovnjake. Čeprav je respiratorjev dovolj, je premalo ljudi, ki bi bili usposobljeni za delo z njimi. "Zdravstveni sistem izginja pred našimi očmi," ocenjuje Hrvaško združenje bolnišničnih zdravnikov. 

"Imamo deja vu glede na lansko jesen, ko smo s tako visokim ali celo nekoliko nižjim številom okužb prišli do propada zdravstvenega sistema. Številke kažejo, da je epidemija daleč od nadzora. Sledi povečanje hospitalizacij in obremenitev respiratorjev," je trenutni položaj pri sosedih za Dnevnik.hr opisala Ivana Šmit, predsednica Hrvaškega združenja bolnišničnih zdravnikov. 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 1.126 novih okužb z novim koronavirusom, še pred tednom dni so poročali o 680 okužbah. V zadnjem dnevu je umrlo še 31 covidnih bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

V hrvaških bolnišnici je na zdravljenju 1.596 covidnih bolnikov, od tega jih je 183 na ventilatorjih. Trenutno imajo v državi 22.884 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Do sedaj so na Hrvaškem skupno potrdili več kot 471.000 okužb, umrlo je 9.251 covidnih bolnikov.

Po besedah Šmitove je stanje v bolnišnicah izredno slabo: "Imam sodelavko, ki ima sedem, celo osem izmen na intenzivni negi, kjer zdravijo covidne bolnike. Prisiljena je v to. Oddelki se polnijo, zbolevajo tudi mlajši, med 35., 40. letom starosti. Čeprav je respiratorjev na Hrvaškem dovolj, je premalo ljudi, ki bi bili usposobljeni za delo z njimi."

Ob tem se boji morebitnega povečanja števila po podaljšanem koncu tedna. Scenarij, ki ga gledamo, je enak kot lani. "Od dva do tri tedne po povečanju števila okuženih sledi kolaps, bolniki s hudimi simptomi bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. To potem tudi pomeni ustavitev drugih bolnišničnih programov," napoveduje Šmitova.

Šmitova: Za nizko precepljenost so kriva dvojna merila

Na vprašanje o vzrokih za slabo precepljenost, v državi je z enim odmerkom cepljenih 55,7 odstotka populacije, polno cepljenih je 52,6 odstotka ljudi, odgovarja, da so kriva dvojna merila. "Pri komunikaciji je prišlo do napake. Štab civilne zaščite in politika sta prinesla kopico nasprotujočih si navodil, ki so se jih držali le državljani. Politika je bila žal v veliki meri izvzeta iz teh ukrepov. Velik del državljanov je ponorel, ker je bilo videti, kot da virus napada samo državljane, politike pa obide," meni Šmitova.

Split
Novice Brez maske na fakulteto: policija jo je podrla na tla in vklenila #video
rdeča Slovenija
Novice Posodobljen zemljevid ECDC: Slovenija vsa v temnordeči barvi

Tiskovna predstavnica Bele hiše Psakijeva okužena z novim koronavirusom

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v nedeljo sporočila, da se je okužila z novim koronavirusom in ima blage simptome covid-19. 42-letna Pasakijeva je sicer cepljena proti koronavirusu. Nazadnje je bila v stiku s predsednikom ZDA Joejem Bidnom prejšnji torek. Takrat sta oba nosila zaščitno masko in ohranjala varnostno razdaljo. Biden se je nazadnje na novi koronavirus testiral v soboto. Test je bil po navedbah Bele hiše negativen.

Osebje Bele hiše in tisti, ki kam potujejo s predsednikom ZDA, se redno dnevno testirajo. 

V ZDA so doslej proti covidu-19 cepili 58 odstotkov prebivalstva. Z novim koronavirusom se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkins v ZDA doslej okužilo približno 46 milijonov ljudi, umrlo je približno 746.000 covidnih bolnikov.

Biden papež Frančišek
Novice Najdaljši pogovor z ameriškim predsednikom doslej #video #foto

 

Ne spreglejte