Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2019,
7.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

16

Natisni članek

hladna vojna jedrsko orožje Vladimir Putin Donald Trump

Petek, 2. 8. 2019, 7.15

4 leta, 9 mesecev

Trump in Putin dokončno pokopala pogodbo o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

16

Vladimir Putin in Donald Trump | Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump

Foto: Reuters

Z današnjim dnem je uradno dokončno potekla veljavnost pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987. ZDA so se za odpoved omenjene pogodbe odločile, ker naj bi Rusija po njihovih navedbah razvila rakete, ki kršijo njena določila. V Moskvi to zanikajo, odgovornost pa prelagajo na Washington.

Združene države Amerike bodo zdaj pospešile razvoj novih sistemov manevrirnih in balističnih raket, so danes sporočili iz Pentagona.

Zdaj, ko smo izstopili iz pogodbe, bo obrambno ministrstvo v polnem obsegu nadaljevalo razvoj teh sistemov kot previden odgovor na ruska dejanja", je dejal ameriški obrambni minister Mark Esper. V tesnem sodelovanju z zaveznicami pa bodo uresničevali nacionalno obrambno strategijo.

Pogodbo INF sta 8. decembra 1987 sredi pogovorov o jedrski razorožitvi in nadzoru oborožitve podpisala takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Z njo sta želela preprečiti obstoj raket, ki bi evropska ali ruska mesta dosegle z malo ali nič opozorilnega časa.

Donald Trump
Novice Trump trdi, da je najmanj rasistična oseba na svetu

INF bolj v korist Zahoda kot Rusije

INF prepoveduje vse kopenske jedrske rakete in objekte za njihovo izstrelitev z dometom od 500 do 5.500 kilometrov, ne prepoveduje pa tovrstnih raket, ki jih je mogoče izstreliti z morja ali iz zraka. Domet raket potrjuje, da je šlo za pogodbo, ki je namenjena predvsem obvarovanju Evrope, kar pomeni, da je bila INF bolj v korist Zahoda kot Rusije, ki je prevzela nasledstvo Sovjetske zveze.

Pogodbo INF sta 8. decembra 1987 podpisala takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. | Foto: Reuters Pogodbo INF sta 8. decembra 1987 podpisala takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Foto: Reuters

Po ponovnem zaostrovanju napetosti med ZDA in Rusijo, predvsem zaradi ukrajinske krize, se je začela krepiti tudi oboroževalna tekma. Rusija je začela krepiti svoje raketne zmogljivosti ter razvijati novo in zmogljivejše orožje. Sporen je postal nov raketni sistem 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Po navedbah Rusije naj te rakete ne bi bile sporne, ker naj bi imele maksimalni doseg 480 kilometrov. A Američani skupaj z Natom na drugi strani ocenjujejo, da imajo rakete domet vsaj 2.600 kilometrov.

Donald Trump
Novice Trumpov protekcionizem dosegel tudi Cinkarno Celje

Za ZDA je pogodba uradno mrtva z današnjim dnem

Prve obtožbe na račun Rusije, da krši pogodbo INF, je Washington na Moskvo naslovil leta 2014. Rusija je obtožbe redno zavračala, do 20. oktobra lani, ko je ameriški predsednik Donald Trump razglasil, da bo odstopil od pogodbe INF, pa se ni zgodilo nič.

ZDA so pogodbo uradno suspendirale prvega februarja letos, s čimer je začel teči šestmesečni, tako imenovani odpovedni rok, da Rusija odpravi kršitve ali da pride do dokončne smrti pogodbe. A ker je Rusija z enako mero odgovorila že naslednji dan, drugega februarja, je bila usoda INF zapečatena. Ruski predsednik Vladimir Putin je od pogodbe uradno odstopil s podpisom ustreznega zakona tretjega julija letos, za ZDA pa je pogodba uradno mrtva z današnjim dnem.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je spet poudaril, da je za propad pogodbe kriva Rusija. Ta krivdo zavrača in prst usmerja v ZDA. | Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je spet poudaril, da je za propad pogodbe kriva Rusija. Ta krivdo zavrača in prst usmerja v ZDA. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je ocenil, da se bo po poteku pogodbe INF začela nova oboroževalna tekma. "Zaradi tega koraka ZDA bo svetovna politika nepredvidljiva, razvoj pa kaotičen," meni Gorbačov. Nekdanji sovjetski voditelj je že v četrtek dejal, da se s koncem veljavnosti pogodbe varnost ne bo zmanjšala le v Evropi, ampak povsod po svetu. Dejal je še, da gre za udarec strateški varnosti.

Nato: Za propad pogodbe je odgovorna izključno Rusija

Članice Nata so danes poudarile, da je za propad pogodbe odgovorna izključno Rusija. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je ob tem spet zatrdil, da si Nato ne želi nove oboroževalne tekme. Moskva je sicer danes predlagala moratorij na nameščanje tovrstnih raket, vendar so v Natu njen predlog že zavrnili.

V zavezništvu namreč poudarjajo, da izključno odgovornost za propad pogodbe nosi Rusija. Po njihovih besedah v Moskvi niso pokazali pripravljenosti na vrnitev k spoštovanju mednarodnih obveznosti. Nato se bo na znatna tveganja, ki jih za varnost zaveznic predstavlja ruski raketni sistem 9M729, odzval umerjeno in odgovorno, Stoltenberg pa je zatrdil, da ne bodo hiteli z ukrepi, ki vključujejo predvsem vaje, obveščevalne dejavnosti in konvencionalne zmogljivosti: "Nočemo nove oboroževalne tekme."

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes v Bangkoku ponovil, da je do odpovedi pogodbe prišlo, ker jo je Rusija namerno kršila. "Rusija je sama kriva za konec te pogodbe," je poudaril Pompeo. Na drugi strani so v Moskvi odgovornost za konec pogodbe pripisali ZDA. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je za Rusijo pogodba končana, in sicer na pobudo ZDA.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je sicer ob tem pozval ZDA, naj kljub temu, da jih določila pogodbe INF ne zavezujejo več, uvedejo moratorij na nameščanje spornih raket: "Ta moratorij bi bil primerljiv s predlogom ruskega predsednika Vladimirja Putina, da če ZDA ne bodo nameščale teh raket v določenih regijah, potem se bo tega vzdržala tudi Rusija."

Slovenija konec pogodbe obžaluje

Slovenija obžaluje konec pogodbe zaradi nespoštovanja zavez s strani Rusije, je  tvitnilo zunanje ministrstvo. "Slovenija je zavezana k ohranitvi in krepitvi učinkovitega mednarodnega nadzora nad oborožitvijo, razoroževanju in neširjenju orožij za množično uničevanje. Obžalujemo konec pogodbe o raketah srednjega dosega INF zaradi nespoštovanja zavez s strani Rusije," so v odzivu na propad pogodbe zapisali na MZZ.

Dodali so še povezavo do skupne izjave članic zveze Nato, v kateri odgovornost za propad pogodbe pripisujejo izključno Rusiji. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je ob tem znova zatrdil, da Nato noče nove oboroževalne tekme, rusko ponudbo moratorija pa je zavrnil kot povsem neverodostojno.
Ne spreglejte