Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2016,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA predsedniške volitve republikanci demokrati Donald Trump Ted Cruz Bernie Sanders Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Nedelja, 6. 3. 2016, 7.18

8 let

Trump na republikanski strani povečal vodstvo, na demokratski boj odprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sinoči so potekala strankarska zborovanja za izbiro predsedniškega kandidata ZDA v zveznih državah Kansas, Maine, Kentucky, Louisiana in Nebraska.

Na republikanskih konvencijah je newyorški milijarder Donald Trump zmagal v Kentuckyju in Louisiani in s tem še povečal svoje vodstvo pred konkurenti Tedom Cruzom (sinoči je zmagal v Kansasu in Mainu), Marcom Rubiom in Johnom Kasichem. Na demokratski strani je boj med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom še odprt. Senator iz Vermonta je sinoči vzel Nebrasko in Kansas, Clintonova pa Louisiano.

Trump še naprej pometa Cruz je po zmagi v Kansasu svojim privržencem v Idahu povedal, da kriki in vreščanje, ki jih slišijo, prihajajo iz Washingtona, kjer elita trepeta pred njim. Elita sicer bolj kot pred njim trepeta pred Trumpom, ki je povedal, da se ga bojijo zato, ker ga nimajo pod nadzorom in ga ne morejo kupiti.

Trump je z zmagoslavnim nastopom pred privrženci v West Palm Beachu čakal, dokler televizije niso razglasile njegove zmage na strankarskih volitvah v Kentuckyju, da se je lahko potem pohvalil z dobrim rezultatom. Cruza je zbodel, da je zmagal v Mainu, ker je ta država blizu Kanade, kjer se je rodil.

Največ pikrih pripomb je prihranil za Rubia in menil, da mora "mali Marco" zapustiti predsedniško tekmo, ker do zdaj še ni dosegel omembe vrednega rezultata. Rubio vodi ostro negativno kampanjo proti Trumpu in ga tudi osebno zbada na soočenjih, vendar pa mu milijarder ne ostaja dolžan.

Republikanci zdaj odhajajo na Havaje Za osvojitev strankarske nominacije je potrebnih 1.237 delegatov in Trump jih ima zdaj najmanj 375, Cruz najmanj 291, Rubio najmanj 123 in Kasich najmanj 33.

Republikanci imajo v torek strankarska zborovanja na Havajih in strankarske volitve v Idahu, Michiganu in Misisipiju. Kocka bo padla 15. marca v Ohiu in Floridi, kjer Kasich in Rubio morata zmagati, sicer bosta ostala brez kredibilne poti naprej.

Florida bo vseh 99 delegatov dala zmagovalcu in enako velja za Ohio, ki jih bo dal 66. Obe državi bosta novembra tako kot že nekaj desetletij ključni za osvojitev Bele hiše.

Clintonova vodi Sanders je ponovno osvojil državi, kjer skorajda ni manjšin, Clintonova pa je zlahka osvojila Louisiano, kjer precejšen delež demokratskega volilnega telesa predstavljajo temnopolti.

Po treh sobotnih obračunih si je Clintonova še malce bolj povečala prednost pri delegatih, ki bodo julija v Philadelphii potrdili zmagovalca. Pobrala je več kot polovico od delegatov v Louisiani, ki je dala skoraj dvakrat več delegatov kot pa Nebraska in Kansas skupaj.

Naslednja postaja je Maine, nato Michigan in Misisipi Clintonova ima sedaj skupaj s super-delegati, ki glasujejo po svoji pameti brez upoštevanja volje volivcev, več kot 1.100 delegatov, Sanders pa več kot 445. Za zmago jih je potrebnih 2383.

Od super-delegatov (teh je 717) ima Clintonova, ki že od napovedi kandidature velja za favoritinjo, le obljubo (460 jih je v tem trenutku na njeni strani), saj ti kljub temu, da jim volje volivcev ni treba upoštevati, to obišajno vendarle storijo. Za zdaj pa suvereno zmaguje predsem v zveznih državah ameriškega juga, kjer nato v generalnih volitvah demokratski kandidati praviloma ne zmagujejo. Zato je boj za demokratsko nominacijo vendarle še odprt.

Demokrati imajo naslednjo tekmo danes v Mainu, kjer bodo strankarska zborovanja, v torek, 8. marca pa bodo strankarske volitve v Michiganu in Misisipiju. Takrat bodo znani tudi izidi volitev demokratov v tujini.

Ne spreglejte