Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 1. 2011,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 1. 2011, 13.46

8 let

Turkmenistan pripravljen prodajati plin EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se je sestal s turkmenistanskim predsednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovem.

Barroso je Turkmenistan pozval, naj zaprosi za članstvo v WTO, Berdimuhamedov pa je po pogovorih poudaril, da je Turkmenistan pripravljen prodajati plin EU.

"Turkmenistan naj zaprosi za članstvo v WTO"

Barroso je Turkmenistan pozval, naj zaprosi za članstvo v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Članstvo v WTO bi prineslo pozitivne učinke na gospodarski razvoj v državi, hkrati pa bi bil Turkmenistan bolj privlačen za investitorje, je po pogovorih, ki so potekali za zaprtimi vrati, pojasnil Barroso.

Barroso sicer nadaljuje obiske za zagotovitev dobav plina Evropi, s turkmenistanskim voditeljem pa se je, tako kot v četrtek v Azerbajdžanu, sestal na temo vzpostavitve Južnega plinskega koridorja - projekta, ki predvideva gradnjo plinovodov, ki bodo povezali Kaspijsko morje in Bližnji vzhod z Evropo.

"Partnerstvo z Evropo je prioriteta"

Medtem ko strani nista podpisali nobenega dogovora, pa je Turkmenistan poudaril, da je pri projektu pripravljen sodelovati. "Imamo vse potrebne pogoje in mnogo poti za dobavo plina Evropi," je po pogovoru z Barrosom izpostavil Berdimuhamedov in dodal, da je partnerstvo z Evropo na področju plina prioriteta.

Kot je poudaril, je za Turkmenistan najbolj "privlačen" projekt izgradnje plinovoda po dnu Kaspijskega morja, čeprav so možnost tudi tankerji, ki bi vzdolž morja prevažali stisnjen zemeljski plin.

"Podpiramo vašo javno napoved, da nameravate graditi plinovod," pa je poudaril Barroso in dodal, da je Evropa pripravljena kupovati turkmenistanski plin.

Azerbajdžan bo dolgoročno dobavljal plin Evropi

Transkaspijski plinovod bi povezal Turkmenistan z Azerbajdžanom in bi lahko zagotovil plin za evropski plinovod Nabucco.

Barroso je v četrtek z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevem podpisal sporazum, s katerim se Baku obvezuje, da bo državam Evropske unije dolgoročno zagotavljal dobavo plina.

Ne spreglejte