Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
5. 3. 2014,
16.29

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina Rusija Tine Kračun

Sreda, 5. 3. 2014, 16.29

1 leto, 4 mesece

Ukrajinska kriza lahko pospeši projekt Južni tok

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ukrajinska politična kriza in morebitna vojaška posredovanja bi lahko imeli katastrofalne posledice ne le za rusko in ukrajinsko gospodarstvo, ampak tudi za gospodarstvo EU, opozarja Tine Kračun.

Rusija in Evropska unija sta pomembni trgovinski partnerici, saj je EU največja trgovinska partnerica Rusije. Ta izvozi več kot polovico svojih izdelkov na trg EU. Po drugi strani med trgovinskimi partnericami EU Rusija zaseda tretje mesto (ZDA, Kitajska). Gospodarske vezi med Evropsko unijo in Rusijo pa so še globlje.

Odvisnost od ruskega plina Približno tri četrtine tujih neposrednih naložb v Rusiji prihaja iz držav članic EU, Rusija pa je glavni dobavitelj energentov za države unije. Nekatere članice EU, kot so Madžarska, Poljska in Češka, so popolnoma odvisne od ruskega plina, pojasnjuje ekonomist Kračun z ljubljanskega Inštituta za strateške rešitve (ISR).

Kriza se odraža na finančnih trgih Ukrajinska politična kriza, vpletenost Rusije ter nemoč ZDA in nejasen položaj EU vplivajo na pesimizem tujih vlagateljev, zato se kriza že odraža na finančnih trgih. Ruska centralna banka je, da bi omejila negativne učinke krize, krepko zvišala obrestno mero. Razmere na Krimu so vplivale tudi na upad cene delnic na moskovski borzi.

Bo Ukrajina bankrotirala? Kot poudarja Kračun, za povrnitev dolgov v prihodnjih dveh letih Ukrajina potrebuje najmanj 35 milijard evrov. Na to, ali bo Ukrajina bankrotirala, bodo vplivale mednarodne finančne organizacije. Ključno vlogo bo igrala tudi Rusija, ki je že v minulem letu kupila državne obveznice Ukrajine v vrednosti 15 milijard dolarjev, ampak se zaradi zaostritev razmer izplačilo ni uresničilo. Poleg tega je cena ruskega plina za Ukrajince za tretjino nižja od tržne, kljub temu da Ukrajina ni poravnala dolgov do Gazproma. Ukrajinska kriza in Južni tok Kaj pa projekt Južni tok, v katerega je vključena tudi Slovenija? Kakšen vpliv bo imela na projekt gradnje plinovoda, ki bo zaobšel ozemlje Ukrajine, ukrajinska kriza. Kot pravi Kračun, lahko kriza v Ukrajini pospeši gradnjo plinovoda, saj prav takšne krize ogrožajo distribucijo plina v Evropi. Politična nestabilnost lahko izzove zaskrbljenost pri največjih gospodarskih odjemalcih ruskega plina, ki lahko začnejo pritiskati na Evropsko komisijo, da hitreje konča pogajanja v zvezi s tem projektom.

Ne spreglejte