Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
6.47

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

Natisni članek

Rosalyn Carter

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 6.47

5 mesecev, 3 tedne

Umrla je nekdanja prva dama ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90
Rosalyn Carter | Rosalyn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence. | Foto Reuters

Rosalyn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence.

Foto: Reuters

V nedeljo je umrla 96-letna nekdanja prva dama ZDA Rosalyn Carter, je sporočil center nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja iz Atlante. Umrla je le dva dni po tem, ko se je v petek pridružila 99-letnemu možu v paliativni oskrbi na njunem domu. Carterjev center je sporočil, da je umrla mirno v krogu družine.

"Rosalynn je bila moja enakopravna partnerka pri vsem, kar sem dosegel. Dajala mi je modre nasvete in me spodbujala, ko sem to potreboval. Dokler je bila na svetu, sem vedel, da imam nekoga, ki me ima rad in me podpira," je sporočil nekdanji demokratski predsednik ZDA Jimmy Carter.

Rosalyn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence, njen mož, ki je bil predsednik ZDA le en mandat od leta 1977 do leta 1981, pa je paliativno oskrbo na domu začel februarja. Leta 2015, ko so mu postavili diagnozo možganskega raka, je dejal, da je bil njegov največji dosežek v življenju to, da se je poročil z Rosalynn, poroča CNN.

Potem ko je izgubil volitve proti Ronaldu Reaganu in se je poslovil od Bele hiše, je skupaj z ženo začel številne dobrodelne projekte ter mirovna in druga posredovanja. Ustanovila sta Carterjev center, ki je nevladna organizacija s sedežem v Atlanti, posvečena prizadevanjem za mir, boju proti boleznim in dviganju upanja ljudem.

Ženska, ki je spregovorila o pomenu duševnega zdravja

Predsednik ZDA Joe Biden je novinarjem povedal, da sta bila Jimmy in Rosalyn Carter res izjemna družina, nekdanji predsednik George Bush mlajši pa je sporočil, da je bila Rosalyn Carter ženska, polna dostojanstva in moči, ki je pustila za seboj med drugim dediščino odvzemanja stigme duševnim boleznim, poroča CNN.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social sporočil, da skupaj z Melanio in vsemi Američani žaluje zaradi smrti predane prve dame, velike humanitarke, zagovornice duševnega zdravja in ljubljene žene predsednika Carterja dolgih 77 let.

Skupaj z možem je Rosalyn Carter od predsednika ZDA Billa Clintona dobila predsedniško medaljo svobode, kar je najvišje civilno odlikovanje v ZDA.

Poročila sta se, ko je bila stara 18 let

Rosalynn se je rodila materi šivilji in očetu avtomehaniku, ki je umrl, ko je bila stara šele 13 let. Bodočega moža je spoznala prek njegove sestre in njene prijateljice Ruth. Poročila sta se, ko je bila stara 18 let, on pa 21.

V času, ko je bil mož predsednik, mu je pomagala pri pisanju govorov, sodelovala pri drugih zadevah v času predsedniške kampanje in celo pazila na njegove šale, da jih ne bi ponavljal istim ljudem, poroča CNN.

Ne spreglejte