Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
7.14

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

10

Natisni članek

novičok zastrupitev živčni strup

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 7.14

5 let, 11 mesecev

Umrla ženska, zastrupljena z novičokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

10

Salisbury | Foto Reuters

Foto: Reuters

V bolnišnici v Salisburyju v Veliki Britaniji je včeraj umrla 44-letna Dawn Strugess, ki so jo zdravili zaradi zastrupitve z živčnim plinom novičok. Po njeni smrti britanska policija primer zastrupitve obravnava kot poskus umora. 

Njen partner, 45-letni Charlie Rowley, ki ga prav tako zdravijo zaradi izpostavitve nevarnemu živčnemu plinu, ostaja v kritičnem stanju.

Policija je sporočila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi. 

"Te grozne novice so samo okrepile našo odločenost, da identificiramo in pred roko pravice pripeljemo osebo ali osebe, odgovorne za dejanje, ki ga lahko opišemo samo kot ostudno, brezbrižno in barbarsko," je po poročanju STA poudaril vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu.

Žrtvi sta se z rokami dotaknili okuženega predmeta

V preiskavi, ki bi lahko trajala tedne ali mesece, sodeluje okoli 100 pripadnikov protiteroristične policije. Osredotočajo se na povezavo z zastrupitvijo bivšega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije, ki sta bila marca zastrupljena z isto vrsto strupa kot umrla ženska in njen partner Charlie Rowley. Povezave in vira zastrupitve še ne morejo potrditi, je povedal Basu.

Zaenkrat so s testiranji ugotovili zgolj, da sta se rokami dotaknila okuženega predmeta. Basu je dodal, da predmet še iščejo in da sta morala biti Sturgessova in Rowley izpostavljena veliki količini strupa. Ljudi je pozval, naj se ne dotikajo nenavadnih predmetov, kot so igle, injekcije.

Dodal je, da ne more izključiti nadaljnjih zastrupitev. Oblasti za javno zdravje so po njegovih besedah potrdile, da je tveganje nizko, vendar pa se zaveda, da so nekateri ljudje kljub temu zaskrbljeni.

Salisbury
Novice Zastrupitev z živčnim plinom: britanski par ni bil namerna tarča #foto #video

Britanski par so našli pred desetimi dnevi nezavesten v hiši v vasi Amesbury, dobrih deset kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami, kasneje se je izkazalo, da gre za zelo nevarno zastrupitev.

Ob novici o smrti 44-letne ženske je bila pretresena tudi britanska premierka Theresa May, ki je izrazila sožalje svojcem in zagotovila, da preiskovalci pospešeno iščejo dokaze, da razjasnijo dogodek. "Policija in varnostne oblasti zavzeto delajo, da bi ugotovile dejstva o tem incidentu, ki ga zdaj preiskujejo kot umor," je zapisala na Twitterju.

 

britanska policija
Novice Še ena zastrupitev z novičokom, osebi v kritičnem stanju #video

Moskva: Bilo bi absurdno, da bi Rusijo povezali s smrtjo Britanke

Velika Britanija za zastrupitev Skripala in njegove hčerke, ki sta si medtem že opomogla, obtožujejo Moskvo, ta pa odgovornost zanika. Britansko notranje ministrstvo je od Rusije tudi po zadnji zastrupitvi ženske in moškega zahtevalo pojasnila. Kremelj je Veliko Britanijo v odzivu obtožil "umazanih političnih igric".

Danes so iz Moskve sporočili, da bi bilo "absurdno", da bi Rusijo povezali s smrtjo Britanke, izpostavljene novičoku. Izrazili so obžalovanje ob njeni smrti, navaja AFP.

Novičok velja za najnevarnejši in najtežje izsledljiv bojni strup, kar so jih kdaj razvili. Strup, ki je uporaben v tekoči in trdi obliki drobnega prahu, je sestavljen iz dveh neškodljivih sestavin, ki šele skupaj reagirata kot strup. To pomeni, da ju je na osebo mogoče prenesti na dveh različnih krajih, ta pa se tako zastrupi šele, ko prejme drugo snov.

Novičok začne ob vdihavanju ali stiku s kožo zelo hitro učinkovati. Pri tekoči obliki strupa se simptomi začnejo kazati že v pol minute ali dveh od zastrupitve, medtem ko prah začne učinkovati v 18 urah. Njegovo učinkovanje je usmerjeno predvsem na živčni in posledično vegetativni mišični sistem z uničujočim delovanjem na možgane, čutila, delovanje srca ter dihanje.

Pravega protistrupa ni, kdor je izpostavljen tovrstnemu strupu, mora odstraniti oblačila ter kožo očistiti z vodo in milom.

Ne spreglejte