Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 10. 2023,
11.20

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

vojska policija Francija

Sobota, 14. 10. 2023, 11.20

7 mesecev, 1 teden

Panika v slavnem muzeju: obiskovalce evakuirali in ga zaprli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Louvre | Razporeditev do sedem tisoč pripadnikov varnostnih sil v okviru protiteroristične operacije Sentinelle bo končana do ponedeljka zvečer. | Foto Reuters

Razporeditev do sedem tisoč pripadnikov varnostnih sil v okviru protiteroristične operacije Sentinelle bo končana do ponedeljka zvečer.

Foto: Reuters

Pariški muzej Louvre so danes iz varnostnih razlogov zaprli, iz njega pa so pred tem evakuirali obiskovalce, so sporočili iz tega najbolj obiskanega muzeja na svetu. V Franciji po petkovem napadu z nožem, v katerem je bil en ubit, trije pa ranjeni, velja stanje najvišje pripravljenosti.

Francija je danes sporočila, da bodo po državi razporedili sedem tisoč vojakov, potem ko so oblasti po smrtonosnem napadu z nožem na severu države, v katerem je bil ubit učitelj, v petek razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti. V povezavi z napadom so pridržali deset ljudi, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal policijski vir.

Zaprli in evakuirali Louvre in Versajske palače 

"Louvre je prejel pisno sporočilo, ki navaja tveganje za muzej in njegove obiskovalce," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica muzeja.

"V sedanjem nacionalnem kontekstu stanja najvišje pripravljenost smo se odločili, da ga evakuiramo in zapremo za en dan, medtem ko izvajamo potrebna preverjanja," je dodala.

Po poročanju francoske televizije BFMTV, ki se sklicuje na policijske vire, je muzej prejel grožnje z bombo. Iz muzeja so sporočili, da bodo obiskovalci, ki so rezervirali vstopnico za današnji dan, dobili denar povrnjen.

Zaradi anonimne grožnje o podtaknjeni bombi preko elektronske pošte so po poročanju AFP danes popoldne evakuirali tudi obiskovalce prav tako znane in med turisti priljubljene Versajske palače. Obveščeni policijski vir je AFP še povedal, da bo palača ostala danes zaprta.

Kot so danes sporočili iz Elizejske palače, bo razporeditev do sedem tisoč pripadnikov varnostnih sil v okviru protiteroristične operacije Sentinelle končana do ponedeljka zvečer.

Ta operacija omogoča napotitev vojakov, policistov in orožnikov s ciljem zaščite delov države za preprečitev terorističnih napadov.

V petkovem napadu v severovzhodnem francoskem mestu Arras je moški čečenskega porekla z nožem zabodel učitelja in hudo ranil še tri druge osebe v srednji šoli.

Policija je aretirala osumljenca za napad Mohameda Mogučkova, ki je ob napadu vzklikal: "Alah je velik!" Francoski mediji so v petek poročali, da naj bi bil napadalec 20-letni nekdanji dijak šole, ki je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež.

Poteka preiskava napada

Nacionalni protiteroristični tožilec je sporočil, da je začel preiskavo napada.

V povezavi z napadom so pridržali deset ljudi, poroča AFP, ki se sklicuje na policijski vir. Ob napadalcu so v okviru preiskave prijeli tudi več članov družine osumljenca, vključno z enim od njegovih bratov in sestro, je povedal drug policijski vir.

Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je dejal, da brez dvoma obstaja povezava med tem konfliktom in napadom v Arrasu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napad obsodil kot dejanje "islamističnega terorja".

Francoska premierka Elisabeth Borne je po napadu odločila, da v državi zvišajo stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, kar omogoča izredno mobilizacijo virov, so sporočili v petek zvečer iz njenega urada.

francija stopnja pripravljenosti
Novice Francija po napadu z nožem zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo
Niger
Novice Francija bo iz Nigra umaknila svoje sile
Izraelski vojakinji
Novice Podrobnosti Hamasovega napada: najprej so pobili izraelske vojakinje
Ne spreglejte