Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
12.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gorski kotar škoda

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 12.30

8 let, 1 mesec

V Gorskem kotarju najmanj 6,5 milijona evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Škoda zaradi snega in ledu na elektroenergetski mreži v Gorskem kotarju na Hrvaškem po prvih ocenah znaša najmanj 50 milijonov kun. Okoli 15 odstotkov tamkajšnjih prebivalcev še nima elektrike.

Ujma je za seboj pustila škodo, ki vizualno spominja na vojno uničenje, piše hrvaški časnik Novi list. Dodaja, da je škoda v elektroenergetskih in gozdnih podjetjih med največjimi v njihovi zgodovini.

Medtem ko so v Hrvaškem elektrogospodarstvu ocenili, da gre za najmanj 50 milijonov kun (6,5 milijona evrov) škode, so v javnem podjetju Hrvaški gozdovi nekoliko previdni z ocenami, a neuradno govorijo tudi o dvakrat večji škodi, kot jo ima elektroenergetska mreža.

Reški časnik opozarja tudi na izgube, ki so jih utrpeli kmetje, lastniki sadovnjakov, mlekarji oziroma praktično vsako gospodinjstvo. Med drugim je propadla zimska turistična sezona, ker snega najprej ni bilo, potem pa je led onemogočil prihod ljubiteljev zimskih športov.

Po enotedenskem premoru so danes odprli vse tamkajšnje šole, razen na območju Čabra.

Karlovcu grozijo poplave Na območju Karlovca so okrepili obrambne ukrepe proti poplavam, ker so se vode zvišale zaradi taljenja snega in ledu. Stanje za zdaj ni resno, razen če vremenska napoved za danes in torek ne bo napovedala obilnega deževja, so opozorili v vodnem gospodarstvu v Karlovcu.

Vremenske težave se nadaljujejo v Veliki Britaniji in na Portugalskem. V neurju, ki je zajelo Portugalsko, je bilo ranjenih sedem ljudi. Portugalska civilna zaščita poroča o drevesu, ki je v osrednjem delu države padlo na nek avtomobil. Ena oseba je bila pri tem huje, dve pa lažje poškodovani. Tri osebe so bile lažje poškodovane v južnem kraju Palmela, potem ko je tudi na njihovo vozilo padlo drevo. Še ena oseba je bila poškodovana v Setubalu.

Reševalne ekipe so bile poklicane na intervencije 2.250-krat, največkrat zaradi padlih dreves, porušenih daljnovodov, plazov in poplav. Na obali je veter v nedeljo pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro, valovi pa so bili visoki do deset metrov.

Temza ponekod že poplavlja Medtem se na jugovzhodu Velike Britanije pripravljajo na poplavljanje reke Temze. Nekatera območja so že pod vodo, britanska agencija za okolje pa je izdala 16 resnih svaril pred poplavami, kar pomeni, da so ogrožena življenja. London sam ni ogrožen, najhujše poplave pa napovedujejo v Surreyju in Berkshireju, poroča britanski BBC.

Britanski premier David Cameron je prejšnji teden napovedal 130 milijonov funtov (155 milijonov evrov) dodatnih sredstev za nujna popravila in vzdrževanje. Nekateri politiki so jezo stresali tudi na britansko agencijo za okolje, ki naj ne bi ustrezno upravljala z vodotoki.

Letošnji januar je bil na jugozahodu Anglije najbolj moker od leta 1766. V prihodnjih dneh izboljšanja še ni pričakovati.

Ne spreglejte