Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2016,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

napad

Sobota, 20. 2. 2016, 14.05

8 let

V napadu ZDA na IS v Libiji umrla ugrabljena srbska državljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V petkovem letalskem napadu ZDA na zbirališče pripadnikov skrajne Islamske države v Libiji sta umrla uslužbenca srbskega veleposlaništva, je povedal srbski zunanji minister Ivica Dačić.

"Na žalost smo dobili informacije, da je v tem napadu umrlo več tujih državljanov, med katerimi sta tudi uslužbenca našega veleposlaništva," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja srbske diplomacije.

"Informacija s strani libijskih organov še ni uradno potrjena. A prejeli smo fotografije, ki jasno kažejo, da je informacija najverjetneje točna," je dodal Dačić.

Srbski premier Aleksandar Vučić je kasneje sporočil, da je bilo uradno potrjeno, da sta bila srbska državljana ubita v napadu. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi bila srbska talca kmalu osvobojena, če ju ne bi ubila ameriška bomba.

"Srbija se ni neposredno pogajala z ugrabitelji" Kot je pojasnil Vučić, se Srbija ni nikoli neposredno pogajala z ugrabitelji, je pa imela vse pod nadzorom in vsak teden dobivala informacije, da sta Srba živa in zdrava. Srbska obveščevalna služba je po njegovih besedah med krizo s talci sodelovala z vrsto tujih obveščevalnih služb, vključno z ruskimi in ameriškimi.

Vučić je še povedal, da je danes govoril z ameriškimi obveščevalci, ki pa po vsem sodeč niso imeli informacij, da so na kraju, ki so ga bombardirali, dva Srba in še nekaj tujcev.

Ugrabili so ju v začetku novembra Voznika in uslužbenko srbskega veleposlaništva so iz konvoja vozil, namenjenega proti tunizijski meji, ugrabili 8. novembra lani, in sicer v mestu Sabrata, 70 kilometrov zahodno od Tripolija.

Po navedbah Pentagona so ZDA v petek izvedle napad v Libiji na cilje, ki predstavljajo grožnjo ZDA. V napadu, v katerem je bilo ubitih več kot 40 ljudi, je bil sicer po navedbah neimenovanega predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva verjetno ubit tudi eden od vodij džihadističnih skrajnežev iz Tunizije, Noureddine Chouchane.

Srbi v Libiji večinoma delajo v zdravstvu Po besedah srbskega zunanjega ministra je bil cilj napada tabor, za katerega so ZDA sumile, da pripada IS in "tam so bili nastanjeni tudi tuji državljani".

Srbsko veleposlaništvo v Tripoliju kljub kaotičnim razmeram v Libiji še vedno deluje. Več desetletij tam živeči srbski državljani, med katerimi so večinoma zdravniki in drugo zdravstveno osebje, pa tudi gradbeni delavci, vsa ta leta delujejo v Libiji, tudi zaradi tesnih dvostranskih odnosov še iz časa Gadafijevega režima.

Ne spreglejte