Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
10.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srebrenica genocid

Četrtek, 10. 7. 2014, 10.31

8 let, 1 mesec

V Sarajevu so se spomnili žrtev genocida v Srebrenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
19 let po genocidu v Srebrenici so se včeraj v Sarajevu poklonili 175 žrtvam, katerih posmrtne ostanke bodo ob jutrišnji obletnici pokopali v Potočarih v Srebrenici.

Letos mineva 19 let od genocida v Srebrenici, ki je zahteval življenja okoli osem tisoč ljudi, večinoma moških in dečkov. Ofenzivo na Srebrenico, kamor se je med vojno v Bosni in Hercegovini zateklo 30 tisoč Bošnjakov, so izvedle sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića.

Pokol sta Meddržavno sodišče v Haagu in Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije označila za genocid, Evropski parlament pa je leta 2009 11. julij razglasil za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik genocid v Srebrenici kljub temu še vedno zanika.

Do zdaj izkopali posmrtne ostanke več kot šest tisoč žrtev Žrtvam genocida se bodo poklonili jutri, že včeraj pa so se v Sarajevu poklonili 175 žrtvam, katerih posmrtne ostanke bodo pokopali jutri. Svojci ubitih pravijo, da je bolečina še vedno velika in da nikoli ne bodo pozabili, kaj se je zgodilo.

V BiH vsako leto pred obletnico genocida s konvojem na novo najdene ali identificirane posmrtne ostanke žrtev srebreniškega genocida peljejo skozi Sarajevo in jih nato pokopljejo v spominskem parku Potočari pri Srebrenici.

Do zdaj so iz množičnih grobišč v bližini Srebrenice izkopali posmrtne ostanke 6066 žrtev, ki so jih nato pokopali v spominskem centru Potočari.

V Sloveniji spomin s pričo genocida V Sloveniji bodo obletnico genocida obeležili z okroglo mizo "Srebrenica v očeh EU", ki jo jutri ob 18. uri v City Hotelu v Ljubljani organizira Zavod Abraham. Na njej bosta sodelovala priča genocida v Srebrenici in asistent sociologije s tržaške univerze Šemso Osmanović ter nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin.

Ne spreglejte