Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
6.24

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

30

Natisni članek

noad Rusija Letalo nesreča nesreča

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 6.24

5 let

Ena najhujših letalskih nesreč v Rusiji: vzrok naj bi bila strela #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

30

Število žrtev letalske nesreče na moskovskem letališču Šeremetjevo se je povzpelo na 41, med žrtvami pa naj bi bila tudi dva otroka. Kot je danes za ruske medije dejal pilot Denis Jevdokimov, je moralo letalo zasilno pristati zaradi udara strele, vendar ni jasno, ali je strela neposredno zadela letalo. Preiskovalci medtem še naprej ugotavljajo vzrok požara, danes so našli tudi črni skrinjici.

Letalo
Novice Huda nesreča na letališču v Moskvi: pristalo goreče letalo, vsaj 13 mrtvih

Na letalu suhoj superjet 100 je bilo skupno 78 ljudi, ena od ruskih preiskovalk Elena Markovska pa je povedala, da je smrtih žrtev najmanj 41. Naprej so v nedeljo zvečer poročali o le eni smrtni žrtvi, nato se je število povzpelo na 13. V bolnišnici naj bi se zdravilo še devet ljudi, poleg njih pa je poškodovanih še 14.

Letalo družbe Aeroflot je hitro po vzletu zajel ogenj, ob zaustavitvi na stezi pa je bilo že skoraj vso v plamenih. Pristati jim je uspelo v drugem poskusu, 27 minut po vzletu. Pri tem naj bi se jim odprl rezervoar z gorivom, ki je bil skoraj poln.

V nesreči je umrlo 41 ljudi, med žrtvami naj bi bila dva otroka. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Letalo naj bi imelo težave z motorjem

rusko letalo | Foto: Reuters Foto: Reuters Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je bilo na letalu 73 potnikov in pet članov posadke. Po poročanju ruske agencije Interfax naj bi bil za izgubljeno komunikacijo med letalom in kontrolo zračnega prometa kriv udarec strele, vendar še ni bilo uradne potrditve. Nemška agencija dpa je v nedeljo zvečer poročala, da je bila vzrok nesreče tehnična težava na enem od motorjev letala.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrekel sožalje svojcem umrlih in zahteval preiskavo vzrokov nesreče.

Zaradi strele izgubili povezavo s kontrolo letenja

Čeprav še ni uradne potrditve vzroka nesreče, je pilot letala pojasnil, da so zaradi strele izgubili povezavo s kontrolo letenja. 

"Uspelo nam je vzpostaviti komunikacijo prek izredne frekvence na naši radijski povezavi, vendar pa je bila povezava vzpostavljena zgolj za kratek čas in jo je prekinjalo.  /.../ Povedali smo lahko zgolj nekaj besed," je pojasnil za časnik Komsomolska pravda. Danes so našli tudi obe črni skrinjici, ki beležita podatke o poletu in pogovore v pilotski kabini, ter ju odnesli na preiskavo.

Tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je ob tem pojasnila, da preiskujejo različne možnosti vzroka nesreče, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Med temi so nezadostna usposobljenost pilotov, kontrolorjev letenja in tehnikov, ki so pred poletom pregledali letalo, tehnična napaka na letalu in slabe vremenske razmere.

Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskave se osredotočajo na udar strele. "Najverjetneje je, da je strela udarila v letalo in povzročila okvaro opreme," je povedal. Udar strele so po njegovih besedah potrdili tako člani posadke kot potniki.

Da so videli strelo, je za ruske medije potrdilo tudi več potnikov. "Takoj po vzletu je letalo zadela strela /.../ Pristanek je bil zelo trd, skoraj smo umrli od strahu," je po poročanju AFP dejal eden od njih. Minister za transport Jevgenij Ditrih je ob tem povedal še, da letal suhoj superjet 100 ne bodo prizemljili, češ da za to ni razlogov.

Šeremetjevo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih in precejšen udarec za prihodnji razvoj modela suhoj superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, leti pa od leta 011. Že do zdaj so ga spremljala poročila o nekaterih manjših težavah in okvarah, a večjih do danes ni bilo. STA

Ne spreglejte