Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srbija Vladimir Putin

Torek, 14. 10. 2014, 14.12

8 let

Vladimir Putin na srbski vojaški paradi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od današnjega obiska ruskega predsednika si Srbi obetajo kredite, Bruselj pa je zaskrbljen.

Vladimir Putin je bil do zdaj v Srbiji dvakrat, danes pa bo to državo obiskal še tretjič. Ko je bil na obisku leta 2011, je tedanja vlada v času obiska prepovedala vse javne shode, v strahu, da ruskemu gostu ne bi pokazali prevelike naklonjenosti. Menda bi to tedaj slabo vplivalo na ugled države. Ob tokratnem obisku Srbi napovedujejo, da bo ruski gost v duhu tradicionalnega in zgodovinskega bratstva med narodoma dobrodošel ter oboževan.

Čeprav je letošnji obisk še toliko bolj kontroverzen. Vladimir Putin ta hip ni najbolj priljubljen svetovni politik, proti njegovi državi je Evropa uvedla sankcije, ki pa jih Srbija kot edina med kandidatkami za članstvo ne podpira. A Srbija je na poti v Evropo in vsako njihovo potezo podrobno spremlja Evropska skupnost. Da bi bilo vse skupaj še bolj "nerodno", se bo Vladimir Putin v Beogradu udeležil vojaške parade v sklopu 70. obletnice osvoboditve Beograda.

Bruselj žuga, Srbi navdušeni "To je Srbija, ki se ne sramuje svoje zunanje politike. Ponosni smo, da je Srbija kraj, kamor prihajajo vsi ljudje," je poudaril srbski premier Aleksandar Vučić in pri tem poudaril, da bo ruskemu predsedniku odprto povedal, da gre Srbija v Evropo. Spomnimo: ukrajinsko približevanje Evropski skupnosti je bil povod za začetek ukrajinske krize. Rusija prav tako nasprotuje približevanju Evropi drugim državam, ki so v njihovem geostrateškem bazenu.

Uradno naj Bruselj, Berlin in Washington ne bi imeli prav nobenih pomislekov ob Putinovem obisku Srbije. Neuradno naj bi srbskim politikom zažugali, naj ne podležejo ruskemu vplivu. Neformalne pritiske je potrdil tudi srbski premier v intervjuju za Pink TV, a o podrobnostih ni želel razpravljati. Formalno pa je komisar za širitev EU Johannes Hahn Srbijo opozoril, da bo morala resno razmisliti o svojem odnosu z Rusijo, predvsem pa o sankcijah. V poročilu o napredku pogajanj, objavljenim 8. oktobra, je zapisano tudi, da mora Srbija progresivno uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko z evropskimi usmeritvami.

Srbi imajo Putina seveda radi. Po podatkih agencije Faktor plus ima dve tretjini Srbov pozitivno stališče do prihoda vplivnega Rusa. Prav nič jih ne skrbi, da med diplomati velja rek, da se je treba bati Rusa, ki prinaša darila.

Rusko darilo: brezcarinski uvoz srbskih avtomobilov Srbi upajo, da jim bo Putin prinesel veliko. Med drugim bo Srbiji vrnil nekaj ikon, ki so bile shranjene v ruskih samostanih in so del dediščine Karađorđevićev. A bolj kot to se nadejajo gospodarskega sodelovanja, ruskih investicij in povečanja izvoza v Rusijo.

Srbi bi predvsem radi podaljšali seznam proizvodov, ki so na listi brezcarinskega izvoza v Rusijo. Nanj bi radi dodali nekaj tisoč vozil kragujevškega Fiata, sir in cigarete.

Srbija in Rusija imata že od leta 2000 sklenjen sporazum o prosti trgovini, s čimer je Srbija edina država zunaj Skupnosti neodvisnih držav, ki ima tak sporazum in brezcarinski dostop do ogromnega ruskega tržišča. To bi Srbija lahko v času sankcij s pridom izkoristila. Trenutno se na seznamu brezcarinskega sporazuma nahaja skoraj 95 odstotkov proizvodov iz Srbije, razen avtomobilov.

Srbom poceni plin in kredit za železnico Druga gospodarska tema bo brez dvoma Južni tok. Srbski premier je v tem primeru zatrdil, da je dogovor o izgradnji odvisen od dogovora med Rusijo in EU. Ruski ambasador v Srbiji Aleksandar Čepurin pa je za Radio Beograd poudaril, da bi z izgradnjo Južnega toka "Srbija postala regionalni energetski center. Gre za investicijo do dveh milijard evrov, ki bi Srbiji omogočila veliko delovnih mest in razvoj kemijske, energetske in elektroenergetske proizvodnje, državljanom pa možnost, da v avtomobilih in gospodinjstvih uporabljajo poceni plin".

Poleg plina bi Rusija investirala tudi v srbsko železnico. Ruske železnice bi v modernizacijo srbskih železnic takoj vložile 800 milijonov dolarjev v obliki kredita. Dogovor o tem je že podpisan, konec koncev je bila to tudi tema Vučićevega obiska v Moskvi, za realizacijo je treba razčistiti še nekaj podrobnosti, kar naj bi naredili zdaj v Beogradu.

Za predsednika enako odlikovanje kot Miloševiću Kaj od gospodarskega sodelovanja se bo uresničilo, je vprašanje. Ne glede na to bodo Srbi do ruskega gosta in 150-članske delegacije radodarni gostitelji. Predsedniku bodo postregli s pravo srbsko pojedino, s pitami, gibanicami, projo, ajvarjem, siri, prebrancem, suhomesnatimi izdelki, pečenim odojkom in jagnjetino. Za nameček pa ga bodo še odlikovali z zlatim odlikovanjem na ogrlici, odlikovanjem, ki ga podeljujejo osebam, ki "imajo posebne zasluge za državo". Odlikovanje so med drugim dobili tudi Radovan Karadžić, Ratko Mladić in Slobodan Milošević.

Ne spreglejte