Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 19.23

8 let

Vladne stranke podpirajo priznanje Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanci ZL in ZaAB so danes v zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija priznala Palestino. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da vladne stranke priznanje podpirajo.

Poslanci Združene levice in Zavezništva Alenke Bratušek so danes ob podpori poslancev SD v zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija priznala samostojno in neodvisno državo Palestino. Kot pojasnjujejo, ta teden mineva sedem mesecev od sklepa, s katerim je parlament vladi naložil, da pošlje predlog za priznanje, a "se je zgodilo samo čakanje".

Tašner Vatovec: Sedem mesecev ovir Poslanec ZL Matej Tašner Vatovec je ocenil, da je slovenska vlada v teh sedmih mesecih vedno znova izpostavljala nove ovire, od volitev v Izraelu do priprave analize o vprašanju Palestine in slovenskem priznanju ter iskanja evropskega partnerja, ki je ves čas v zraku. Ob tem je po njegovem mnenju še najbolj ključno iskanje finančnih sredstev.

Kot je dodal, so jih k pripravi akta spodbudili dodatni argumenti, kot so volitve v Izraelu, ki so po njegovem mnenju prinesle eno najbolj protipalestinskih vlad do zdaj, včlanitev Palestine v Mednarodno kazensko sodišče, irske, francoske in belgijske pobude za priznanje, ter prva mednarodna pogodba med Palestino in Vatikanom.

Palestinski veleposlanik: Gre za dejanje, ki bo mirovni proces potisnilo naprej "Mednarodna skupnost vse bolj jasno kaže težnjo po priznanju države iz čisto mednarodnopravnega vidika," je dejal ter dodal, da Palestina potrebuje formalni status, ki ji bo dal vso legitimnost za enakopravna pogajanja z Izraelom.

Ob predstavitvi pobude je bil prisoten tudi palestinski veleposlanik Salah Abdelšafi, ki se je zahvalil poslancem, da so se odločili vložiti akt o priznanju Palestine v zakonodajni postopek. "Ne gre le za simbolično dejanje, gre za dejanje, ki bo mirovni proces potisnilo naprej," je dejal.

Ob priznanju bo Palestina odprla veleposlaništvo v Ljubljani Abdelšafi, ki Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja, je dodal, da je nedavno kot prvi nerezidenčni veleposlanik Palestine predsedniku Borutu Pahorju predal poverilna pisma. Kot je dodal, je to dejanje, ki ga opravijo predstavniki suverenih držav, zato meni, da je logično, da Slovenija prizna samostojno Palestino. Obenem je napovedal, da bo Palestina takrat, ko jo bo Slovenija priznala, odprla svoje veleposlaništvo v Ljubljani.

Vlada: Koalicijske stranke podpirajo priznanje Iz vlade so pozneje sporočili, da koalicijske stranke podpirajo priznanje Palestine in da so z novembrskim sklepom želeli zgolj zagotoviti, da DZ o priznanju na predlog vlade odloča ob najustreznejšem času, ko bi to dejanje imelo tudi največji učinek.

"Če želi DZ to storiti že prej, je to popolnoma v njegovi pristojnosti. V vladnih strankah bomo takšno odločitev podprli," so še zapisali na vladi.

Erjavec navija za udarnejše priznanje Zunanji minister Karl Erjavec je danes za STA povedal, da bi bilo najbolje, če bi Slovenija Palestino priznala, ko bi se za to odločila še kakšna druga članica EU, da bi tako bila odločitev veliko udarnejša.

"Osebno menim, da bi bilo bolje, da se počaka mesec ali dva, da vidimo, ali se bo ponovno aktiviral bližnjevzhodni mirovni proces. Če se ne bo, gremo v priznanje," je povedal Erjavec in predlagal, da se o pobudi ZL in ZaAB opravi razprava na odboru DZ za zunanjo politiko, kjer bi sprejeli najustreznejšo odločitev.

Ne spreglejte