Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
7.10

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

Natisni članek

Niger predsednik vojska Oblast državni udar

Četrtek, 27. 7. 2023, 7.10

9 mesecev, 1 teden

Vojaki v Nigru na nacionalni televiziji razglasili državni udar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

Vojaki v zahodnoafriški državi Niger so pozno v sredo v sporočilu na nacionalni televiziji razglasili državni udar, poročajo tuje tiskovne agencije. Povedali so, da so začasno ukinili ustavo in vse institucije ter zaprli državne meje. Predsednika države Mohameda Bazouma od srede zadržuje predsedniška straža, ki je sprožila upor. Zunanji minister Nigra Hassoumi Massoudou je danes upornike znotraj vojske pozval, naj izpustijo predsednika Mohameda Bazouma in svoje zahteve rešijo z dialogom. 

Polkovnik Amadou Abdramane je, prikazan skupaj z devetimi uniformiranimi vojaki za hrbtom, v televizijskem sporočilu dejal: "Mi, obrambne in varnostne sile, smo se odločili, da končamo režim, ki ga poznate. To je posledica nenehnega slabšanja varnostnih razmer ter slabega gospodarskega in socialnega upravljanja."

Po besedah Abdramaneja delujejo v imenu Nacionalnega sveta za zaščito domovine (CNSP), poroča britanski BBC.

"Vse zunanje partnerje prosimo, naj se ne vmešavajo. Kopenske in zračne meje bodo zaprte, dokler se razmere ne stabilizirajo," je nadaljeval Abdramane. Povedal je, da je delovanje vseh državnih institucij suspendirano, od 22.00 do 5.00 po lokalnem času pa bo po njegovih besedah do nadaljnjega veljala policijska ura, še piše STA.

Predsednikov urad je sicer v sredo v sporočilu na Twitterju zapisal, da so imeli pripadniki predsednikove straže izbruh znotraj lastnih vrst in da so "poskušali neuspešno pridobiti podporo nacionalnih oboroženih sil in nacionalne garde" ter da so jih ti pripravljeni napasti.

Stranke vladajoče koalicije v prestolnici Niamey pa so v izjavi obsodile "samomorilsko in protirepubliško norost" ter navedle, da so "nekateri pripadniki predsedniške straže ugrabili predsednika" in njegovo družino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po objavi sporočila vojakov pod vodstvom Abdramaneja je ameriški državni sekretar Antony Blinken pozval k izpustitvi predsednika Bazouma. Na novinarski konferenci na Novi Zelandiji je dejal, da "gre očitno za poskus nasilnega prevzema oblasti in rušenja ustave".

Blinken je Bazoumu obljubil "neomajno podporo" Washingtona. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je povedal, da je govoril s predsednikom Nigra in mu ponudil polno podporo ZN. Poskus državnega udara v Nigru je že pred tem skupaj z ZN obsodila tudi EU.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je prav tako sporočila, da "najostreje obsoja poskus nasilnega prevzema oblasti". Beninski predsednik Patrice Talon je v imenu Ecowasa že odšel v Niamey na posredniško misijo. Ob tem je dejal, da bodo po potrebi uporabljena "vsa sredstva" za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Nigru, "vendar bi bilo idealno, če bi vse potekalo v miru in harmoniji".

Zunanji minister Nigra upornike v vojski pozval k dialogu

Zunanji minister Nigra Hassoumi Massoudou je danes upornike znotraj vojske pozval, naj izpustijo predsednika Mohameda Bazouma in svoje zahteve rešijo z dialogom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

Massoudou je za francosko televizijo France24 danes dejal, da izvoljena vlada predsednika Bazouma ostaja edina "legitimna in zakonita oblast" v državi.

"Prišlo je do poskusa državnega udara, vendar vanj ni bila vpletena celotna vojska," je poudaril Massoudou, ob tem pa dodal, da je "vse mogoče doseči z dialogom, vendar morajo delovati institucije republike".

Zunanji minister je povedal še, da se je pogovarjal z Bazoumom in da je s predsednikom in njegovo družino vse v redu.

Pridržani predsednik računa na prebivalce Nigra

Predsednik Bazoum pa je danes na Twitterju zapisal, da "bodo težko pridobljene koristi ohranjene", za kar bodo po njegovih besedah poskrbeli vsi prebivalci Nigra, ki "ljubijo demokracijo in svobodo".

Bazoum, ki je položaj prevzel leta 2021, je eden ključnih zaveznikov Zahoda v boju proti islamističnim militantnim skupinam v Zahodni Afriki. Skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, v Niger vdirajo iz Malija in Nigerije in izvajajo napade, delujejo pa tudi znotraj države.

Številni poskusi prevzema oblasti

Predsednik Nigra Mohamed Bazoum je sicer eden ključnih zaveznikov Zahoda v boju proti islamističnim militantnim skupinam v Zahodni Afriki. Dve sosednji državi, Mali in Burkina Faso, sta v zadnjih letih prav tako doživeli državne udare, ki so jih sprožile džihadistične vstaje. V obeh državah so se novi vojaški voditelji razšli s Francijo, nekdanjo kolonialno silo, ki je vladala tudi Nigru.

Od razglasitve neodvisnosti od Francije leta 1960 so v tej sahelski državi, ki nima dostopa do morja, različni akterji izvedli že štiri državne udare in številne druge poskuse prevzema oblasti, tudi proti Bazoumu. Eden takšnih poskusov se je zgodil zgolj nekaj dni pred njegovim slovesnim prevzemom položaja aprila 2021, ki je pomenil prvi demokratični prenos oblasti od razglasitve neodvisnosti od Francije.

Niger je obsežna zahodnoafriška država, ki leži v osrčju Sahela, kar dve tretjini njene površine pa prekriva puščava. Eno najrevnejših držav na svetu, ki meji na Mali, Burkina Faso, Nigerijo, Alžirijo, Libijo, Benin in Čad, pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin, ki v državo vdirajo iz Malija in Nigerije ter izvajajo napade. Skrajne skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, pa delujejo tudi v Nigru.

Dobran Božič
Novice Generalmajor Božič: V Rusiji je potekal državni udar
Sudan
Novice Krvavi kaos v Sudanu
Vladimir Putin
Novice Nekdanji pisec Putinovih govorov: državni udar v Rusiji je vse bolj verjeten
Jair Bolsonaro
Novice V Braziliji številne aretacije: Pripravljali so državni udar
Ne spreglejte