Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
22.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 22.18

8 let, 1 mesec

Vse bolj jezni obrazi Lego figuric

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskovalci so ugotovili, da imajo obrazi na figuricah legokock vse bolj agresivne izraze, in sprašujejo se, kakšen učinek bo to imelo na otroke.

To, da je spor vse bolj izražena vsebina sodobne družbe, se pozna tudi pri najbolj razširjenih igračah na svetu – legokockah. Novozelandski raziskovalci z univerze v Canterburyju so ugotovili, da se na figuricah legokock vse večkrat pojavljajo agresivni izrazi.

Christoph Bartneck, ki je bil nekoč zaposlen v Legu, je proučil 6.000 legofiguric in ga resno skrbi, kakšen vpliv bodo imele jezne figurice na razvoj otrok. Zato proizvajalce poziva, da naj, če je le mogoče, v igrače ne vključujejo tem, ki prikazujejo konflikt. "Pomembno je, da proučimo, kako izrazi na figuricah vplivajo na igro otrok in njihovo dojemanje obraznih izrazov," meni profesor.

Začuden je tudi, kako se je lahko zgodil premik od srečnih obraznih podob do konfliktnih. Eden od razlogov za to je po njegovem mnenju dejstvo, da je večina figuric narejena v tematskih setih kock, ki so v zadnjem času vse bolj agresivni. Tako so na primer teme povzete po filmih, kot so Pirati, Vojna zvezd ali Harry Potter. "Zdi se, da vse teme temeljijo na boju dobrega proti zlu," meni raziskovalec.

Srečen obraz ima le polovica figuric Vsako leto Lego na trg pošlje približno enako število novih figuric. V osemdesetih letih so imele vse figurice smejoče obraze. Večje število figuric se je začelo pojavljati v začetku devetdesetih let. Med najbolj razširjenimi čustvi, izraženimi na obraznih, sta že od vsega začetka sreča in jeza.

V devetdesetih letih je imelo srečen obraz le še 80 odstotkov figuric, leta 2010 pa komajda polovica. "Toda obrazno čustvo figuric ni vedno vezano na dobro ali zlo. Tudi dobri liki imajo lahko jezen izraz," je opazil Bartneck.

Pri tem je skoraj gotovo, da si bodo otroci, ki odraščajo s sodobnimi legofiguricami, skoraj gotovo zapomnili tudi agresiven obraz. Prav zato je toliko bolj pomembno, da bi proizvajalci teh igrač preizkusili odziv otrok na obrazna čustva figuric in vpliv na njihov razvoj.

Prav tako opozarja, da bi lahko razširili nabor prikazanih čustev ali pa jih morebiti raje prikazali v stripovski izrazni obliki, ne v realistični, kot agresivne obraze prikazujejo zdaj.

Ne spreglejte