Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2023,
7.38

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

žrtve potres Afganistan

Sreda, 11. 10. 2023, 7.38

6 mesecev, 3 tedne

Zmeda o številu žrtev po potresu v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Potres, Afganistan | Potrese so čutili tudi v sosednjem Iranu, tudi v okoli 300 kilometrov oddaljenem kraju Mašad. | Foto Guliverimage

Potrese so čutili tudi v sosednjem Iranu, tudi v okoli 300 kilometrov oddaljenem kraju Mašad.

Foto: Guliverimage

Potem ko so potresi na zahodu Afganistana po zadnjih podatkih vlade v Kabulu v soboto zahtevali več kot tisoč življenj, je ponoči območje stresel nov močan potres. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je imel magnitudo 6,3. Žarišče je bilo blizu sobotnega, severno od mesta Herat. Poročali so o eni smrtni žrtvi in 130 ranjenih.

Število žrtev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vodja reševalne službe regionalne bolnišnice v Heratu. Poudaril je, da je bilo znova prizadeto območje, kjer je po sobotnih potresih, ki so porušili njihove vasi, več tisoč ljudi že četrto noč preživelo na prostem, v šotorih, avtomobilih in vrtovih. Vnovičen močan potres je povzročil paniko med njimi, večina ranjenih pa je utrpela lažje poškodbe. Državna tiskovna agencija Bakhtar je poročala o veliki gmotni škodi in porušenih hišah.

V soboto je vrsta potresov z magnitudo med 4,6 in 6,3 stresla isto območje okoli 28 kilometrov severno od Herata z žariščem v enaki globini. | Foto: Reuters V soboto je vrsta potresov z magnitudo med 4,6 in 6,3 stresla isto območje okoli 28 kilometrov severno od Herata z žariščem v enaki globini. Foto: Reuters

Ti potresi so po najnovejših podatkih vlade pod vodstvom talibanov zahtevali okoli 2.400 življenj in uničili najmanj 20 vasi, ranjenih je bilo 2.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afganistanske oblasti so danes znatno znižale podatek o številu žrtev potresov na približno tisoč. Talibanska vlada je prvotno sporočila, da je umrlo več kot 2.000 ljudi. Združeni narodi so sicer že pred tem poročali o več kot tisoč mrtvih.

Minister za javno zdravstvo Kalandar Ebad je zmedo pripisal odročnosti območja in dvojnemu poročanju o žrtvah med reševalno operacijo. Izpostavil je, da je v razmerah, ko so uničene celotne vasi, preverjanje števila prizadetih, umrlih ter ranjenih zelo zahteven proces. Dodal je, da je bilo 2.400 ranjenih. Po poročanju AFP je potrdil eno smrtno žrtev današnjega potresa in 130 ranjenih.

Afganistan, potres | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po ocenah Združenih narodov je bilo sicer v potresih prizadetih okoli 12.000 ljudi, reševalci in prostovoljci pa pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele.

Afganistan
Novice V potresu v Afganistanu najmanj dva tisoč mrtvih
potres Afganistan
Novice Afganistan prizadel smrtonosni potres
Ne spreglejte