Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2022,
11.16

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

9

Natisni članek

Avstrija Zakonodaja cigarete

Sobota, 17. 12. 2022, 11.16

1 leto, 5 mesecev

Zaostritev protikadilske zakonodaje: v tem primeru bo prepovedano kaditi tudi v avtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

9

kajenje | V začetku prihodnjega leta naj bi tako pregledali novelo zakona, s katero bi kajenje prepovedali na številnih območjih, kjer se zadržujejo otroci.  | Foto Getty Images

V začetku prihodnjega leta naj bi tako pregledali novelo zakona, s katero bi kajenje prepovedali na številnih območjih, kjer se zadržujejo otroci.

Foto: Getty Images

V Avstriji nameravajo s prihodnjim letom zaostriti protikadilsko zakonodajo in prepoved kajenja razširiti na dodatne zunanje javne površine. Po novem bo predvidoma prepovedano kaditi med drugim v avtu, v katerem bodo otroci, na otroških igriščih ter rekreacijskih površinah za otroke in mladino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prepoved kajenja v restavracijah, ki velja od 1. novembra 2019, naj bi po načrtih ministra za zdravje Johannesa Raucha iz stranke Zelenih v Avstriji prihodnje leto razširili na dodatne zunanje javne površine. Po poročanju časnika Der Standard je sprememba zakona o zaščiti kadilcev in nekadilcev "v končnem usklajevanju". Načrte je potrdil tudi tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje.

V začetku prihodnjega leta naj bi tako pregledali novelo zakona, s katero bi kajenje prepovedali na otroških igriščih in rekreacijskih površinah za otroke in mladino ter v avtomobilih, v katerih so otroci. V prihodnje naj bi podobne omejitve uvedli tudi za uporabo nikotinskih vrečk, navaja APA.

Na Novi Zelandiji ljudje, rojeni po 1. januarju 2009, ne bodo več mogli legalno kupiti cigaret 

O nadaljnjih preventivnih ukrepih, kot je prepoved kajenja v javnih stavbah in na drugih javnih mestih, je treba v družbi široko razpravljati, da bi našli potrebno podporo, so pojasnili na ministrstvu.

Nova Zelandija je ravno ta teden potrdila zakon, v skladu s katerim bo za tiste, ki so rojeni 1. januarja 2009 ali pozneje, praktično nemogoče legalno kupiti cigarete v tej državi. O tovrstni splošni prepovedi prodaje cigaret od določenega leta rojstva v Avstriji trenutno še ne razpravljajo.

Cara Delevingne
Trendi Ima slavna manekenka hude zdravstvene težave? #video
kajenje
Novice Delež kadilcev v Nemčiji se je močno povečal. Razlog?
Trendi Bo Brad Pitt končal svojo filmsko kariero?
Ne spreglejte