Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
6.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Sergej Skripal ZDA Rusija sankcije

Četrtek, 9. 8. 2018, 6.58

5 let, 9 mesecev

Napoved sankcij proti Rusiji zamajala borze, rubelj strmoglavil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Sergej Skripal | Foto Twitter

Foto: Twitter

ZDA bodo do konca meseca uvedle sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julio v Veliki Britaniji. ZDA so skupaj z EU zaradi napada letos marca do zdaj izgnale skupaj okoli sto ruskih diplomatov. Po napovedi sankcij so se zamajale evropske borze, strmoglavila je tudi vrednost rublja.

Marca letos sta se v britanskem Salisburyju zastrupila nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julia. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok, namazanim na kljuko vhodnih vrat njune hiše. Britanci so krivdo pripisali Rusiji. Njen predsednik Vladimir Putin je sicer Skripalu v preteklosti že grozil.

Kremelj je danes nove ameriške gospodarske sankcije označil za nesprejemljive. Znova so zanikali vpletenost v napad. "Povezovanje novih omejitev, ki so nezakonite, s primerom v Salisburyju obravnavamo kot nesprejemljive," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da kljub temu še vedno upajo, da bodo z ZDA zgradili konstruktivne odnose.
Sergej Skripal, zastrupitev
Novice Ruski dvojni vohun po dveh mesecih zapustil bolnišnico

ZDA: Rusija ravnala v nasprotju z mednarodnim pravom

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert je dejala, da so obveščevalne službe ZDA potrdile, da je Rusija uporabila kemično ali biološko orožje v nasprotju z mednarodnim pravom.

Sankcije zajemajo sicer le prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje, kar pomeni, da ne bo velikega učinka. Še posebej zato, ker bodo možne izjeme, kar zadeva vesoljske polete in zračni potniški promet. State Department ugiba, da bi lahko sankcije Rusijo vseeno stale več sto milijonov dolarjev.

Še ostrejše sankcije pa naj bi bile sprejete po 90 dnevih, če Rusija ne bo dala zanesljivega zagotovila, da česa podobnega kot v Salisburyju ne bo več počela, in če ne bo dovolila mednarodnih inšpekcij svojih kemičnih in bioloških zmogljivosti.

Novice Huda obtožba iz Rusije: kdo je zdaj res zastrupil vohuna in njegovo hčer?

V Veliki Britaniji so pozdravili potezo ZDA. "Močan mednarodni odgovor na uporabo kemičnega orožja na ulicah Salisburyja pošilja Rusiji nedvoumno sporočilo, da njeno provokativno in brezobzirno obnašanje ne bo brez posledic," so sporočili z britanskega ministrstva za zunanje zadeve.

britanska policija
Novice Še ena zastrupitev z novičokom, osebi v kritičnem stanju #video

Evropske borze navzdol

Vrednost ruskega rublja je v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla na najnižjo vrednost v skoraj dveh letih. Dopoldne je bil vreden 66,48 dolarja, kar je najmanj po novembru 2016. Osrednji indeks borze v Moskvi je izgubil 1,37 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 0,35 odstotka. Londonski FTSE 100 je izgubil 0,55 odstotka, prav toliko tudi pariški CAC 40. V Frankfurtu je DAX 0,07 odstotka pod izhodiščem.

Na vrednosti izgublja tudi evro, ki je bil nekaj pred 10. uro vreden 1,158 dolarja, kar je 0,24 odstotka pod izhodiščem.

Ne spreglejte