Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
17.46

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poplave nasip evakuacija

Petek, 6. 1. 2012, 17.46

4 leta, 7 mesecev

Zaradi nevarnosti poplav evakuirali štiri vasi na Nizozemskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz strahu, da bi zaradi močnega deževja narasla voda v kanalih prodrla skozi del enega od pomembnejših nasipov na severu Nizozemske, so lokalne oblasti na območju odredile evakuacijo štirih vasi.

Domove je moralo zapustiti približno 800 oseb, z ogroženih kmetij pa so evakuirali tudi živino.

Del protipoplavnega nasipa bi lahko popustil pod težo vode Oblasti se namreč bojijo, da del protipoplavnega nasipa, ki varuje enega od večjih lokalnih kanalov, ne bo zdržal pritiska vode. Te so namreč narasle zaradi močnega naliva, ki je zajel državo in po napovedih meteorologov še nekaj dni ne bo oslabel. Odtekanje vode v morje je v preteklih dneh dodatno oteževal močan severozahodnik, zato se je pritisk na nasipe nevarno povečal.

V primeru, da bi nasip popustil, bi se okoliške vasi znašle 1,5 metra pod vodo, zato so se oblasti odločile za preventivno evakuacijo. Možnosti, da bi se nasip zrušil, so sicer majhne, je poudarila predstavnica lokalnih oblasti Yvonne van Mastirgt. A v interesu varnosti ljudi in živine sem morala sprejeti to odločitev, je še dodala.

Nizozemska je zaradi nizke lege zelo občutljiva za poplave Narasla voda je sicer v noči na danes že začela počasi prodirati skozi nasip. Okoliški prebivalci so zato z nujnimi ukrepi - utrjevanjem nasipa s pomočjo vreč peska in plastične folije - skušali stabilizirati razmere, kar jim je po zagotovilih lokalnih oblasti tudi uspelo.

Poleg tega so oblasti odprle vodne zapornice, da se je nekaj vode lahko izlilo v morje. Raven vode v problematičnem kanalu je zato upadla, zmanjšal pa se je tudi pritisk na preobremenjene nasipe.

Nizozemska je sicer posebej občutljiva za poplave, saj četrtina države leži nižje od morske gladine. A rušilne poplave so na Nizozemskem redke, saj so prebivalci pred njimi dokaj dobro zaščiteni.

Ne spreglejte