Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
8.55

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

padec senator ZDA smrt

Četrtek, 28. 3. 2024, 8.55

1 mesec

Zaradi posledic padca umrl nekdanji ameriški senator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Joe Lieberman | Lieberman je odločno podpiral invazijo na Irak leta 2003, obenem pa je zagovarjal pravico do splava in omejitve glede orožja. | Foto Reuters

Lieberman je odločno podpiral invazijo na Irak leta 2003, obenem pa je zagovarjal pravico do splava in omejitve glede orožja.

Foto: Reuters

Zaradi posledic padca je v sredo v New Yorku umrl 82-letni Joe Lieberman, ki je bil leta 2000 podpredsedniški kandidat Ala Gora, pred tem in tudi kasneje pa zvezni senator države Connecticut, so sporočilo njegove družine prenesli ameriški mediji. Lieberman se je zapisal v zgodovino kot prvi judovski podpredsedniški kandidat ZDA.

Lieberman je bil demokrat, vendar z zelo konservativnimi stališči. Potem ko mu s predsedniško kandidaturo ni uspelo pri demokratih, je leta 2004 za predsednika podprl republikanca Georgea Busha mlajšega proti demokratu Johnu Kerryju.

Štiri leta kasneje ga je republikanec John McCain resno upošteval kot potencialnega podpredsedniškega kandidata, na koncu pa se je odločil za guvernerko Aljaske Sarah Palin. Lieberman je nastopil na republikanski nacionalni konvenciji v podporo McCainu, volitve je potem dobil demokrat Barack Obama.

Jastreb nacionalne varnosti in zunanje politike

Lieberman je veljal za jastreba glede nacionalne varnosti in zunanje politike. Odločno je podpiral invazijo na Irak leta 2003, obenem pa je zagovarjal pravico do splava in omejitve glede orožja.

Zaradi spogledovanja z republikanci je leta 2006 izgubil demokratske strankarske volitve v zvezni senat, vendar so ga volivci Connecticuta na koncu izvolili kot neodvisnega zveznega senatorja.

Leta 2013 se je odločil za odhod iz politike, v katero se je spet odmevno vrnil lani, ko je začel opozarjati, da je nujno za predsednika izvoliti nekoga tretjega, ne Donalda Trumpa ali Joeja Bidna.

"Z Joejem Liebermanom se nisva vedno strinjala, vendar je imel izjemno javno kariero. Odločno si je prizadeval za ukinitev prepovedi služenja homoseksualcev v vojski in nam pomagal sprejeti zdravstveno reformo. Ostal je načelen," je sporočil nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Benjamin Netanjahu
Novice Izrael se želi vrniti k pogovorom z ZDA
Donald Trump
Novice Trump prodaja biblije: To je edino Sveto pismo, ki ga jaz podpiram
tableta za splav
Novice Vrhovno sodišče ZDA odloča o prepovedi tablete za splav
Ne spreglejte