Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 1. 2024,
8.55

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Nato letala Turčija ZDA

Sobota, 27. 1. 2024, 8.55

3 mesece

ZDA odobrile prodajo letal F-16 Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Bojno letalo F-16 | Letalo F-16, ki ga proizvaja ameriški Lockheed Martin, je lahko reaktivno nadzvočno lovsko letalo, razširjeno v več kot 20 državah. Lahko se uporablja tako za zračno obrambo kot za boj proti ciljem na tleh. Lovec F-16 lahko leti tudi na zelo nizkih višinah in v vseh vremenskih razmerah. | Foto Reuters

Letalo F-16, ki ga proizvaja ameriški Lockheed Martin, je lahko reaktivno nadzvočno lovsko letalo, razširjeno v več kot 20 državah. Lahko se uporablja tako za zračno obrambo kot za boj proti ciljem na tleh. Lovec F-16 lahko leti tudi na zelo nizkih višinah in v vseh vremenskih razmerah.

Foto: Reuters

Ameriška vlada je v petek odobrila prodajo 40 novih lovcev F-16 Turčiji v vrednosti 23 milijard dolarjev (okoli 21,2 milijarde evrov), potem ko je Turčija ratificirala vstop Švedske v zvezo Nato, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posel, s katerim je Washington odlašal zaradi zavlačevanja Ankare pri potrjevanju vstopa Švedske v Nato, vključuje tudi posodobitev 79 obstoječih turških letal F-16.

F-16, ki ga proizvaja ameriški Lockheed Martin, je lahko reaktivno nadzvočno lovsko vojaško letalo, razširjeno v več kot 20 državah. Lahko se uporablja tako za zračno obrambo kot za boj proti ciljem na tleh. Lovec F-16 lahko leti tudi na zelo nizkih višinah in v vseh vremenskih razmerah.

turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
Novice Švedska ima končno prosto pot v Nato: Erdogan podpisal ratifikacijo

State Department je o načrtovani prodaji vojaških letal v petek obvestil kongres v Washingtonu. Kongresu posla ni treba odobriti, ima pa pooblastila, da ga v primeru dvoma blokira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je interes za nakup vojaških letal prvič F-16 izkazala leta 2021, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je dobavo ameriških vojaških letal večkrat omenjal kot pogoj za ratifikacijo vstopa Švedske v Nato.

Kongres je glede dobave vojaških lovcev Turčiji imel pomisleke, med drugim zaradi kršitev človekovih pravic v Turčiji in sporov z Grčijo, ki je prav tako članica Nata. Številni člani kongresa so tudi večkrat jasno povedali, da želijo preprečiti dogovor, dokler bo Turčija ovirala vstop Švedske v Nato.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je poudarjala, da je pripravljena podpreti modernizacijo turških zračnih sil, obenem pa je dala jasno vedeti, da tega ne bo storila v zameno za odobritev širitve Nata na sever.

Laszlo Köver
Novice Madžarska ne bo hitela pri ratifikaciji švedskega članstva v Natu

Turčija, ki je kot razlog za zavračanje članstva Švedske v Natu med drugim navajala podporo Stockholma kurdskim separatistom, je pristop te skandinavske države k severnoatlantskemu zavezništvu ratificirala v četrtek. Edina članica Nata, ki še ni ratificirala vstopa Švedske v zavezništvo, je Madžarska.

Ne spreglejte