Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2022,
20.21

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Natisni članek

otroci vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 6. 11. 2022, 20.21

1 leto, 6 mesecev

ZDA sporočajo Kijevu: Sprostite ročno zavoro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Ukrajina, Kijev | Rusko obstreljevanje Kijeva | Foto Reuters

Rusko obstreljevanje Kijeva

Foto: Reuters

256. dan vojne v Ukrajini. Ameriški uradniki so Ukrajino v zasebnem pogovoru obvestili, da bodo prej ali slej morali izraziti vsaj pripravljenost na mirovna pogajanja z Rusijo, da se zaveznikov Kijeva ne navzame tako imenovana "ukrajinska utrujenost", je razkril ameriški medij Washington Post. Znano je, da je Ukrajina na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim zavzela stališče, da se z Rusijo ne bo pogajala o miru, dokler ruski vojaki ne zapustijo ozemlja Ukrajine, predsednik Rusije pa ne postane nekdo drug kot Vladimir Putin.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.11 ZDA Ukrajini potihoma: Izrazite pripravljenost na pogajanja z Rusijo
14.50 Ukrajina po navedbah ruskih sil v obstreljevanju poškodovala jez v Hersonu
14.05 V kijevski regiji popravili most, ki je februarja pomagal zajeziti rusko invazijo
10.53 Britanci: Nova velika zamenjava na čelu ruske vojske
9.57 V Kijevu brez organiziranih zabav in praznovanj za božič in novo leto
9.32 Jedrska elektrarna v Zaporožju ponovno priključena na električno omrežje
8.04 Mesto Bahmut je popolnoma porušeno in uničeno
7.55 Ukrajina: Rusija zajela 34 otrok iz regije Herson

20.11 ZDA Ukrajini potihoma: Izrazite pripravljenost na pogajanja z Rusijo

Visoki uradniki ZDA – kateri natanko, Washington Post ne razkriva – Ukrajino v zasebni komunikaciji pozivajo, naj nekoliko sprosti ročno zavoro in izrazi odprtost za pogovore z Rusijo. Ukrajina je pred nekaj meseci postavila ultimat, da se bo z Rusi o miru pogajala samo, ko bodo okupatorji zapustili njeno ozemlje, Vladimir Putin pa ne bo več predsednik Rusije.

Volodimir Zelenski je pred časom dejal, da se bo Ukrajina z Rusijo o miru pogajala samo, če ruski vojaki zapustijo ozemlje Ukrajine vključno z Donbasom in polotokom Krim in da se sodi Rusom, ki so v Ukrajini zakrivili vojne zločine. Dejal je tudi, da se Ukrajina o miru ne bo pogovarjala z aktualnim ruskim političnim vrhom. Oktobra je podpisal celo vladni odlok, ki določa, da se bo Ukrajina pogajala sam s predsednikom Rusije, ki ni Vladimir Putin. | Foto: Reuters Volodimir Zelenski je pred časom dejal, da se bo Ukrajina z Rusijo o miru pogajala samo, če ruski vojaki zapustijo ozemlje Ukrajine vključno z Donbasom in polotokom Krim in da se sodi Rusom, ki so v Ukrajini zakrivili vojne zločine. Dejal je tudi, da se Ukrajina o miru ne bo pogovarjala z aktualnim ruskim političnim vrhom. Oktobra je podpisal celo vladni odlok, ki določa, da se bo Ukrajina pogajala sam s predsednikom Rusije, ki ni Vladimir Putin. Foto: Reuters

ZDA po pisanju Washington Posta Ukrajini sicer na noben način ne odrekajo vojaške in druge pomoči – do zdaj so prek Atlantika poslali že za skoraj 20 milijard evrov v orožju in opremi. Kijevu so sicer izrazili skrb, da bi o omejevanju pomoči, če se bo vojna vlekla še dolgo, lahko začeli razmišljati drugi zavezniki Ukrajine na čelu z evropskimi. Govora je bilo o tako imenovani "ukrajinski utrujenosti", še piše The Washington Post.

14.50 Ukrajina po navedbah ruskih sil v obstreljevanju poškodovala jez v Hersonu

Ukrajinske sile so danes v obstreljevanju ukrajinske regije Herson, ki si jo je septembra priključila Rusija, poškodovale jez Nova Kahovka na reki Dneper, so opozorile ruske okupacijske oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska raketa je zadela zapornico jezu in ga poškodovala, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Jez Nova Kahovka na reki Dneper na območju Hersona, kjer v protiofenzivi napredujejo ukrajinske sile, je v zadnjih tednih pridobil strateški pomen. Z vodo oskrbuje Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014.

Rusija in Ukrajina sta od začetka oktobra druga drugo večkrat obtožili, da nameravata jez porušiti z uporabo eksploziva, kar bi poplavilo velik del območja in povzročilo veliko uničenje v okolici mesta Herson.

Spopadi ruskih in ukrajinskih sil se medtem nadaljujejo. Mesta na jugu Ukrajine so bila po navedbah lokalnih oblasti tudi danes ponoči tarča artilerijskega in raketnega obstreljevanja ruskih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je v soboto zvečer dejal, da se ukrajinska prestolnica spopada z mogočimi izpadi električne energije ter prekinitvami oskrbe z vodo in ogrevanja zaradi ruskih napadov na električno omrežje. Prebivalce prestolnice je pozval, naj varčujejo z zalogami in razmislijo o začasni selitvi.

14.05 V kijevski regiji popravili most, ki je februarja pomagal zajeziti rusko invazijo

Most v Stojanki v kijevski regiji so po poročanju Kanala 5 spet obnovili. Most je bil februarja ključna točka pri ustavitvi ruske invazije v okrožje mesta Kijev, je poročala Nexta.

10.53 Britanci: Nova velika zamenjava na čelu ruske vojske

"3. novembra 2022 je bil generalmajor Aleksander Linkov menda imenovan za vršilca ​​dolžnosti poveljnika osrednjega vojaškega okrožja Rusije. Linkov je zamenjal generalpodpolkovnika Aleksandra Lapina, ki je bil menda razrešen konec oktobra 2022," je o tem, da je na vrhu ruske vojske prišlo do nove velike spremembe, v dopoldanskem obvestilu za javnost sporočilo britansko zunanje ministrstvo.

9.57 V Kijevu brez organiziranih zabav in praznovanj za božič in novo leto

Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da letos ne bo organiziranih božično-novoletnih praznovanj, poroča Nexta.

9.32 Jedrska elektrarna v Zaporožju ponovno priključena na električno omrežje

V jedrski elektrarni v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki so jo v četrtek zaradi obstreljevanja odklopili iz električnega omrežja, so ponovno vzpostavili zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev, je v soboto zvečer sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Jedrska elektrarna Zaporožje | Foto: Reuters Foto: Reuters

V jedrski elektrarni, ki je v ruskih rokah, vendar jo upravljajo ukrajinski delavci, sta bila v četrtek po obstreljevanju poškodovana preostala visokonapetostna voda, zato so morali dva dni uporabljati zasilne dizelske generatorje, je sporočil generalni direktor IAEA Rafael Grossi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jedrska elektrarna je bila do zdaj zaradi obstreljevanja večkrat brez zunanjega napajanja. Čeprav trenutno ne deluje, elektrarna še vedno potrebuje elektriko za hlajenje in preprečitev jedrske nesreče.

"Ponavljajoči se izpadi električne energije preveč jasno kažejo na izjemno resno jedrsko nevarnost," je opozoril Grossi.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.

8.04 Mesto Bahmut je popolnoma porušeno in uničeno


V Bahmutu, ki leži v doneški regiji, že več tednov potekajo hudi spopadi, in je eden redkih krajev, kjer so ruske sile zabeležile uspeh. Mesto je zaradi spopadov uničeno in neprimerno za bivanje.

7.55 Ukrajina: Rusija zajela 34 otrok iz regije Herson

Rusija je po poročanju guvernerja regije Herson Jaroslava Januševiča, ki se nanaša na vire Valentina Holovata, načelnika vojne uprave Mirne, zajela 34 otrok iz vasi Preobrazenka v Mirni in jih odpeljala v rusko Anapo, ki leži ob Črnem morju.

"Staršem so obljubili, da bodo njihove otroke vrnili do konca tega tedna, a je bil kasneje čas bivanja ponovno podaljšan za teden dni," je dejal Januševič v objavi na Telegramu.

Buča
Novice Razkrite nove podrobnosti grozovite ruske čistke v Buči #video
Novice Zelenski globoko pod Kijevom sprejel posebnega gosta #video
Herson
Novice V Hersonu uvedli policijsko uro. "Prihaja kolona vozil, mogoč je napad" #video
Severna Koreja
Novice Skupina G7 obsodila več držav in obljubila pomoč Ukrajini
Vladimir Putin, Ši Džinping
Novice Kitajska razkrila mejo "prijateljstva brez meja" s Putinom
Ne spreglejte