Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
21.15

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Valerij Zalužni Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini

Sobota, 16. 3. 2024, 21.15

1 mesec, 2 tedna

Zelenski ima veliko težavo: to se bi zgodilo, če bi bile jutri volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni | Še pred enim letom se je zdelo nepredstavljivo, da se bodo odnosi med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in zdaj že nekdanjim vrhovnim poveljnikom ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim tako skrhali. | Foto Reuters

Še pred enim letom se je zdelo nepredstavljivo, da se bodo odnosi med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in zdaj že nekdanjim vrhovnim poveljnikom ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim tako skrhali.

Foto: Reuters

V Ukrajini bi se morale konec marca odvijati predsedniške volitve, ki pa jih zaradi vojne najverjetneje ne bodo izvedli. Če bi sodili po raziskavah javnega mnenja, je to za ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega dobra novica, saj mu podpora vse bolj pada. V anketah je v vrhu po priljubljenosti daleč pred vsemi nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki bi v primeru kandidature na volitvah aktualnega predsednika gladko porazil. Se je tudi zato Zelenski odločil, da priljubljenega generala imenuje za veleposlanika v Združenem kraljestvu?

Še novembra lani je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba zatrjeval, da naj bi predsednik Volodimir Zelenski kljub vojni preigraval  možnosti za izvedbo predsedniških volitev. A v mesecih, ki so sledili, je vse bolj dozorevalo spoznanje, da bi izvedba volitev v državi, ki je v vojni že več kot dve leti, povzročila obilo težav.

Boris Nadeždin
Novice Se bo Putin znebil tega človeka, še preden se bo začelo zares?

V prvi vrsti se ob tem poraja vprašanje o volitvah na zasedenih ozemljih, ki predstavljajo približno petino države, druga dilema pa so razseljeni prebivalci, saj naj bi od začetka predvsem v EU prebegnilo že okoli pet milijonov Ukrajincev.

Sodeč po zadnjih javnomnenjskih anketah podpora Zelenskemu vse bolj pada, v primeru kandidature pa bi ga na volitvah gladko porazil nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Tega je Zelenski v začetku februarja razrešil s položaja poveljnika ukrajinske vojske, razlog pa naj bi bil neuspešna ukrajinska protiofenziva, ki so ji sledila tudi nesoglasja o stanju na fronti. Odmeven je bil predvsem intervju, ki ga je Zalužni dal Economistu, v katerem je vojno z Rusijo označil za pat pozicijo.

A neuspešna protiofenziva in izjave za tuje medije očitno niso škodile ugledu priljubljenega generala, ki ga je Zelenski medtem imenoval za ukrajinskega veleposlanika v Veliki Britaniji. V dvoboju ena na ena proti Zelenskemu bi namreč Zalužni dobil kar dve tretjini glasov.

Kot piše Guardian, je Zelenski z imenovanjem Zalužnega izpolnil obljubo, da priljubljeni general "ostane del njegove ekipe", po drugi strani pa ga bo umaknil iz države, kar je glede na njegovo priljubljenost v domovini politično zelo pretkana odločitev.

Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice Rusko "čudežno orožje", ki je upočasnilo ukrajinsko protiofenzivo
Ne spreglejte