Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2022,
6.40

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Natisni članek

napad vojna invazija Rusija Ukrajina

Torek, 27. 12. 2022, 6.40

1 leto, 5 mesecev

307. DAN VOJNE V UKRAJINI

Medvedjev v naslednjem letu predvideva vojno na Zahodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Dimitrij Medvedjev | Medvedjev je bil predsednik v štiriletnem obdobju, ko je Putin opravljal funkcijo premierja.  | Foto Matej Leskovšek

Medvedjev je bil predsednik v štiriletnem obdobju, ko je Putin opravljal funkcijo premierja. 

Foto: Matej Leskovšek

307. dan ruske invazije na Ukrajino. Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, veliki zagovornik zdajšnjega predsednika Vladimirja Putina, je za prihodnje leto napovedal vojno med Francijo in Nemčijo ter državljansko vojno v ZDA, po kateri bo predsednik postal Elon Musk, poroča Reuters. 

Poudarki dneva:

21.32 Medvedjev predvideva vojno na Zahodu
20.34 Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije
19.06 V Rusiji so starejšo žensko, ki je kritizirala vojno, zvlekli iz avtobusa
17.37 Nova skrivnostna smrt ruskega poslovneža 
16.56 Nenaden napad na rusko logistično "žilo", padec mesta bi pomenil zlom vse obrambne črte
14.15 Po vsem ozemlju Ukrajine razglasili nevarnost zračnih napadov
10.08 Zelenski: Devet milijonov Ukrajincev je še vedno brez elektrike
8.33 Lavrov postavil pogoje za konec vojne: Izpolnite jih v svoje dobro
6.28 Zelenski: Razmere na bojiščih so težke in boleče

21.32 Medvedjev predvideva vojno na Zahodu

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev in nekdanji ruski predsednik je napovedal vojno med Nemčijo in Francijo naslednje leto ter državljansko vojno v Združenih državah, po kateri bo Elon Musk postal predsednik.

Medvedjev je bil predsednik v štiriletnem obdobju, ko je Putin opravljal funkcijo premierja. Na svojem seznamu napovedi za leto 2023, ki jih je objavil na svojih osebnih računih Telegram in Twitter, je predvidel tudi ponovni vstop Velike Britanije v EU, ki bi nato propadla.

20.34 Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim Ukrajini ponovno zagotovila popolno politično, vojaško, gospodarsko in humanitarno podporo, so sporočili iz palače Chigi. Ob tem ga je tudi povabila na obisk v Rim, Zelenski pa se ji je zahvalil za dosedanjo podporo.

Več preberite na: 

Giorgia Meloni
Novice Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije

19.06 V Rusiji so starejšo žensko, ki je kritizirala vojno, zvlekli iz avtobusa

Pojavil se je posnetek, s katerega je razvidno, kako starejšo gospo, potem ko je bila kritična do vojne v Ukrajini, zvlečejo iz avtobusa.

V začetku tega leta je Vladimir Putin podpisal zakon, po katerem je "diskreditacija" ruske invazije na Ukrajino postala nezakonita.

Zakon je tudi prepovedal širjenje "lažnih informacij" o vojni, ki jo Rusija še naprej imenuje "posebna vojaška operacija".

18.40 Putin prepoveduje izvoz ruske nafte v države, ki so uvedle omejitev cen nafte

Ruski predsednik Vladimir Putin je izdal odlok o prepovedi prodaje nafte državam in podjetjem, ki uporabljajo cenovno kapico 60 dolarjev za sod ruske nafte, torej tudi Sloveniji. Odlok bo veljal od 1. februarja do 1. julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V EU sicer že od začetka tega meseca velja embargo na uvoz večine ruske nafte.

Več preberite tukaj:

nafta zemeljski plin bencin dizel
Novice Putin prepoveduje izvoz ruske nafte v države, ki so uvedle omejitev cen nafte

17.37 Nova skrivnostna smrt ruskega poslovneža 

Po več skrivnostnih smrtih ruskih poslovnežev v zadnjem obdobju je v nedeljo v Indiji po padcu skozi okno hotela umrl ruski tajkun Pavel Antov. Indijska policija preiskuje vzrok njegove smrti. Primer Antova, lokalnega poslanca stranke Enotna Rusija, ki je obogatel s proizvodnjo klobas, je razburkal medije v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več preberite tukaj: 

Novice Nova skrivnostna smrt ruskega poslovneža. Umrl je po padcu skozi okno.

16.56 Nenaden napad na rusko logistično "žilo", padec mesta bi pomenil zlom vse obrambne črte

Pod močnim pritiskom ukrajinske vojske se je rusko vojaško poveljstvo umaknilo iz Kremine v Rubižne, 15 kilometrov južno od frontne črte.

Ruski in ukrajinski viri na Telegramu so poročali o intenzivnem obstreljevanju ruskih položajev v Kremini, pa tudi o ukrajinskih silah, ki so se predmestju približevale z avtoceste R-66 na severu in iz gozda na zahodu. Ukrajinske oborožene sile so bile včeraj približno 20 kilometrov od Kremine.

Guverner delno okupirane regije Lugansk Serhij Hajdaj je informacije o osvoboditvi mesta, ki so se pojavile na družbenih omrežjih, hitro zanikal in pozval k potrpežljivosti.

"Poročila, da je naša vojska že osvobodila Kremino, ne držijo. Boji se nadaljujejo v bližini mesta in lahko rečem, da je del ruske enote, ​​ki je bila nameščena v Kremini, zdaj prestavljen v Rubižne," je dejal. 

Guverner Luganska je dodal, da so ruske sile utrpele precejšnje izgube, vendar še vedno prinašajo ogromne količine rezerv in opreme, saj se zavedajo, da bo, če izgubijo Kremino, razpadla vsa obrambna linija. 

Ob koncu tedna naj bi ruske sile premetale hiše in zažgale dokumente v Kremini, kar je bilo doslej vedno znak skorajšnje osvoboditve izpod ruske okupacije.

14.15 Po vsem ozemlju Ukrajine razglasili nevarnost zračnih napadov

Po vsem ozemlju Ukrajine so oblasti razglasile nevarnost zračnih napadov, tako imenovani zračni alarm, poroča Nexta.

10.08 Zelenski: Devet milijonov Ukrajincev je še vedno brez elektrike

Devet milijonov Ukrajincev je še vedno brez elektrike, toda njihovo število in trajanje prekinitev dobave se nenehno zmanjšujeta, je v ponedeljek zvečer v svojem rednem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hkrati posvaril pred novimi ruskimi napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Več lahko preberete: Zelenski: Devet milijonov Ukrajincev je še vedno brez elektrike

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Devet milijonov Ukrajincev je še vedno brez elektrike

8.33 Lavrov postavil pogoje za konec vojne: Izpolnite jih v svoje dobro

"Predlogi Moskve za rešitev težav v Ukrajini so Kijevu dobro znani. Ukrajina jih bo bodisi izpolnila v svoje dobro bodisi bo o tem odločala ruska vojska," je za tiskovno agencijo Tass povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Naši pogoji za demilitarizacijo in denacifikacijo ozemelj, ki jih nadzoruje režim, ter za odstranitev groženj varnosti Rusije, ki prihajajo iz Ukrajine, vključno z našimi novimi ozemlji, so sovražniku dobro znani. Izpolnite jih za svoje lastno dobro. V nasprotnem primeru bo o tem odločala ruska vojska," je v ponedeljek zvečer tiskovna agencija Tass citirala Lavrova.

6.28 Zelenski: Razmere na bojiščih so težke in boleče

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem videonagovoru dejal, da so razmere na bojiščih na območju Donbasa "težke in boleče" ter da zahtevajo "maksimalno moč in koncentracijo" celotne države. 

"Prvič, stvari na frontni črti. Bahmut, Kremina in druga območja v Donbasu zahtevajo maksimalno moč in koncentracijo. Tam so razmere težke in boleče. Okupatorji uporabljajo vsa sredstva, ki so jim na voljo, in to so pomembna sredstva, s katerimi želijo doseči nekakšen napredek," je dejal Zelenski.

Povedal je še, da se prekinitve oskrbe z električno energijo nadaljujejo in da je brez elektrike še vedno skoraj devet milijonov ljudi. "Električarji, ki po večkratnih ruskih napadih popravljajo električno omrežje, so med božičem znova priklopili veliko ljudi, a težave so še vedno prisotne", je izpostavil in dodal, da se število in dolžina prekinitev postopoma zmanjšujejo.

Novice Nepojasnjena nenadna smrt direktorja ruske ladjedelnice
Vladimir Putin
Novice Kremelj: Putin ne išče stika z Zahodom
Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Kritik Vladimirja Putina trpi v samici
Ne spreglejte