Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2022,
6.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Natisni članek

invazija vojna Rusija Ukrajina

Petek, 19. 8. 2022, 6.28

2 meseca, 3 tedne

Dokler bo v elektrarni naša vojska, novega Černobila ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Jedrska elektrarna Zaporožje | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

177. dan ruske invazije na Ukrajino. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da ruska vojaška prisotnost v jedrski elektrarni Zaporožje zagotavlja, da se "černobilski scenarij" ne bo ponovil.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

16.52 Rusija: Dokler bo naša vojska v elektrarni Zaporožje, novega Černobila ne bo
15.55 Ukrajinci: Ruska vojska se pripravlja na zaustavitev jedrske elektrarne
15.01 V ruskem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine več mrtvih
13.19 Neenotnost o stanju v jedrski elektrarni Zaporožje
11.33 Zelenski: Svet je na robu jedrske katastrofe
10.09 Ukrajina razkrila pogoje za mirovni sporazum z Rusijo
9.31 Putin in Xi naj bi se srečala v Indoneziji
8.30 Erdogan: Zaskrbljeni smo. Nočemo še enega Černobila.
8.16 Rusija protestira pri Estoniji
7.53 Tretji napad na Harkov v treh dneh?
7.39 Požari in eksplozije v Rusiji in na Krimu
6.43 Ukrajina: Rusija načrtuje provokacijo
6.21 Zelenski stanje v Donecku opisal kot pravi pekel

16.52 Rusija: Dokler bo v elektrarni Zaporožje naša vojska, novega Černobila ne bo

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da ruska vojaška prisotnost v jedrski elektrarni Zaporožje zagotavlja, da se "černobilski scenarij" ne bo ponovil.

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva Ivan Nečajev je dodal, da je predlog Združenih narodov za demilitarizacijo območja okoli največje elektrarne v Evropi "nesprejemljiv".

15.55 Ukrajinci: Ruska vojska se pripravlja na zaustavitev jedrske elektrarne

Ukrajinsko podjetje za jedrsko energijo Energoatom je dejalo, da ruske enote, ki nadzorujejo jedrsko elektrarno Zaporožje, morda načrtujejo, da bodo v elektrarni v bližnji prihodnosti odklopili dovod elektrike v ukrajinski elektroenergetski sistem.

Nadalje navajajo, da so Rusi posneli lastno granatiranje na kraju z namenom, da delijo posnetke in okrivijo ukrajinske sile. BBC News teh trditev ni mogel preveriti. Obe strani si zadnje dni izmenjujeta očitke, da pripravljata "provokacijo" v jedrski elektrarni.

15.01 V ruskem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine več mrtvih

Ruske sile so danes nadaljevale obstreljevanje krajev pod nadzorom ukrajinskih sil v regiji Doneck na vzhodu države. V napadih je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih pet ljudi. Tarča napadov je še naprej v večini tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Proruski separatisti so medtem poročali o zasedbi novih krajev v doneški regiji.

V ruskih napadih v regiji Doneck je bilo v zadnjih 24 urah v treh krajih ubitih pet ljudi, deset pa ranjenih, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko. V davišnjih napadih v Harkovu, drugem največjem mestu v Ukrajini, je bila ena oseba ubita, poškodovana pa sta bila šola in podjetje, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

13.19 Neenotnost o stanju v jedrski elektrarni Zaporožje

Poročila o stanju v jedrski elektrarni Zaporožje so neenotna. Obe strani namreč obtožujeta druga drugo. Ukrajinci so prepričani, da bo Rusija tam provocirala, Rusi pa pravijo, da dokler bo njihova vojska v Zaporožju, novega Černobila ne bo.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes pojasnil, da ruska vojaška prisotnost v Zaporožju zagotavlja, da se černobilski scenarij ne bo ponovil. 

Ukrajina pa je še enkrat opozorila, da ostaja velika verjetnost, da bo Rusija izvedla teroristični napad. "Možnosti za večje teroristično dejanje v jedrski elektrarni Zaporožje so zelo velike," so danes pojasnili ukrajinski uradniki. 

Državna služba za posebne komunikacije in zaščito informacij Ukrajine je dodala, da so prejeli "nove potrditve o položaju". Pojasnili so, da je bilo "licenciranemu osebju ukazano, naj ostane doma, nekaj linijskega osebja pa je lahko prišlo na delovno mesto". SSSCIP je dodal: "Glede na količino orožja, ki je trenutno shranjeno v elektrarni, kot tudi večkratno provokativno obstreljevanje v preteklosti je verjetnost večjega terorističnega dejanja v jedrskem objektu zelo velika."

11.33 Zelenski: Svet je na robu jedrske katastrofe

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je danes opozoril, da je svet zaradi ruske zasedbe tretje največje jedrske elektrarne na svetu na robu jedrske katastrofe. Sprašuje se, kako dolgo bo še trajalo, da se svetovna skupnost odzove na neodgovorna dejanja in jedrsko izsiljevanje Rusije.

10.09 Ukrajina razkrila pogoje za mirovni sporazum z Rusijo

Danes zjutraj je Ukrajina predstavila svoje pogoje morebitnega mirovnega sporazuma z Rusijo. Pogoj je, da umaknejo vse svoje enote, poroča hrvaški Index.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da so pogajanja z Rusijo nevarna igra: "Pogajati se z Rusijo pomeni igrati rusko ruleto z usodnim izidom za vse. To pomeni nadaljevanje vojne, terorja in kriminalnega izsiljevanja."

9.31 Putin in Xi naj bi se srečala v Indoneziji

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping se bosta udeležila prihajajočega vrha skupine G20, je v današnjem intervjuju dejal Joko Widodo, predsednik Indonezije, ki bo v novembru gostila srečanje skupine dvajsetih najvplivnejših svetovnih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping se bosta udeležila prihajajočega vrha skupine G20. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping se bosta udeležila prihajajočega vrha skupine G20. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Indonezijski predsednik Widodo je v pogovoru za spletni portal Bloomberg dejal, da se bosta voditelja Rusije in Kitajske osebno udeležila vrha G20. "Xi Jinping bo prišel. Tudi predsednik Putin mi je povedal, da bo prišel," je dejal.

Ni povsem jasno, ali se bosta Putin in Xi dejansko udeležila novembrskega vrha G20 na indonezijskem letoviškem otoku Bali, toda Widodo se zdi prepričan, da bosta oba voditelja prisotna, navaja AFP. Udeležba omenjene dvojice bi bila priložnost za odkrite pogovore z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v času, ko so odnosi med svetovnimi velesilami precej napeti, zlasti v luči situacije v Ukrajini in na Tajvanu.

Indonezija trenutno predseduje skupini G20 in se je znašla pod pritiskom Zahoda, naj Putina izključi s srečanj G20, potem ko so iz Džakarte aprila sporočili, da je bil ruski predsednik povabljen. Kljub temu Indonezija skuša ohraniti nevtralno stališče in poziva k mirni rešitvi konflikta v Ukrajini, Widodo pa je v začetku leta obiskal tako Kijev kot Moskvo.

Tiskovni predstavnik indonezijskega zunanjega ministrstva Teuku Faizasyah je v odgovor na vprašanje o Widodovih trditvah za AFP povedal, da sta Rusija in Kitajska "prejeli vabilo in povedali, da se bosta udeležili". Widodov šef kabineta sicer ni želel podati komentarja, državni sekretar pa se na prošnjo za komentar sploh ni odzval.

Indonezija je na novembrski vrh skupine G20 povabila tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da bi skušala spodbuditi kompromis med Rusijo in Ukrajino. Zelenski, čigar država sicer ni članica skupine G20, je dejal, da se bo srečanja udeležil vsaj virtualno.

8.30 Erdogan: Zaskrbljeni smo. Nočemo še enega Černobila.

Zaradi naraščajoče nevarnosti, da bi lahko ruske sile izvedle kakšno provokacijo v jedrski elektrarni Zaporožje, so svetovni voditelji pozvali k takojšnjem zavarovanju lokacije.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k takojšnjemu umiku vojaških sil in opreme. Dejal je, da je zelo zaskrbljen zaradi razmer v tovarni in da jo je treba demilitarizirati. "Moramo povedati tako, kot je – vsaka morebitna škoda Zaporožju je samomor," je dejal.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je povedal: "Zaskrbljeni smo. Nočemo še enega Černobila."

8.16 Rusija protestira pri Estoniji

Rusija je estonskemu zunanjemu ministrstvu v četrtek poslala protestno noto v zvezi z odstranitvijo spomenikov iz časa Sovjetske zveze. Še isti dan so ruski hekerji kot odziv na odstranitev sprožili val kibernetskih napadov na estonski javni in zasebni sektor, a je oblastem uspelo napade zaustaviti, storitve pa niso bile ovirane.

Namestnik direktorja oddelka za informiranje in tisk ruskega zunanjega ministrstva Ivan Nečajev je sporočil, da so ruske oblasti Estoniji poslale protestno noto zaradi odstranitve spominskega obeležja s sovjetskim tankom T-34 in še šestih drugih spomenikov. Ti vključujejo spominske plošče na osrednjem Petrovskem trgu, spomenik sovjetskemu vojaku Igorju Grafovu, obelisk v spomin vojakom Rdeče armade, spomenik desantnim enotam v Merikuli in še dva druga spomenika v mestu Narva, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Hkrati so estonski politiki razglasili smer popolne odstranitve vse spominske dediščine sovjetskega obdobja," je dejal Nečajev in pri tem dodal, da je bilo v državi v zadnjem času skupaj odstranjenih približno 15 objektov sovjetske dediščine. Odstranjevanje spomenikov je po njegovih besedah potekalo ob množičnih protestih prebivalcev Narve ter podpori policije in mejne straže pod pretvezo zagotovitve notranje varnosti. "Zdi se, da je strah estonskih voditeljev pred protesti lokalnih prebivalcev povsem upravičen. Opozicija v mestnem svetu je namreč že izrazila namero, da bo tožila zaradi nedemokratičnih dejanj estonske države," je dodal.

Estonske oblasti so v četrtek sporočile tudi, da so preprečile velik val kibernetskih napadov na javni in zasebni sektor, za katere je odgovornost prevzela ruska hekerska skupina Killnet, ki je dejala, da se je maščevala za odstranitev spomenikov iz sovjetskega obdobja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Estonija je bila deležna najobsežnejših kibernetskih napadov od leta 2007," je na Twitterju sporočil estonski podsekretar za digitalno preobrazbo Luukas Ilves in dodal, da so bili napadi neuspešni, storitve pa niso bile ovirane. Napadi so sicer bili usmerjeni predvsem na spletne strani policije in vlade.

Hkrati pa je vlada v Talinu sporočila, da namerava Ukrajini dobaviti dodatno orožje. Podpreti nameravajo tudi britansko pobudo za razširitev usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil in v sodelovanju z Nemčijo Ukrajini podariti terensko bolnišnico, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z estonskega obrambnega ministrstva. "Spopadi v Ukrajini so še vedno intenzivni. Čeprav na fronto prihaja vse več zahodnega orožja, je naša moralna odgovornost, da še naprej podpiramo Ukrajino, saj se borijo za naše skupne vrednote," je dejal estonski obrambni minister Hanno Pevkur.

7.53 Tretji napad na Harkov v treh dneh?

Številna nepotrjena poročila trdijo, da je bil Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, danes zjutraj znova napaden. Kijevski neodvisni časopis je citiral župana Igorja Terehova, ki je povedal, da so ruske sile nekaj pred 6. uro zjutraj streljale na tri mestne četrti.

Dejal je, da so bila prizadeta nekatera okrožja. V obstreljevanju je bila poškodovana stanovanjska hiša, druga neopredeljena stavba pa je zagorela. Za zdaj naj bi bila poškodovana ena oseba. Če bi bil napad potrjen, bi bil to že tretji napad na Harkov v treh dneh.

Regionalni guverner Harkova Oleg Sinehubov je dejal, da je bilo v dveh ločenih nedavnih ruskih napadih na mesto ubitih najmanj 17 ljudi, ranjenih pa je bilo 42.

7.39 Požari in eksplozije v Rusiji in na Krimu

Iz Rusije in delov Ukrajine, ki so pod rusko okupacijo, poročajo o več požarih in eksplozijah. Po požaru v skladišču streliva blizu ukrajinske meje so evakuirali dve ruski vasi, poroča Guardian. "V bližini vasi Timonovo, ki je manj kot 50 kilometrov oddaljena od ukrajinske meje, je zagorelo skladišče streliva," je dejal regionalni guverner Vjačeslav Gladkov in dodal, da poročil o žrtvah ni.

Najmanj štiri eksplozije pa so odjeknile v bližini glavne letalske baze Belbek severno od Sevastopola na zasedenem polotoku Krim. Proruski general Mihail Razvožajev je dejal, da škode ni: "Poškodovan ni bil nihče."

Protizračna obramba je bila aktivirana tudi v bližini Kerča, mesta na krimskem koncu mostu proti Rusiji. Lokalni mediji poročajo, da je bil sestreljen ukrajinski dron.

6.43 Ukrajina: Rusija načrtuje provokacijo

Ukrajinska obveščevalna služba je prepričana, da Rusija danes načrtuje provokacijo v jedrski elektrarni Zaporožje. "Okupatorji so v jedrski elektrarni razglasili nepričakovan prost dan. Tam bo le operativno osebje. Za vse druge bo vhod zaprt," so dejali.

Kijev je obtožil Moskvo, ki je marca zavzela jedrsko elektrarno, da jo uporablja kot ščit za obstreljevanje ukrajinskih ciljev. Moskva pa pravi, da je Ukrajina tista, ki obstreljuje objekt.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je največji jedrski reaktor v Evropi. | Foto: AP / Guliverimage Jedrska elektrarna v Zaporožju je največji jedrski reaktor v Evropi. Foto: AP / Guliverimage

6.21 Zelenski stanje v Donecku opisal kot pravi pekel

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je v svojem nočnem videonagovoru stanje v vzhodni regiji Doneck, ki je pod silovitimi ruskimi napadi, opisal kot pravi pekel. 

"Tega ne morem opisati z besedami. Prednosti ruske vojske v topništvu in človeštvu še ne moremo popolnoma izničiti," je dejal.

Novice Tako bi se sevanje iz jedrske elektrarne Zaporožje razširilo po Evropi
Olaf Scholz
Novice Tako bo nemška vlada pomagala državljanom zaradi visokih cen plina
Anna Chapman
Novice Kaj zdaj počne Putinova lepa vohunka, ki je zapeljevala Američane?
Ne spreglejte