Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci po svetu

Petek, 29. 8. 2014, 15.11

8 let

"Življenja na grškem otoku ne bi več zamenjala za Slovenijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grški otoki mnogo mladim Slovencem ponujajo priložnost za poletno delo v tujini, a med njimi so le redki taki kot Nataša Zupanc, ki je tam tudi ostala.

Nataša Zupanc svoji zgodbi pravi klasična ljubezenska zgodba. Pred skoraj desetimi leti je prvič odletela na Karpatos, enega najjužnejših grških otokov, kjer je za eno od slovenskih turističnih agencij med poletno sezono delala kot predstavnica za slovenske turiste.

Po petih letih imela dovolj vračanja v Slovenijo "Kot predstavnica sem delala pet let, tam sem se že od prve sezone dalje počutila kot doma in sem v resnici imela med letom bolj domotožje po življenju na otoku kot poleti po Sloveniji," pripoveduje Nataša.

Potem je prišla romanca, zaljubila se je v domačina, ljubezen pa je bila tako močna, da je bila pripravljena pustiti življenje v Sloveniji in se za stalno preseliti na otok. Odločitev ni bila težka, saj je po petih poletjih poznala otok in večino domačinov, zato zanjo to nikakor ni bil skok v neznano. "Moji domači so bili sicer nekoliko presenečeni, vendar so mojo odločitev podprli."

Otočani zadihajo šele konec poletne sezone Zdaj že šesto leto živi na Karpatosu, kjer se še vedno ukvarja s turizmom, ki je tam sicer glavna gospodarska panoga. Zadnje leto je zelo zaposlena, saj ima svojo trgovinico s spominki, ponovno je začela delati kot turistična predstavnica za slovensko turistično agencijo, povrhu pa je še članica lokalnega društva za brezdomne živali. Dela je dovolj, predvsem poleti.

"Živeti na otoku je lepo, sploh v Grčiji, vendar mi, ki tu živimo, začnemo zares uživati šele po končani sezoni. Takrat imamo čas za vse tisto, česar poleti ne utegnemo storiti," pripoveduje Nataša in dodaja, da je poleti treba trdo poprijeti za delo, če želiš čez zimo po grško uživati v brezdelju.

Razlika v poletnem in zimskem življenju je šokantna Zimski počitek in užitek sta po Natašinih besedah res zaslužena, saj od konca maja do konca septembra večina dela sedem dni na teden, običajno po dve službi, zato je delovnik od jutra do večera. "Oktobra smo že vsi izžeti in res komaj čakamo, da je konec."

Turisti življenje na grških otokih bolj ali manj poznamo poleti, ko je živahno, ko so plaže polne, na ulicah pa je pestro večerno dogajanje. Pozimi je slika povsem drugačna. "Razlika je šokantna," turisti odletijo, z njimi pa tudi veliko domačinov, ki čez leto služijo kruh ali študirajo v Ameriki, Avstraliji ali Kanadi.

"Tako imamo kar naenkrat praznino," pravi Nataša in dodaja, da je vseeno prijetno, ko lahko v miru uživajo pozno poletje, ki traja nekje do sredine novembra.

Težko bi se odrekla preprostemu otoškemu življenju Na življenje na otoku se je Nataša povsem navadila in pravi, da bi ga zelo težko zamenjala za življenje v Sloveniji. "Tu je življenje zagotovo preprostejše kot v Sloveniji, pa tudi preprostejše kot v Atenah." Kaj se pravzaprav dogaja v grški prestolnici, na otoku komaj vedo. Do njih pride bolj ali manj le tisto, kar vidijo pri poročilih.

Karpatos je sicer, čeprav je drugi največji otok v sklopu otoške skupine Dodekaneza v Egejskem morju, komercialno dokaj nerazvit. Dobrih 6500 prebivalcev se po nakupe še vedno vozi na Rodos, saj na Karpatosu ni skoraj ničesar, pravi Nataša. "Se pa z internetom tudi ta navada počasi spreminja."

Nataša skoraj vsako zimo pride na obisk k družini v Slovenijo, a kot pravi, je tudi to poseben projekt, saj čez zimo ni neposrednih čarterskih letov. Tako mora najprej po morju do Rodosa ali Aten, od tam pa zaradi bolj privlačnih cen leti v Trst, Gradec ali celo München.

Ne spreglejte