Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2023,
8.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

8

Natisni članek

predsednik vlade Jacinda Ardern premier Nova Zelandija

Sobota, 21. 1. 2023, 8.08

1 leto, 3 mesece

Znano je, kdo bo nasledil zvezdnico svetovne politike Jacindo Ardern

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

8

Chris Hipkins | Hipkins je trenutno kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covid-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev. | Foto Reuters

Hipkins je trenutno kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covid-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev.

Foto: Reuters

Jacindo Ardern, ki je v četrtek naznanila odstop, bo na položaju premierja po vsej verjetnosti nasledil poslanec in minister Chris Hipkins. 44-letnik je namreč edini kandidat laburistične stranke, ki ga mora v nedeljo še uradno potrditi za novega vodjo. Stranko in državo bo vodil vsaj do naslednjih volitev, predvidenih 14. oktobra.

Sprva se je sicer omenjalo več kandidatov za naslednika Ardernove, a na koncu so v stranki predlagali le Hipkinsa. V nedeljo bo o njem glasovala poslanska skupina laburistov in če bo potrjen, bo Ardernova uradno predložila odstopno izjavo, nato pa bo prisegel kot novi novozelandski premier, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jacinda Ardern
Novice Zvezdnica svetovne politike se umika: Ne zmorem več #video

Hipkins je v času pandemije covid-19 vodil zdravstveni resor

Hipkins je trenutno kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covid-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev. Z več kot 14 leti izkušenj v parlamentu kot naslednik Ardernove velja za varno izbiro.

V prvi izjavi je danes vlogo premierja označil za izjemen privilegij, pa tudi ogromno odgovornost. Opisal se je kot garača, ki je zavezan temu, da bo Novo Zelandijo pustil v boljši formi, kot mu bo zaupana. Poklonil se je tudi Ardernovi, ki da je v izjemno težkih časih poskrbela za mirno, stabilno in pomirjujoče vodenje.

Priljubljenost Ardenove je glede na ankete padla na najnižjo raven do zdaj

Naslednjega voditelja sicer čaka težka bitka, če želi na položaju ostati tudi po jesenskih volitvah. Priljubljenost njegove predhodnice, med drugim zaradi visoke inflacije in vse večje družbene neenakosti, je glede na ankete padla na najnižjo raven do zdaj. Podobno nizka je podpora laburistični stranki. Če na volitvah ne bo zmagala, se bo moral Hipkins po osmih mesecih posloviti.

Ardernova je v četrtek šokirala Novo Zelandijo z naznanitvijo, da se manj kot tri leta po osvojitvi drugega mandata poslavlja s položaja. Po napornih letih, ki so jih zaznamovale naravne nesreče, pandemija in prvi teroristični napad v državi, preprosto naj ne bi imela več moči.

Novice Britanski premier s to gesto nasmejal svet #video
Novice Karel III. razglašen za kralja Avstralije in Nove Zelandije
Ne spreglejte