NATISNI PISAVA

Vtisi

Ocenili smo: Sony Xperia P

Avtor: Matic Tomšič

Xperia P je vrhunski mobilni telefon, ki ga krasijo prijeten dizajn, spodobna odzivnost, bogat multimedijski oddelek in za nameček cenovna postavka, ki pritiče srednjemu zmogljivostnemu razredu.

Navdušilo nas je:

izredno svetel zaslon, tekoče delovanje, kakovosten in jasen zvok klicev, fotoaparat.

Razočaralo nas je:

Android 2.3.7. (v kratkem xperia P sicer pričakuje posodobitev na ICS), ob višji svetlosti zaslona barve nekoliko pobledijo.

Na prvi pogled je P videti kot okleščena inačica Sonyjeve telefonske zastavonoše Xperie S – skrčena po vseh treh oseh, shujšana (120 gramov glede na 144 gramov), kamera pa je izgubila štiri megapiksle (zdaj 8MP). Dvojedrni CPU tiktaka pri okroglem gigahercu, tokrat pa ga ni prispeval Imageon (mobilni procesorji Adreno), temveč NovaThor – gre za ARM Cortex A9, ki ga ima v drobovje vsajenega množica mobilnih telefonov srednjega cenovnega razreda.

Zaslon ali svetilka?


Lastniki Xperie S so pred časom jadikovali, da je ob močnem soncu razločnost zaslona enaka ničli. Xperia P se jim s povsem novo tehnologijo WhiteMagic smeje v brk – 4-palčni Bravia ekranček sveti s kar 935 niti, kar ga uvršča na vrh lestvice najbolj svetlih telefonov z Androidom. S tisočakom nitov ga prekaša le Nokia 701.

Ločljivost 275 pik na palec ob Applovi retini sicer ni več čeljust spuščajoča, pa tudi Samsungovih super AMOLED+ zaslonov Xperia P ne more dohajati, a so prikazani elementi ostri in lepo vidni. Obregnil bi se le ob komaj vidno razbarvanje pikslov, do katerega pride ob najvišji svetlosti, pa tudi odtenki bele se v tem slučaju zdijo malce rumenkasti.

Ice Cream Sandwich dospe poleti


Privzeti operacijski sistem je Android 2.3.7., ki se je sicer proslavil kot ena bolj stabilnih različic Googlovega OS-ja, a je danes že zastarel in zmogljive naprave ne izkoristi tako kot ICS. Sonyjev uporabniški vmesnik Timescape je sicer "fleten" in ponuja hiter dostop do aplikacij in funkcij, ki jih povprečen uporabnik najbolj pogosto uporablja (klici in kratka sporočila, budilka, družbena omrežja, fotoaparat).

Sprva je neroden le vnos besedila, saj telefon uporabniku preveč vsiljuje "auto correct" oziroma samodejne popravke, za izklop pa se je treba prebiti skozi množico menijev in nastavitev, katerih umeščenost ni vedno najbolj logična.

Xperia P steguje lovke


Brezžične, jasno. Mobilni telefon podpira tretjegeneracijska omrežja in hitrosti prenosa podatkov do 14.4 mb/s proti uporabniku (HSDPA) in 5.8 mb/s od uporabnika (HSUPA). Wi-fi (direct), bluetooth in DLNA so že skoraj standard, nalepka na hrbtišču pa nakazuje na prisotnost povezave NFC (near field communication), katere funkcionalnost je pri nas trenutno omejena na prenos podatkov med podprtimi napravami, v tujini pa je z njimi že možno opravljati finančne transakcije.

Za spletno udejstvovanje si omislite enega izmed mnogih brezplačnih brskalnikov, ki jih lahko najdete v trgovini Google Play (sam uporabljam odlično Opero). Privzeti namreč ni dorasel nalogi, saj se zatika in ima težave z večjim številom odprtih oken.

Kako se obnese kot fotoaparat?


Živahen zaklop ob dobrih svetlobnih pogojih poskrbi za zelo hitro zaporedno fotografiranje. Hitrost je sicer drugo ime fotoaparata xperie P, saj od zagona aplikacije do izostritve želenega objekta potrebuje slabi dve sekundi. Osem megapikslov poskrbi za solidno raven podrobnosti, kakovost slik in barv pa glede na razpoložljivo svetlobo precej niha.

Nabor nastavitev je zaradi telefonskega porekla osnoven – tu so samodejno ostrenje, metering, temperatura beline, predpripravljene scene in nekaj filtrov. Z držanjem ikone za fotoaparat lahko sliko zajamete direktno iz zaklenjenega zaslona, kar je precej posrečen dodatek.

Kako se obnese kot videokamera?


1080p video je največ, kar iz sebe iztisne kamera – več od pametnega telefona niti ne zahtevamo. Slika je solidna, neprekinjeno samodejno ostrenje pa namenu služi najbolje ob snemanju pokrajine. Za bolj tekoče posnetke vklopite stabilizator slike, ki izniči tresenje rok. Xperia P ima tudi prednjo kamero z ločljivostjo VGA, ki pa je namenjena le videoklicem in simuliranju (precej zrnatega) ogledala.

Glasen konec


Tako mikrofon kot zvočnik sta izjemna – klicane osebe me niso niti enkrat prosile, naj ponovim povedano. Zvok je nadalje podprt s tehnologijo Sony's xLOUD, ki, kot nakazuje že ime, skrbi za glasnost in čistost zvoka. Prostoročni klici so tako precej bolj privlačni, glasba pa, če vam je crknil avtoradio, preglasi tudi motor povprečnega turbo dizla.

S priporočeno ceno 400 evrov (pri mobilnih operaterjih ob sklenitvi naročniškega razmerja seveda velja precej manj) je Xperia P dober nakup. Malenkost bo sicer treba skozi prste pogledati bateriji, ki jo aktivna uporaba izsesa po dnevu in pol, a kot celota je mobilni telefon odličen, še boljši pa bo po težko pričakovani androidni posodobitvi.

Ocena: 9


Legenda ocen:
1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem.
2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje.
3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem.
4 – Še veliko mu manjka.
5 – Za silo bi bilo.
6 – Še kar.
7 – Na pravi poti.
8 – Dober izbor.
9 – Odlična naprava.
10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije:


Dimenzije: 128 x 64 x 10,6 mm
Teža: 144 g
Zaslon: LCD, LED osvetlitev, na dotik, 16 milijonov barv, ločljivost 854 x 480 pik, Sony Mobile BRAVIA Engine
Procesor: Dual-core 1 GHz Cortex-A9
Delovni pomnilnik: 1 GB RAM
Shranjevanje podatkov: 16 GB, brez reže za pomnilniško kartico
Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, HSDPA 14.4mbps, HSUPA 5.8mbps
Operacijski sistem: Gingerbread 2.3.7., uporabniški vmesnik Timescape
Priključki: microUSB v 2.0, micro HDMI
Fotoaparat: 8 MP, ločljivost 3264x2448pikslov, LED bliskavica
Video: 1080p@30fps
Splet: HTML5, Adobe Flash
Baterija: Li-Ion 1305 mAh, 6 ur pogovorov (2G)/5 ur pogovorov (3G), 80 ur predvajanja glasbe
Ostalo: samo MicroSIM reža

Ocenili smo: Samsung Galaxy S III

Samsung danes v trgovine pošilja naslednika Galaxyja S II in najtežje pričakovan mobilnik leta. Pa je to tisto pravo? Je Galaxy S III čisto zares najboljši telefon na svetu?

Ocenili smo: Sony Xperia S

Sony Xperia S je eleganten telefon z izjemnim ekranom, s katerim se na trg mobilnikov vrača Sony, tokrat brez Ericssona.

Foto: Bojan Puhek, Matic Tomšič
Video: Matic Tomšič

Ključne besede: ocenili smo

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Podarjamo 12 štipendij za MBA!

Prijavite se na 10. natečaj za štipendije za programa Executive MBA in MBA za leto 2015.

Zakaj je s poslom enako kot z vožnjo avtomobila?

Poslovno okolje je živ organizem, ki potrebuje sprotno prilagajanje razmeram na trgu.

Katere terapevtske metode so najbolj "in"?

Si želite postati psihoterapevt? Vsa znanja za ta poklic so zbrana na enem mestu.

Najsodobnejša oblika Aspirina že na voljo v Sloveniji

Pred kratkim je na slovenski trg prišla najsodobnejša oblika Aspirina s povsem novo tehnologijo. Novi Aspirin je izdelan z mikroaktivno tehnologijo, ki mu omogoča dvakrat hitrejše blaženje bolečin.

Novi Renault Espace

Personalizirajte svojo vozniško izkušnjo. Nov užitek vožnje z Espaceom odlikuje najsodobnejša tehnologija.

Kaj spada v domačo lekarno?

Ob neodgovorni uporabi so lahko tudi najbolj nedolžni analgetiki nevarni.

Petdeset odtenkov DIGGITA (VIDEO)

Oglejte si kolaž vseh del, ki se potegujejo za zlate in velike nagrade DIGGIT.

29. in 30. maja ne zamudite že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije v Portorožu

Podjetniki se želijo povezovati, si medsebojno izmenjavati izkušnje in si vzajemno pomagati. To je poslanstvo tudi letošnjega, že 4. Kongresa podjetnikov Slovenije.

Fotogalerija
V Ljubljani frčalo perje: na Prešernovem trgu stres sproščali s pretepanjem

Na ljubljanskem Prešernovem trgu se je zgodil boj z blazinami. Izkazal se je za dober način spopadanja s stresom sodobnega načina življenja, poleg tega pa je imel tudi dobrodelno noto.

Najlepši dan. Vsak dan.

Pridite na oddih v Portorož. Direkten dostop do plaže, kopanje v bazenih z morsko vodo, popusti za otroke.

Akcija kuhinj

Nora ponudba kotnih elementov v maju. Preverite noro ponudbo! Samo v Dankuchen BTC in Dankuchen Cubis Šenčur.

Metalka zastopstva servis

Specialisti za vaša profesionalna orodja. Od leta 1991!

oglasno sporočilo