Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

36

Natisni članek

volitve 2018 Matej Tonin SDS NSi Gregor Virant

Sreda, 18. 7. 2018, 4.04

5 let, 9 mesecev

Virant: Če gre NSi v Šarčevo koalicijo, lahko doživi usodo Državljanske liste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

36

Gregor Virant | Foto STA

Foto: STA

Odločitev NSi o izstopu iz koalicijskih pogajanj je dokončna, stranka bi v Šarčevi koaliciji težko uresničevala desnosredinski program, je prepričan nekdanji predsednik Državljanske liste Gregor Virant. Po njegovem mnenju bi NSi v primeru sodelovanja v levosredinski koaliciji lahko dočakala podobno usodo kot Državljanska lista, ki je po razpadu vlade Alenke Bratušek na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 izpadla iz državnega zbora.

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek sklenil, da se stranka umika iz pogajanj o levosredinski koaliciji, ki jo sestavlja prvak LMŠ Marjan Šarec. Kot je dejal prvi mož NSi Matej Tonin, so v NSi takšno odločitev sprejeli, ker niso prepričani, da bi bila koalicija šestih strank lahko stabilna in trajna. Kot je poudaril, se odločitev NSi nanaša zgolj na prvi krog izbire mandatarja. 

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

NSI leta 2014 zavrnila tudi koalicijo s Cerarjem

Spomnimo, da je bila NSi v podobnem položaju, kot je danes, tudi po predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014. Takrat se je stranka na čelu s takratno predsednico Ljudmilo Novak odločala, ali bi vstopila v koalicijo pod vodstvom predsednika SMC Mira Cerarja.

Tudi po takratnih pogajanjih so se v izvršilnem odboru stranke soglasno odločili, da NSi ne bo del nove slovenske vlade in da stranka Cerarja kot mandatarja ne bo podprla.

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak je po volitvah leta 2014 zavrnila sodelovanje v koaliciji pod vodstvom prvaka SMC Mira Cerarja. | Foto: Bor Slana Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak je po volitvah leta 2014 zavrnila sodelovanje v koaliciji pod vodstvom prvaka SMC Mira Cerarja. Foto: Bor Slana

Virant leta 2012 ni podprl Jankovića, odločil se je za Janšo

Dogodki spominjajo tudi na leto 2012, ko so se v Državljanski Listi (DL) Gregorja Viranta odločili, da kot mandatarja ne bodo podprli predsednika Pozitivne Slovenije in relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića in da z njim ne bodo šli v koalicijo.

V DL so se nato odločili, da bodo za mandatarja podprli predsednika SDS Janeza Janšo, nato pa so skupaj s SDS, DeSUS, SLS in NSi vstopili v Janševo koalicijo. 

Potem ko je KPK leta 2013 objavila poročilo o premoženjskem stanju Janeza Janše in Zorana Jankovića, so DL, DeSUS in SLS izstopile iz Janševe vlade. To je privedlo do razpada druge Janševe vlade in do poznejšega oblikovanja leve vlade Alenke Bratušek, katere del je bila tudi DL. Vlada Alenke Bratušek je po letu dni nato razpadla, DL pa je leta 2014 izpadla iz parlamenta. 

Matej Tonin
Novice V NSi niso zadovoljni s ponudbo, ki jim jo je dal Šarec, a se bodo še pogajali #video

Virant: Odločitev NSi o izstopu iz koalicijskih pogajanj je dokončna

Nekdanji predsednik DL Gregor Virant je ob ponedeljkovi odločitvi NSi na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bila odločitev stranke modra, racionalno in prepričljivo utemeljena.

V pogovoru za Siol.net je Virant nato izrazil pričakovanje, da je odločitev NSi o izstopu iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom Marjana Šarca dokončna. "NSi bi v takšni koaliciji zelo težko uresničevala desnosredinski program," je prepričan Virant.

"Državljanska lista je ob vstopu v levo koalicijo plačala visoko ceno"

Kot je pojasnil, njegova podpora Toninovi odločitvi deloma izhaja tudi iz njegove politične izkušnje, ko je Državljanska lista sodelovala v levi koalicije pod vodstvom nekdanje premierke Alenke Bratušek.

"DL je leta 2013 ob vstopu v levo koalicijo plačala visoko ceno. Kljub temu, da sta bili v tej koaliciji dve stranki manj kot v Šarčevi koaliciji, da je obstajal pritisk EU v prid našemu programu, da je bilo sporov med strankami manj in da je bila takratna predsednica vlade izkušena operativka, je stranka na koncu vseeno plačala visoko ceno," pojasnjuje Virant.

Državljanska lista na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 ni presegla parlamentarnega praga in je izpadla iz parlamenta. | Foto: STA , Državljanska lista na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 ni presegla parlamentarnega praga in je izpadla iz parlamenta. Foto: STA ,

NSi bi v primeru sodelovanja v Šarčevi koaliciji po njegovem mnenju lahko doživela podobno usodo kot DL.

"Položaj, v katerem je bila DL, danes pa je v njem NSi, je na videz ugoden, v resnici pa je zelo nehvaležen. V takšni situaciji si hitro nakoplješ zamere in razočaranja z vseh koncev. Če danes gledam nazaj v preteklost, bi bilo bolje, če bi DL leta 2011 odšla v opozicijo, zorela in se krepila za naslednje volitve," razlaga Virant in dodaja, da imajo v trenutnem političnem položaju največjo odgovornost stranke, ki so na volitvah dobile največ glasov.

Državni zbor
Novice NSi na razpotju: Bolje vrabec v roki kot golob na strehi ali nemara izpustiti oba?

"Razmere desno od sredine danes še vedno niso najboljše"

Na vprašanje, ali poročilo KPK, zaradi katerega je Državljanska lista zapustila Janševo vlado, danes zanj ni več sporno, Virant odgovarja, da je omenjeno poročilo danes pravnomočno in dokončno.

"Situacija je drugačna le v tem, da so bile na letošnjih volitvah te stvari znane in da so ljudje kljub temu dali relativno večino Janši. Kljub temu situacija desno od sredine danes še vedno ni dobra, relativni zmagovalec pa ima zaradi tega in nekaterih drugih reči težave pri sestavljanju koalicije," poudarja nekdanji predsednik državnega zbora.

Janez Janša SDS
Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Na odločitev o izstopu iz Janševe vlade danes gleda kot na pravilno potezo. "Ta poteza je bila v duhu evropskih standardov, vse drugo bi bilo balkansko ravnanje," še dodaja Virant.

Ne spreglejte