Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
11.11

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 10. 2013, 11.11

7 let, 3 mesece

ZPS opozarja na pasti menjave upravnika v blokih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Težave z upravniki so pogosto med primeri, ki jih obravnavajo v svetovalni pisarni ZPS. Izstopajo vprašanja o stanovanjskem upravljanju, zlasti o razrešitvi upravnika v večstanovanjski stavbi.

Na zvezi izpostavljajo, da je pri tej razrešitvi potrebna večina po solastniških deležih etažnih lastnikov in ne po številu lastnikov.

Pomembna tudi pravilna vročitev Obenem je pri razrešitvi upravnika večstanovanjske stavbe pomembno, da se pravilno vročita odpoved in sklep o odstopu od pogodbe o opravljanju upravniških storitev prejšnjemu upravniku.

Med stanovalci večstanovanjskih stavb se pogosto pojavljajo kritike dela njihovega upravnika in včasih so kritike tudi upravičene. "Če je nezadovoljstvo z delom upravnika tolikšno, da tega želijo zamenjati, je pomembno, da se dobro seznanijo s postopkom razrešitve. Tako bodo postopek izpeljali skladno z zakonom in se na ta način izognili marsikakšni nevšečnosti," poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Ker je v večstanovanjskih stavbah vrsta posameznikov z različnimi prioritetami ter pogledi na upravnikovo delo, je ključno, da lastniki že pred začetkom postopka razpolagajo z večinskim soglasjem.

Postopek za razrešitev upravnika je določen v stanovanjskem zakonu in v pravilniku o upravljanju večstanovanjskih stavb.

Trimesečni odpovedni rok Etažni lastniki lahko kadarkoli odstopijo od pogodbe o opravljanju upravniških storitev z odpovednim rokom najmanj treh mesecev, ki začne teči od dneva, ko je odpoved vročena upravniku. V tem roku morajo izbrati novega upravnika.

Če upravnik krši zakon ali pogodbo o opravljanju upravniških storitev, pa lahko etažni lastniki odstopijo od pogodbe brez odpovednega roka. Za izbiro novega upravnika in razrešitev starega je pri odločanju potrebna več kot 50-odstotna večina po solastniških deležih.

Pogodba o opravljanju upravniških storitev je tako veljavno odpovedana, ko sklep o odstopu od pogodbe podpišejo lastniki z več kot 50-odstotno večino po solastniških deležih. Sklep o odstopu od pogodbe o opravljanju upravniških storitev se lahko sprejme s podpisovanjem listine, lahko pa se zabeleži v zapisniku zbora lastnikov.

Lastniki morajo biti pozorni, do katerega dne še velja pogodba z dotakratnim upravnikom, saj se ne sme zgoditi, da bi bili za isto obdobje sklenjeni dve pogodbi o opravljanju.

Upravnik mora ob prenehanju pogodbe izdelati končno poročilo in sestaviti končni obračun Upravnik mora na dan prenehanja pogodbe o opravljanju upravniških storitev izdelati končno poročilo in sestaviti končni obračun. Sredstva, zbrana na računu, mora na dan prenehanja pogodbe prenesti na račun, ki ga za večstanovanjsko stavbo vodi na novo izbrani upravnik. Upravnik mora po prenehanju pogodbe novemu upravniku izročiti vse pogodbe in druge listine, povezane z upravljanjem stavbe, ter obvestiti dobavitelje in izvajalce storitev.

Prejšnji upravnik mora tudi imenovati svojega zakonitega zastopnika (ki je ali novi upravnik ali eden od etažnih lastnikov), ki je pooblaščen, da ob izteku depozitne pogodbe prevzame sredstva rezervnega sklada, še pojasnjujejo na ZPS.

Ne spreglejte