Gospod Selfridge

Mr. Selfridge, serija, ob sobotah in nedeljah ob 14.45

Zgodba govori o Harryju Gordonu Selfridgeu, ameriškem podjetniku, ki je leta 1908 v Londonu ustvaril priljubljeno britansko veleblagovnico Selfridges. Veleblagovnica še dandanes kraljuje na vrhu seznamov najboljših blagovnih hiš na svetu.

Začetek 20. stoletja je bil čas, ko so ženske pridobivale vse več svobode, blagovnica Selfridges pa jim je stala ob strani, jih podpirala, skrbela za njih in jih razvajala z uvajanjem revolucionarnih novosti: posebnim oddelkom za modo, konfekcijskimi številkami, drznimi modnimi spremembami, kozmetiko, pa tudi z razprodajami, organiziranjem dogodkov in drugimi posebnimi tržnimi prijemi, s pomočjo katerih se je veleblagovnica sčasoma trdno zasidrala v srca Londončanov. Zgodba pripoveduje tudi o članih Selfridgejeve družine, posebej o njegovi ženi Rose Selfridge.

Serija se začne z energičnim Harryjem Selfridgejem, ki je v Chicagu že postavil sodobno veleblagovnico in ugotovi, da London potrebuje nekaj podobnega. Odloči se, da bo odprl največjo in najbolj prefinjeno veleblagovnico na svetu, in to na odročni ulici Oxford Street, a njegov partner odstopi od projekta. Na pomoč mu priskoči lady Mae Loxley, ki prepriča enega svojih prijateljev, da namesto njega investira v Harryjev projekt. V London prispejo tudi Harryjeva žena, štirje otroci in njegova mati, gospod Selfridge pa že začne zbirati osebje, ki bo delalo v njegovi novi veleblagovnici, postavljeni v rekordnem času. Med njimi je tudi Agnes Towler, ki je pred nekaj meseci prav zaradi predrznega Selfridgea izgubila službo ...

"Najbolj živega se je počutil, ko je bilo tveganje največje"

Serija je nastala v Veliki Britaniji leta 2013, gledalci pa so ji na priljubljeni spletni strani IMDb podelili oceno 7,7 (najvišja ocena je 10), leta 2013 pa je bila nominirana tudi za emmyja. V glavnih vlogah nastopajo Jeremy Piven, Aisling Loftus in Frances O'Connor. "Harry je imel veliko srce, a bil je suženj svojih šibkosti. Bil pa je tudi težak kockar, pravi odvisnik od tveganja," je o vlogi Harryja Selfridga povedal Jeremy. "Najbolj živega se je počutil, ko je bilo tveganje največje."

Piven, ki je bil prva in edina izbira za naslovno vlogo, je sicer slovenskemu občinstvu najbolj znan po serijah Kupid in Entourage, Frances O'Connor, ki igra gospo Selfridge, pa smo videli tudi v filmih Mansfield Park, Pomembno je imenovati se Ernest in seriji Cashmere Mafia.

Kritiki so serijo Gospod Selfridge sprejeli pozitivno. Daily Mail je bil navdušen nad serijo in je pohvalil nastope glavnih igralcev, ogromno pohval so dobili tudi kostumi, kritiki pa so posebno izpostavili tudi neverjetno pozornost, ki so jo v seriji namenili detajlom. Med drugim so zapisali, da so kostumi v seriji Gospod Selfridge boljši od tistih, ki se pojavijo v seriji Downton Abbey.

Sledite nam na Facebooku, Twitterju, na Instagramu in na našem kanalu YouTube!